Weather Icon
Κίνα , Πορτογαλία 23 Απριλίου 2023

Λούλα από Πορτογαλία: Η στάση της Δύσης προκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία

Λούλα από Πορτογαλία: Η στάση της Δύσης προκάλεσε τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δεν εκβιαζόμαστε να επιλέξουμε στρατόπεδο, είπε ο ηγέτης της Βραζιλίας

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Lula da Silva ότι «παπαγαλίζει» τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα

Αντιστεκόμενος στις πιέσεις για συμμόρφωση με τη Δύση, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Luis Lula da Silva επισήμανε ότι δεν επιθυμεί να «ευαρεστήσει κανέναν» με τις απόψεις του σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού προκάλεσε κριτική στη Δύση επειδή υποστήριξε ότι το Κίεβο ευθύνεται εν μέρει για τον πόλεμο.

Μιλώντας στη Λισαβόνα το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 κατά την έναρξη της πρώτης επίσκεψής του στην Ευρώπη μετά την εκλογή του ως πρόεδρος, ο Lula είπε ότι στόχος του ήταν να «χτίσει έναν τρόπο να φέρει και τους δύο (Ρωσία και Ουκρανία) στο τραπέζι», επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters.

«Θέλω να βρω μια τρίτη εναλλακτική (για την επίλυση της σύγκρουσης), που είναι η οικοδόμηση της ειρήνης», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Lula έχει επικριθεί από τη Δύση για την άποψη ότι η Ουκρανία και η Ρωσία ευθύνονται για τη σύγκρουση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Παρατείνετε τον πόλεμο

Την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα πρέπει να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία λέγοντας ότι παρατείνουν τον πόλεμο.

«Αν δεν κάνετε ειρήνη, συμβάλλετε στον πόλεμο», είπε ο Lula. Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Lula ότι «παπαγαλίζει» τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα.

Ο Lula έφτασε στην Πορτογαλία την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 για μια πενθήμερη επίσκεψη καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τους δεσμούς με το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa, ο οποίος συνόδευσε τον Lula στη συνέντευξη Τύπου, είπε ότι η στάση των χωρών τους στον πόλεμο ήταν διαφορετική.

Η Πορτογαλία είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.

Ο Rebelo de Sousa δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να «ανακτήσει» το έδαφός της.
Lula: Portugal e Brasil têm um potencial extraordinário para incrementar  comércio | Economia | PEGN
Συμφωνίες με την Πορτογαλία

Η Πορτογαλία, όπου ζουν περίπου 300.000 Βραζιλιάνοι, και η Βραζιλία θα υπογράψουν μία σειρά απο συμφωνίες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που σχετίζονται με την τεχνολογία, την ενεργειακή μετάβαση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Η Βραζιλία έχει δηλώσει ότι η Πορτογαλία θα μπορούσε να είναι ένας «σημαντικός σύμμαχος» για να βοηθήσει το ομάδα κρατών της Mercosur της Νότιας Αμερικής να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube