Weather Icon

Κύπρος: Να αφήσουν ελεύθερο τον Κενάν Αγιάζ ή να μας συλλάβουν όλους

Κύπρος: Να αφήσουν ελεύθερο τον Κενάν Αγιάζ ή να μας συλλάβουν όλους

Ως παιδιά της ΕΟΚΑ, πρέπει να αντιλαμβανόμαστε γιατί αποκαλούν τους Κούρδους τρομοκράτες οι γενοκτόνοι Τούρκοι 

  Αλέκος Μιχαηλίδης   

Για τέσσερις ώρες μιλούσε ενώπιον της έδρας του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. Δεν κουράστηκε, κουβαλά αντοχές από τα βουνά του Κουρδιστάν. Δεν λύγισε, ξέρει ότι ο αγώνας του είναι δίκαιος, ξέρει ότι άλλοι είναι στη φυλακή, άλλοι έχουν πεθάνει, άλλοι βιώνουν καθημερινά τον φασιστικό πέλεκυ του τουρκικού καθεστώτος. Για τέσσερις ώρες μιλούσε, προσπαθώντας να πείσει τον πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ότι η δίωξή του είναι πολιτική, ότι η ιστορία του Κουρδιστάν είναι ιστορία ανθρώπων που παλεύουν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την κοινωνική τους χειραφέτηση. Ότι εδώ, έπρεπε να καταλαβαίνουμε καλύτερα αυτό τον διαρκή και μεγάλο αγώνα, έπρεπε να αντιλαμβανόμαστε, ως παιδιά της ΕΟΚΑ, γιατί τους αποκαλούν τρομοκράτες οι Τούρκοι γενοκτόνοι.

Επέμεινε και επιμένει: Γερμανία και Τουρκία συνεργάστηκαν και συνεργάζονται άψογα, με σκοπό την καταδίκη Κούρδων και Κούρδισσων, χωρίς αξιόποινες πράξεις, με υποψίες για πολιτική δράση υπέρ της κουρδικής ελευθερίας. Κατέθεσε, εντός τεσσάρων ωρών, τεκμήρια που αποδεικνύουν την άριστη σχέση του καθεστώτος Ερντογάν, όχι απλώς με τη γερμανική ηγεσία, αλλά απευθείας με τις δικαστικές αρχές αυτής της κατά τα άλλα ευρωπαϊκής χώρας. Εξήγησε πως οι Κούρδοι είναι θύματα μιας τουρκογερμανικής συνεννόησης, που επιβεβαιώθηκε τον Ιούλιο του 2022, όταν οι επικεφαλής των γερμανικών εισαγγελικών αρχών επισκέφθηκαν την Τουρκία. Είδαν τον Ερντογάν, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, υπέγραψαν μνημόνιο και ενέτειναν το κυνηγητό εναντίον δεκάδων Κούρδων.

Μαζί τους και ο 48χρονος Κενάν Αγιάς, που κρατείται σε κυπριακές φυλακές από τις 15 Μαρτίου και προσπαθεί να βρει το δίκαιό του, όχι επειδή φοβάται την καταδίκη –έχει ήδη εκτίσει ποινή 13 ετών στις σκοτεινές τουρκικές φυλακές– μα επειδή, στο πρόσωπό του, δικάζεται ο αγώνας ενός σκλαβωμένου λαού, ο αγώνας ενός κατεχόμενου λαού που ζητεί την ελευθερία του. Γι’ αυτό τον λαό διαδήλωνε στα 17 του και συνελήφθη, γι’ αυτό τον λαό διέφυγε στην Ευρώπη και όποτε του δόθηκε η ευκαιρία, μίλησε, φώναξε και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ανοίξει τα μάτια μπροστά σε αυτή τη γενοκτονία. Για τέσσερις ώρες μιλούσε και δεν κουράστηκε ούτε στιγμή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι σε τούτα εδώ τα χώματα έπρεπε να καταλαβαίνουμε ακαριαία πως ο κουρδικός αγώνας είναι και δικός μας αγώνας.

Κατέθεσε τη σκέψη του για τον κυπριακό αντικατοχικό αγώνα, για την ιστορία της Κύπρου, την ΕΟΚΑ, τους αγωνιστές της. Επεσήμανε πως μια ένοπλη σύρραξη, όπως αυτήν που συντηρεί το τουρκικό κράτος, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αντιτρομοκρατικούς νόμους. Υπογράμμισε πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ο ηγέτης του οποίου Αμπντουλάχ Οτσαλάν κρατείται στο θεοσκότεινο Ιμραλί και του απαγορεύεται η επαφή με τον έξω κόσμο, είναι μέρος αυτής της σύρραξης και όχι τρομοκρατική οργάνωση. Μας κάλεσε, στις τέσσερις ώρες κατάθεσής του, να καταλάβουμε. Και έπρεπε να καταλαβαίνουμε καλύτερα γιατί ένας Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας, ένας διανοούμενος της εποχής του, ένας αγωνιστής, δεν μπορεί να παραμείνει ούτε λεπτό στις κυπριακές φυλακές. Ούτε υπόνοια για έκδοσή του στη Γερμανία δεν έπρεπε να αφήνεται είτε από το Δικαστήριο είτε από την Κατηγορούσα Αρχή. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει η πιθανότητα η ίδια η κυπριακή δικαιοσύνη να γίνει συνεργός σε αυτό το απάνθρωπο και αισχρό κυνήγι της τουρκογερμανικής διαπλοκής, δεν μπορεί η Κύπρος να εξευτελιστεί παραδίδοντας έναν άνθρωπο επειδή μάχεται για την ελευθερία του λαού του. Η Κύπρος ξέρει καλύτερα γιατί ο Κενάν Αγιάς πρέπει να απελευθερωθεί άρον άρον και να συνεχίσει τον αγώνα του, τον κοινό μας αγώνα εναντίον της τουρκικής κατοχής. Αλλιώς, να μας συλλάβουν όλους.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube