Weather Icon

Κύπρος: Ανησυχία από τις κυρώσεις ΗΠΑ-Η.Β. για τους Ρώσους ολιγάρχες

Κύπρος: Ανησυχία από τις κυρώσεις ΗΠΑ-Η.Β. για τους Ρώσους ολιγάρχες
Ο Ρώσος επιχειρηματίας Άλισερ Ουσμάνοφ με Πούτιν

Άνοιξε ο ασκός με τις λίστες – Συναγερμός για κυρώσεις Ε/κ

Φάνης Μακρίδης   

Έστω κι αν δεν είναι δεσμευτικές για την Κύπρο οι κυρώσεις από Βρετανία και ΗΠΑ σε βάρος συνολικά 10 Ελληνοκυπρίων και 18 επιχειρηματικών οντοτήτων, εντούτοις, η εν λόγω εξέλιξη θορύβησε. Όχι μόνο δεν αφήνει αδιάφορους κυβερνητικούς κύκλους, αλλά προκαλεί και ιδιαίτερο προβληματισμό σε άτομα τα οποία ασχολούνται με παροχή υπηρεσιών (δικηγόρους και λογιστές) σε επιχειρηματίες και εταιρείες ξένων συμφερόντων.

Κάποιοι από προχθές το βράδυ σχολιάζουν ότι «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου», αναφέροντας πως πλέον υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή πολιτικής από Βρετανούς και Αμερικανούς έναντι της Κύπρου σε αυτό τον τομέα. Αιτιολογούν τις σχετικές αναφορές τους, υποδεικνύοντας πως πρώτη φορά τόσα ονόματα Ελληνοκυπρίων που ασχολούνται με τον τομέα παροχής υπηρεσιών σε ξένους επιχειρηματίες κι εταιρείες, περιλαμβάνονται μαζικά σε κυρώσεις (βλ. λίστα OFAC). Εκφράζουν, ταυτόχρονα, ανησυχία για ενδεχόμενο περαιτέρω επιπτώσεων.

Αξιωματούχος, μιλώντας χθες στον «Φ», σχολίασε ότι αν υιοθετήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις επίμαχες κυρώσεις, τότε οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα λάβουν αμέσως περιοριστικά μέτρα σε βάρος των προσώπων και των επιχειρηματικών οντοτήτων. «Ενδεχομένως το φαινόμενο να κλιμακωθεί και να δούμε ονόματα κι άλλων Ελληνοκυπρίων από άλλα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία να περιλαμβάνονται σε τέτοιου είδους λίστες. Αντιλαμβάνεστε ότι το πλήγμα θα είναι μεγάλο σε μια τέτοια περίπτωση», μας ανέφερε το ίδιο πρόσωπο.

Κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα μας, είπε πως ανεξαρτήτως αν δεν έχουν καμιά δεσμευτικότητα για την Κύπρο «οι διοικητικές αυτές πράξεις από Βρετανία και ΗΠΑ», «δεν αποκλείεται κυπριακοί τραπεζικοί οργανισμοί να λάβουν αυστηρά μέτρα έναντι εταιρειών και προσώπων που συμπεριλήφθηκαν στις κυρώσεις». Πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, χρηματοοικονομικοί οργανισμοί της Κύπρου επιβάλλουν σοβαρούς περιορισμούς στους τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Άλλο πρόσωπο με αξίωμα σε κρατική υπηρεσία σχολίασε με νόημα ότι σε πανομοιότυπες περιπτώσεις «οι τράπεζες δείχνουν την δέουσα επιμέλεια». Επιπλέον, αξιωματούχος με γνώση των διαδικασιών, σχολιάζοντας χθεσινές πληροφορίες για «μπλοκάρισμα» τραπζικών λογαριασμών προσώπων που ενέχονται στις νέες κυρώσεις, σχολίασε πως «θεωρείται δεδομένο ότι οι κυπριακές τράπεζες θα λάβουν μέτρα».

Εξάλλου, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε τοποθέτησή του στον «Φ» για τις προχθεσινές εξελίξεις είπε πως η κυβέρνηση έχει λάβει γνώση για τις νέες καταχωρήσεις στους εθνικούς καταλόγους κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και πως με βάση την σχετική νομοθεσία δεν είναι δεσμευτικές για την Κύπρο. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι κατάλογοι με τα ονόματα «έχουν τεθεί ενώπιον αρμόδιων Αρχών και μελετώνται με τη δέουσα προσοχή».

Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Active έκανε λόγο για «πρωτοφανή ενέργεια».

«Φαίνεται ότι υπήρξε μια νέα πολιτική τοποθέτηση, μια αλλαγή εις την σκέψη για διεύρυνση, για να καλυφτούν και αυτά τα άτομα. Ασφαλώς, οι επιπτώσεις είναι δυσμενέστατες και δεν αφορά μόνο αυτά τα συγκεκριμένα άτομα» πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης. Σχολίασε, ακόμη: «Κατ’ αρχάς θα αναμένουμε να δούμε με πολύ ενδιαφέρον αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ακολουθήσει. Αν ακολουθήσει, αντιλαμβάνεστε πλέον ότι οι κυρώσεις αυτές έχουν απευθείας εφαρμογή στην Κύπρο γιατί θα υποχρεούται να τις εφαρμόσει. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι να υπάρξει διεύρυνση του καταλόγου αυτού και να επεκταθεί σε άλλους νομικούς, σε άλλα γραφεία, τα οποία εξυπηρέτησαν στο παρελθόν και διατηρούν ως πελάτες τους και κάποια άτομα χωρίς, μετά τις κυρώσεις, να κινούν τον λογαριασμό τους».

Ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για «πλήγμα γενικότερα για τον τομέα των υπηρεσιών» και είπε ότι «αναμένω, επίσης, με ενδιαφέρον να δω πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες σε σχέση με αυτές τις νέες κυρώσεις και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), Κυριάκος Ιορδάνους. «Όντως είναι με ιδιαίτερο προβληματισμό που βλέπουμε από χθες (σ.σ. προχθές) τη δημοσιοποίηση, στις λίστες κυρώσεων, κυπριακών ονομάτων. Εγείρει προβληματισμό και ανησυχία για το τι συνεπάγεται αυτό» ήταν το αρχικό του σχόλιο στον Active. Σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του, είπε πως «οι κυρώσεις επηρεάζουν τα συγκεκριμένα γραφεία, τα οποία αναφέρονται. Ενδεχομένως να επηρεάσουν και όσους άλλους είναι στον ίδιο τομέα. Ενδεχομένως να κλιμακωθεί, να αυξηθεί ο αριθμός προσώπων που θα καταχωρισθεί στις λίστες κυρώσεων».

Η Κυπριακή Δημοκρατία με βάση Νόμο του 2016, είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί άμεσα με κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα σε επιχειρηματίες και εταιρείες, όταν αυτά επιβάλλονται από το Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ληφθεί απόφαση για κυρώσεις από τα δύο διεθνή Σώματα, το υπουργείο Εξωτερικών ειδοποιεί το κάθε υπουργείο ή το τμήμα αυτού, η κάθε ανεξάρτητη υπηρεσία, καθώς και τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές. Εν συνεχεία, γίνονται οι ανάλογες ενέργειες για επιβολή των κυρώσεων και των περιοριστικών μέτρων. Για παράδειγμα, το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών, τοποθετεί στον πάγο εταιρείες που είναι αντικείμενο των κυρώσεων. Κατά συνέπεια, οι τελευταίες δεν μπορούν να προβούν σε καμία κίνηση. Ούτε καν να αξιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Εταιρείες ή/και αξιωματούχοι στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις και θέλουν κάποιες ελαφρύνσεις για να πληρώσουν έξοδα που αφορούν βασικές λειτουργίες, αποτείνονται με ειδικά αιτήματα στην Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων (ΜΕΚ) και στη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων (ΣΕΟΚ). Σε αυτά τα δύο σώματα προΐσταται ανώτερος λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών, ενώ συμμετέχουν κι άλλα υπουργεία και φορείς (Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Έφορος Εταιρειών, Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΜΟΚΑΣ).

Διαψεύδει ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης

Ο δικηγόρος Χριστόδουλος Βασιλειάδης, διέψευσε χθες ότι έχει οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση με τον Ρώσο επιχειρηματία Άλισερ Ουσμάνοφ. Ως γνωστόν, το όνομα του κ. Βασιλειάδη συμπεριλήφθηκε προχθές και στη βρετανική λίστα κυρώσεων (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικοί περιορισμοί), αλλά και στον σχετικό κατάλογο των ΗΠΑ. Περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και στο δικηγορικό γραφείο του. Οι Αγγλοαμερικανοί θεωρούν ότι ο κ. Βασιλειάδης έχει επαγγελματική συνεργασία με τον Ρωσοαζέρο μεγιστάνα Άλισερ Ουσμάνοφ, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και κατ’ επέκταση τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Βασιλειάδης σημειώνει ότι ουδεμία συνδρομή ή παροχή υπηρεσιών έχει προσφέρει το γραφείο του σε οποιοδήποτε πρόσωπο που συμπεριλαμβάνεται στους καταλόγους κυρώσεων, κατά παράβαση αυτών. Προσθέτει ότι προχωρεί σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες προς τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, προς τον σκοπό της διαγραφής της εταιρείας και του ιδίου από τους καταλόγους κυρώσεων. Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, πάροχος οικονομικών υπηρεσιών, Δημήτρης Ιωαννίδης, έχει συμπεριληφθεί μόνο στη λίστα κυρώσεων των Βρετανών. Οι τελευταίοι επικαλούνται επαγγελματική συνεργασία του κ. Ιωαννίδη με τον Ρώσο πολυεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος επίσης παρουσιάζεται ως υποστηρικτής του Πούτιν και κατ’ επέκταση της ρωσικής εισβολής. Τα ακόλουθα οκτώ πρόσωπα, ελληνοκυπριακής καταγωγής, περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ (OFAC) για διασύνδεση των ίδιων ή/και εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν με τον Ουσμάνοφ: Κυριάκος Αττικούρης, Μαριλένα Γεωργίου, Κώστας Γιαννακού, Κυριακή Καμπέρη, Δημήτριος Σεργίδης, Αντώνης Βακανάς, Άννα Μαρία Βασιλειάδη και Γιώργος Βασιλειάδης. 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Σύσκεψη στο Προεδρικό

Ενδεικτικό του προβληματισμού που προκάλεσε στην κυβέρνηση η προχθεσινή εξέλιξη, είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συγκάλεσε χθες το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία συμμετείχαν επικεφαλής υπηρεσιών της Δημοκρατίας, κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι υπουργείων. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες το απόγευμα «συζητήθηκαν οι προαναφερόμενες εξελίξεις, έγινε ανταλλαγή απόψεων και αποφασίστηκε ο περαιτέρω χειρισμός του θέματος και η διερεύνηση των στοιχείων που οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων. Οι αποφάσεις ελήφθησαν με αποκλειστικό γνώμονα τη διαφύλαξη του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου χρηματοοικονομικού και επιχειρηματικού κέντρου».   

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube