REAL TIME |

Weather Icon

Κόλιν Στιούαρτ, persona non grata στην Κύπρο

Κόλιν Στιούαρτ, persona non grata στην Κύπρο

Διώξτε τον

Λόρια Μαρκίδη   

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ο «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσών» ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Καναδός διπλωμάτης(;), Κόλιν Στιούαρτ, θα θεωρείτο ως persona non grata, ως ανεπιθύμητος, και θα επιστρέφετο στον εντολέα του. Γιατί στην Κύπρο την πολύπαθη, την ημικατεχόμενη από τους Τούρκους εισβολείς, πολλά άνομα επιτελεί εις βάρος της ίδιας της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιδεικνύοντας πλήρη περιφρόνηση στις πρόνοιες των περί Κύπρου δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των όρων εντολής του όπως καθορίζονται από το πλέον σημαντικό όργανο του Διεθνούς Οργανισμού, επιχειρεί την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, την διάβρωση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία ευρίσκεται με την έγκριση της διεθνώς ανεγνωρισμένης νόμιμης κυβέρνησης της ως φιλοξενούμενος, καθώς και την ικανοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών επί του πεδίου. 

     Είναι με αγανάκτηση μεγάλη που ο κυπριακός λαός παρακολουθεί τον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών να προβαίνει σε απαράδεκτες και καθ’ υπέρβαση εξουσίας ενέργειες εις βάρος της ίδιας της ύπαρξης του. Ο Στιούαρτ, ωσεί Οθωμανός μπέης, αυθαίρετα διεκδικεί για τον εαυτό του και την Ειρηνευτική Δύναμη κυριαρχικά δικαιώματα επί τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελεί και Ευρωπαϊκό έδαφος, και εκχωρεί τμήμα της λεγόμενης νεκρής ζώνης στους Τούρκους. 

     Αμέσως μετά την ανακοίνωση του διορισμού του Καναδού διπλωμάτη ως ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, από τους πρώτους έσπευσαν στην Νέα Υόρκη για να τον συναντήσουν οι αυτόκλητοι pen holders, οι με το Κυπριακό ασχολούμενοι εκπρόσωποι του Βρετανικού Φόρεϊν Όφις· για καθοδήγηση; Για συντονισμό ενεργειών στην επίτευξη του στόχου της μετατροπής της Κύπρου σε Βρετανο-τουρκικό προτεκτοράτο, στόχος που δεν επιτεύχθηκε λόγω της ιστορικής απόρριψης του σχεδίου Αννάν-Χάνει από τον κυπριακό λαό;

     Προφανώς η τουρκική πλευρά αγάλλετο με τον διορισμό του Κόλιν Στιούαρτ. Μέσω της τουρκικής φιλοκυβερνητικής Χουρριέτ και άρθρου του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου από το Κιόνελι, Γιουσούφ Κανλί, ημερ. 7 Οκτωβρίου 2021, εξυμνείτο ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος για την «πολυσχιδή του εμπειρία» στην επίλυση περίπλοκων διεθνών προβλημάτων που απασχολούσαν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Με χαρακτηρισμούς όπως, «επιτυχημένος ανώτερος διπλωμάτης», «problems solver» κ.λπ.. Φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά είχε από τότε πάρει διαβεβαιώσεις ότι ο νεοδιορισθείς ειδικός αντιπρόσωπος του Αντώνιο Γκουτέρες θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα σχέδια της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γνώριζαν ότι θα επιδίδετο στην προώθηση και εφαρμογή των περιώνυμων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όχι μόνο, με την κάλυψη και του προϊσταμένου του. Φαίνεται, επίσης, ότι οι Τούρκοι ήταν ενήμεροι για τις δράσεις του κατά την περίοδο που υπηρετούσε στην Αιθιοπία και στην Δυτική Σαχάρα, ως αρχηγός της MINURSO (Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για το ρεφερέντουμ στη Δυτική Σαχάρα). Υπήρξαν δημοσιεύματα όπως στο Le Desk, ημερομηνίας 10.7.2019, αναφερόμενα σε ισχυρισμούς για σοβαρής φύσεως σεξουαλικά αδικήματα από μέρους του, τα οποία, όμως, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, συγκαλύφθηκαν από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

     Το θέμα είναι αν εμείς γνωρίζαμε οτιδήποτε περί αυτού καθώς και για τις φιλοτουρκικές του θέσεις και σχεδιασμούς. 

     Εν κατακλείδι, το γεγονός ότι ο Κόλιν Στιούαρτ συνδέεται με στενή φιλία τριάκοντα ετών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν τον καθιστά ιερή αγελάδα. Η λαβωμένη Κύπρος απαιτεί την απαλλαγή της από τον επικίνδυνο για τα εθνικά της συμφέροντα και την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου, ειδικό αντιπρόσωπο. 

*Πρώην πρέσβης στην Κίνα κ.α. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube