Weather Icon

Κλείνει ο καταυλισμός Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο – Ικανοποιείται πάγιο αίτημα της Άγκυρας

Κλείνει ο καταυλισμός Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο – Ικανοποιείται πάγιο αίτημα της Άγκυρας

Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν κατά καιρούς προκαλέσει την ελληνική πλευρά λέγοντας ότι η Ελλάδα υποθάλπει την τρομοκρατία με τον καταυλισμό στο Λαύριο. [A.P. Photo / Pavel Golovkin, Pool]

Η Αγκυρα υποστήριζε πως λειτουργούσε ως στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΡΚΚ

Ενα από τα πάγια αιτήματα της τουρκικής πλευράς προς την Αθήνα, το κλείσιμο του προσφυγικού καταυλισμού του Λαυρίου, τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί ως «στρατόπεδο εκπαίδευσης» των Κούρδων του ΡΚΚ, φαίνεται ότι ικανοποιείται διά της πλαγίας οδού.

Η απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να προχωρήσει σε σταδιακό κλείσιμο του καταυλισμού μπορεί να οφείλεται σε αντικειμενικά κριτήρια και δη στην ακαταλληλότητα του χώρου να συνεχίσει να φιλοξενεί πρόσφυγες.

Η ειδοποίηση

Οι εξελίξεις, πάντως, δρομολογήθηκαν πριν από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη διαδικασία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2022 ο Δήμος Λαυρεωτικής κοινοποίησε στο υπουργείο Μετανάστευσης ειδοποίηση με την οποία υπογραμμιζόταν ο κίνδυνος κατάρρευσης των κτιρίων σε περίπτωση μέτριας σεισμικής δόνησης. Υπενθυμίζεται ότι μέρος του καταυλισμού είχε χτιστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και πράγματι σε σημαντικό βαθμό φιλοξενούσε Κούρδους πρόσφυγες, κάποιους από τους οποίους, βεβαίως, το τουρκικό κράτος αντιμετώπιζε ως τρομοκράτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κακή κατάσταση των κτιρίων επανειλημμένως την τελευταία δεκαετία σε μια σειρά από κυβερνήσεις – μάλιστα το ελληνικό κράτος έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του ήδη από το 2016-17. Πρακτικά ο συγκεκριμένος καταυλισμός λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση διαφόρων ΜΚΟ, με το κράτος να μην εμπλέκεται καθόλου στη διαχείριση.

Η Αθήνα απέρριπτε παγίως τους τουρκικούς ισχυρισμούς – Πάντως, με την απόφαση που όπως λέγεται ελήφθη λόγω ακαταλληλότητας του χώρου, φεύγει ένα «αγκάθι» από τις διμερείς σχέσεις.

Μετά την ειδοποίηση από τον Δήμο Λαυρεωτικής, από τους περίπου 150 πρόσφυγες που διέμεναν στον συγκεκριμένο καταυλισμό, οι 100 μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές φιλοξενίας στο λεκανοπέδιο Αττικής. Αυτή τη στιγμή απομένουν λιγότεροι από 50 και εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος αναμένεται να μεταφερθούν και εκείνοι σε κάποιες από αυτές τις δομές.

Υπενθυμίζεται ότι, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια σκληρής έντασης στα ελληνοτουρκικά, μια σειρά από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, ο διευθυντής επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν, έθεταν δημόσια, αλλά και στις επαφές με εκπροσώπους του ελληνικού κράτους, ζήτημα «στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών» στο Λαύριο.

Η Αθήνα έχει επανειλημμένως αρνηθεί αυτή την κατηγορία, την οποία η Αγκυρα έχει αξιοποιήσει ουκ ολίγες φορές στον ισχυρισμό της ότι η Ελλάδα υποθάλπει την τρομοκρατία.

Πάντως, στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν με τους Τούρκους ομολόγους τους οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Νότης Μηταράκης, το ζήτημα του καταυλισμού στο Λαύριο δεν ετέθη. Δεδομένου επίσης ότι η ελληνική πλευρά ουδέποτε αποδέχθηκε τις τουρκικές κατηγορίες, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν έχει σχολιαστεί επισήμως από την Αθήνα, παρά μόνο ως μια διοικητική απόφαση για το κλείσιμο μιας εγκατάστασης ακατάλληλης για φιλοξενία προσφύγων.

Μορατόριουμ μέχρι τον Σεπτέμβριο

Σε πλήρη επιβεβαίωση της ελληνοτουρκικής άτυπης συμφωνίας για επέκταση του μορατόριουμ μεγάλων ασκήσεων στο Αιγαίο για ολόκληρη τη θερινή σεζόν (15 Ιουνίου με 15 Σεπτεμβρίου) προχώρησε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Σε συνέντευξή του («Αναντολού») ο κ. Ακάρ σημείωσε ότι «το προσεχές διάστημα αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα, όπως η παράταση της διάρκειας μορατόριουμ που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου που υπάρχει έντονος τουρισμός». Ο κ. Ακάρ εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα «υπαρκτά προβλήματα» ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να επιλυθούν «στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου, με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, με διάλογο και με αλληλοσεβασμό». Υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει να συνεχιστεί το «θετικό και εποικοδομητικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους σεισμούς», λέγοντας μάλιστα ότι «συνεχίζονται οι εργασίες και οι συνομιλίες μας σε αυτό το θέμα».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube