«Κάθε μέρα, το 50% της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας διέρχεται από τα στενά της Ταϊβάν. Τουλάχιστον το 70%  των ημιαγωγών που χρειαζόμαστε για smartphone, πλυντήρια πιάτων ή αυτοκίνητα κατασκευάζονται στην Ταϊβάν». 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προειδοποιεί ότι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική κρίση. «Εάν ξεσπούσε μια κρίση στον απόηχο μιας μονομερούς δράσης της Κίνας, πιθανότατα θα επηρεαζόταν ολόκληρος ο κόσμος», δήλωσε ο Μπλίνκεν  στη γαλλική εφημερίδα Quest-France.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  το δικαιολόγησε με τη βασική σημασία της Ταϊβάν για την παγκόσμια οικονομία. «Κάθε μέρα, το 50% της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας διέρχεται από τα στενά της Ταϊβάν. Τουλάχιστον το 70%  των ημιαγωγών που χρειαζόμαστε για smartphone, πλυντήρια πιάτων ή αυτοκίνητα κατασκευάζονται στην Ταϊβάν».

Ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας σύγκρουσης στα χρηματιστήρια και στην παγκόσμια οικονομία; Σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης Κίνας-Ταιβάν, θα υπάρξουν μεγάλες αβεβαιότητες και πιθανές συνέπειες σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το διεθνές εμπόριο

Οι ανησυχίες σχετίζονται με τις πιθανές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ανατολική Ασία. Η επίδραση στα χρηματιστήρια θα μπορούσε φυσικά να ποικίλλει ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων και τις πολιτικές και στρατιωτικές αντιδράσεις άλλων χωρών. Φυσικά, θα περίμενε κανείς μια άμεση αντίδραση, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να υποχωρούν  παγκοσμίως, όπως συνέβη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, θα μπορούσε να σημειωθεί νέα αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Κίνα και ΕΕ

Η Κίνα έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες και, όπως επιβεβαίωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν , δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να επιδιώξει ή να επισπεύσει την κρίση.  Η Κίνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ευρώπη. Οι κινεζικές επενδύσεις συγκεντρώνονται  κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της τεχνολογίας. Η Ευρώπη εισάγει επίσης πολλά αγαθά από την Κίνα, όπως ηλεκτρονικά προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ομοίως, και η Ταϊβάν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και η διακοπή της τελευταίας θα οδηγούσε σε θεμελιώδεις ανισορροπίες στη βιομηχανία ημιαγωγών και άλλων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Συνοπτικά, οι τομείς που παρακολουθούν προσεκτικά οι αγορές σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ταιβάν θα είναι ο τεχνολογικός και ο ενεργειακός τομέας Την Μεγάλη Τρίτη, η Κίνα ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν πραγματοποιώντας προσομοίωση μιας συνδυασμένης επίθεση στο νησί . Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν την παρουσία τους στη Θάλασσα της Κίνας.

Μια αντιπαράθεση των δυο μεγάλων δυνάμεων θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα σε μια παγκόσμια σύγκρουση. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις επιλογές της κινεζικής κυβέρνησης. Αντίθετα, υποστήριξη στο Πεκίνο εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Κίνα έχει το δικαίωμα να απαντήσει στις προκλητικές ενέργειες που κατευθύνει η Ουάσιγκτον.

Ναυτεμπορική