Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 12 Απριλίου 2023

“Καμπάνα” σε τέσσερις στην Τουρκία για παράνομες εξαγωγές στη Ρωσία

“Καμπάνα” σε τέσσερις στην Τουρκία για παράνομες εξαγωγές στη Ρωσία

Φωτ: AP (Αρχείου)

Κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος τεσσάρων οντοτήτων στην Τουρκία με την κατηγορία ότι βοήθησαν τη Ρωσία

Οι κυρώσεις αυτές είναι η μεγαλύτερη κίνηση επιβολής τιμωρητικών μέτρων της Ουάσινγκτον ενάντια στην Τουρκία, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα κυρώσεις εις βάρος τουλάχιστον τεσσάρων οντοτήτων που έχουν έδρα την Τουρκία, με την Ουάσινγκτον να τις κατηγορεί ότι παραβίασαν τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών, συνδράμοντας στις ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι κυρώσεις αυτές είναι η μεγαλύτερη κίνηση επιβολής τιμωρητικών μέτρων της Ουάσινγκτον ενάντια στην Τουρκία, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πέρυσι.

Τα μέτρα αυτά, που αφορούν, μεταξύ άλλων, μια εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών με έδρα την Τουρκία και έναν επενδυτή στην τεχνολογία, ο οποίος φέρεται να συνέβαλε στη μεταφορά ειδών «διπλής χρήσης», αποτελούν μέρος ενός διεθνούς πακέτου κυρώσεων που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ενάντια σε περισσότερες από 120 οντότητες.

Τουρκία: Κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος τεσσάρων οντοτήτων με την κατηγορία ότι βοήθησαν τη Ρωσία-1
WSJ: Πιέσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία – Της ζητούν να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στο Reuters ότι οι κυρώσεις στοχεύουν οντότητες με έδρα την Τουρκία και πρόσωπα στον τομέα της ναυτιλίας και του εμπορίου που είναι «κατά πλειοψηφία» ιδιοκτησία της Ρωσίας ή συνδέονται με τη Ρωσία.

Οι δυτικές χώρες εφάρμοσαν τους ελέγχους στις εξαγωγές και τις κυρώσεις μετά την εισβολή της Μόσχας, πριν από σχεδόν έναν χρόνο. Εντούτοις, δίαυλοι προμηθειών έχουν παραμείνει ανοιχτοί από το Χονγκ Κονγκ, την Τουρκία και άλλους εμπορικούς κόμβους.

Επικαλούμενο αρχεία των ρωσικών τελωνείων, το Ρόιτερς μετέδωσε τον Δεκέμβριο πως τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια εξαρτημάτων υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών εισήχθησαν στη Ρωσία σε διάστημα επτά μηνών μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Από αυτά, προϊόντα αξίας τουλάχιστον 777 εκατομμυρίων δολαρίων είχαν κατασκευαστεί από δυτικές εταιρείες, μικροεπεξεργαστές των οποίων έχουν βρεθεί σε ρωσικά οπλικά συστήματα.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube