Διεθνή
Η Κύπρος συμμορφώνεται με τις βρετανοαμερικανικές κυρώσεις

Η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει την αξιοπιστία της χώρας. Εκτιμήσεις ότι και άλλοι Κύπριοι θα βρεθούν στη βρετανοαμερικανική λίστα κυρώσεων.
Συνεχείς προσπάθειες διαχείρισης των δεδομένων που διαμορφώθηκαν μετά την συμπερίληψη Κυπρίων στις λίστες κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για διευκόλυνση Ρώσων ολιγαρχών, καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, συγκάλεσε για σήμερα νέα διευρυμένη σύσκεψη στο Προεδρικό, με στόχο τον καθορισμών των επόμενων βημάτων της Λευκωσίας ώστε να διασφαλιστεί πως η αξιοπιστία της χώρας δεν θα πληγεί περαιτέρω.
Έρχονται και άλλα ονόματα;
Η σημερινή σύσκεψη γίνεται και υπό το βάρος φημών που θέλουν τους αγγλοαμερικανούς να ετοιμάζονται να συμπεριλάβουν και άλλους Κύπριους πολίτες στην λίστα των κυρώσεων για υποβοήθηση Ρώσων ολιγαρχών. ‘Ήδη η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε από τις ΗΠΑ στοιχεία που είναι πιθανόν να αιτιολογούν τη συμπερίληψη και άλλων φυσικών και νομικών οντοτήτων στις κυρώσεις της Δύσης, ως άλλο ένα δείγμα των προθέσεων της χώρας να απεμπλακεί από τις ρωσικές εξαρτήσεις. Άλλωστε οι προθέσεις της κυπριακής Κυβέρνησης διατυπώθηκαν ρητά και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο οποίος διεμήνυσε ότι η Κύπρος όχι μόνο δεν αμφισβητεί τις αγγλοαμερικανικές κυρώσεις, αλλά είναι έτοιμη να διερευνήσει πλήρως τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν τις δύο χώρες να συμπεριλάβουν τα ονόματα κυπρίων στις λίστες τους.
Κλείνουν ρωσικούς λογαριασμούς οι τράπεζες
Σοβαρές φαίνεται ότι θα είναι οι εξελίξεις και στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου αφού μετά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των κύπριων που περιλαμβάνονται στη λίστα κυρώσεων των βρετανοαμερικανών, κυπριακές τράπεζες δρομολογούν το κλείσιμο των λογαριασμών Ρώσων πελατών τους. Σύμφωνα με τη ρωσική έκδοση του περιοδικού Forbes, ήδη η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Τράπεζα Κύπρου, ενημέρωσε τους Ρώσους πελάτες της ότι οι λογαριασμοί τους θα κλείσουν σε διάστημα δύο μηνών λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της διαδικασίας K.Y.C.
Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
Μήνυμα Μπάρακ σε Αλ Σαράα! Συμπερίληψη ή απομόνωση – Σχέδιο διαμεσολάβησης ΗΠΑ για Ισραήλ-Συρία
Εκτός τόπου και χρόνου οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη.

Προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δαμασκό απηύθυνε ο Αμερικανός απεσταλμένος Τομ Μπάρακ, καλώντας τον Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα να επαναξιολογήσει την πολιτική του πορεία, να μειώσει τη θρησκευτική κατήχηση και να προχωρήσει σε ένα πιο ανοιχτό μοντέλο διακυβέρνησης, ικανό να ενσωματώσει τις μειονότητες. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια και να απολέσει τη διεθνή στήριξη.
Σε συνέντευξή του στο Reuters από τη Βηρυτό, ο Μπάρακ αποκάλυψε ότι, σε ιδιωτικές συνομιλίες με τον αλ-Σαράα, τον προέτρεψε να «επαναπροσδιορίσει» την κατεύθυνσή του, να επανεξετάσει τη δομή του στρατεύματος όπως αυτή υπήρχε πριν τον πόλεμο και να απευθυνθεί σε περιφερειακούς εταίρους για θέματα ασφάλειας. «Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο συμπεριληπτική, και να το κάνει άμεσα», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η δυναμική που ανέδειξε τον αλ-Σαράα μπορεί να εξανεμιστεί εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.
Για τις συγκρούσεις στη Σουέιντα: Αποποιείται τις ευθύνες η Δαμασκός
Ο Αμερικανός απεσταλμένος αρνήθηκε ότι οι πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις στη Σουέιντα ήταν έργο των συριακών δυνάμεων ασφαλείας, αποδίδοντας τη βία σε ενδεχόμενη δράση μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που φέρονται να είχαν μεταμφιεστεί με κυβερνητικές στολές. Παράλληλα, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για εύκολα παραποιήσιμες εικόνες.
«Τα στρατεύματα της κυβέρνησης δεν έχουν εισέλθει στην πόλη. Υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ να μην υπάρξει στρατιωτική παρουσία εκεί. Οι φρικαλεότητες που καταγγέλλονται δεν φέρουν τη σφραγίδα του καθεστώτος», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, επέρριψε μέρος της ευθύνης για την ένταση και στις ισραηλινές επιδρομές στην περιοχή, λέγοντας ότι «επέτειναν τη σύγχυση» στο ήδη ασταθές περιβάλλον της νότιας Συρίας.
Μήνυμα προς το Ισραήλ και σχέδιο διαμεσολάβησης
Ο Μπάρακ κάλεσε επίσης το Ισραήλ να εμπλακεί σε απευθείας διάλογο με τη Δαμασκό, με σκοπό να κατευνάσει τις ανησυχίες του για την ανάδειξη νέων σουνιτών ηγετών στη Συρία. Όπως είπε, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να λειτουργήσουν ως «ειλικρινής μεσολαβητής» για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Άχμεντ αλ-Σαράα, από την έναρξη της θητείας του, έχει διαμηνύσει πως δεν θεωρεί το Ισραήλ εχθρό και ότι θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να προχωρήσει σε ομαλοποίηση των σχέσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός απεσταλμένος αναμένεται να διαμεσολαβήσει σε άτυπες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, με τόπο συνάντησης πιθανόν το Αζερμπαϊτζάν, εντός των επόμενων ημερών.
Αν μη τι άλλοι οι τοποθετήσεις του Αμερικανού πρέσβη φαίνονται εκτός τόπου και χρόνου την ώρα που η Τουρκία φέρεται να κινεί τα νήματα πίσω από τη σφαγή στη Σουέιντα, προκειμένου να εμποδίσει το νέο συριακό καθεστώς να συνάψει συμφωνία με το Ισραήλ.
Διεθνή
Ουκρανία: Ο Ρουστέμ Ουμέροφ επικεφαλής στις συνομιλίες με τη Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει να συζητηθούν με τη Μόσχα νέες ανταλλαγές αιχμαλώτων και επαναπατρισμός Ουκρανών από τη Ρωσία. Είπε επίσης ότι θέλει να ετοιμαστεί συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να «τεθεί πραγματικά τέλος σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας για τις νέες συνομιλίες με τη Ρωσία αύριο, Τετάρτη, στην Τουρκία.
«Της αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Ρουστέμ Ουμέροφ», ο οποίος διορίστηκε πριν από μερικές ημέρες γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και αυτή «θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των υπηρεσιών πληροφοριών», της ουκρανικής διπλωματίας και της προεδρίας, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει να συζητηθούν με τη Μόσχα νέες ανταλλαγές αιχμαλώτων και επαναπατρισμός Ουκρανών από τη Ρωσία. Είπε επίσης ότι θέλει να ετοιμαστεί συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ώστε να «τεθεί πραγματικά τέλος σε αυτόν τον πόλεμο».
Τρίτος γύρος
Η αυριανή συνάντηση θα είναι η τρίτη σύνοδος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς υπό αυτό το σχήμα.
Οι δύο προηγούμενοι γύροι, τον Μάιο και τον Ιούνιο, που είχαν οργανωθεί υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχαν σημειώσει πρόοδο προς μια κατάπαυση του πυρός, αλλά είχαν καταλήξει σε ανταλλαγές αιχμαλώτων και πτωμάτων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.
Μέχρι τώρα οι θέσεις των δύο πλευρών μοιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες: η Ρωσία θέλει η Ουκρανία να της παραχωρήσει τις τέσσερις επαρχίες που κατέλαβε, συν την Κριμαία την οποία προσάρτησε το 2014, και να αποκηρύξει τη φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Προϋποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από την Ουκρανία, που θέλει την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από το έδαφός της και δυτικές εγγυήσεις για την ασφάλειά της μεταξύ των οποίων συνέχιση της παράδοσης όπλων και ανάπτυξη ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, όρους που απορρίπτει η Μόσχα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διεθνή
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Unesco
Η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ αντέδρασε αμέσως και είπε ότι “λυπάται πολύ” για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποσύρονται εκ νέου από τον πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, την Unesco, καταγγέλλοντας την προώθηση “διχαστικών” υποθέσεων καθώς και μεροληψία εναντίον του Ισραήλ, συμμάχου της Ουάσινγκτον.
Η γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ αντέδρασε αμέσως και είπε ότι “λυπάται πολύ” για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
“Όσο λυπηρή κι αν είναι, η ανακοίνωση αυτή ήταν αναμενόμενη και η Unesco είναι προετοιμασμένη”, ανέφερε ο Οζουλέ σε μια ανακοίνωση. Στη διάρκεια της πρώτης θητείας, του, τον Οκτώβριο του 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τον οργανισμό.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμετ Τάμι Μπρους δήλωσε πως η συνέχιση της συμμετοχής των ΗΠΑ στην Unesco “δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον”.
“Η UNESCO εργάζεται προκειμένου να προωθήσει διχαστικές κοινωνικές και πολιτιστικές υποθέσεις και διατηρεί μια υπερβολική εστίαση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, μία υπέρ της παγκοσμιοποίησης, ιδεολογική ατζέντα για τη διεθνή ανάπτυξη που δεν ανταποκρίνεται στην εξωτερική μας πολιτική Πρώτα η Αμερική”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
“Η απόφαση της UNESCO να δεχθεί το ‘παλαιστινιακό κράτος’ ως κράτος μέλος είναι πολύ προβληματική, αντίθετη με την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και συνέβαλε στη διάδοση εχθρικού προς το Ισραήλ λόγου στο πλαίσιο του οργανισμού”, πρόσθεσε η Τάμι Μπρους.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2026, διευκρίνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Τεράστια ανατροπή; Ισχύει ότι αρνήθηκε η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ να αναλάβει την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα;
-
Αναλύσεις3 εβδομάδες πριν
Έρχεται μεγάλο ΣΟΚ για την Ελληνική Δημοκρατία! Κατεδαφίζεται με δικογραφίες το πολιτικό σύστημα της κλεπτοκρατίας
-
Απόψεις1 μήνα πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Απόψεις4 εβδομάδες πριν
Η φωτογραφία που “μίλησε”! Ανύπαρκτος γεωπολιτικός παίκτης η Ελλάδα
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Άμυνα3 μήνες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!