REAL TIME |

Weather Icon

Η Ιορδανία προωθεί αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία

Η Ιορδανία προωθεί αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία

AP / Ghaith Alsayed

Ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία

Σκοπός να αντιμετωπιστούν η ανθρωπιστική κρίση, ζητήματα ασφαλείας και πολιτικά ζητούμενα

Η Ιορδανία προωθεί αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, που έχει μπει στον δέκατο τρίτο χρόνο της, δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τη Μεγ. Πέμπτη, την παραμονή της συνάντησης που οργανώνεται στη Σαουδική Αραβία για να εξεταστεί η πιθανή επιστροφή της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί τη Μεγ. Παρασκευή από τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, του Ιράκ, της Ιορδανίας, των κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και την οικοδέσποινα Σαουδική Αραβία στην Τζέντα.

Η συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανεστάλη μετά την καταστολή το 2011 λαϊκού ξεσηκωμού, το έναυσμα του πολέμου στη χώρα αυτή, και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ απομονώθηκε διπλωματικά έκτοτε, ιδίως στον αραβικό κόσμο.

Επειτα από χρόνια διεθνών προσπαθειών για να τερματιστεί ο πόλεμος, που κατέληξαν σε αδιέξοδο, το βασίλειο θα προτείνει να σχηματιστεί αραβική ομάδα μεσολάβησης, που θα προωθήσει «λεπτομερές σχέδιο», που θα επιλύει «όλα τα ζητήματα κλειδιά», ανέφερε η πηγή.

Πρόκειται για προσέγγιση «βήμα προς βήμα», στο τέλος της οποίας η Συρία θα μπορεί να επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο, συνέχισε η πηγή. Πρόκειται για αξιωματούχο της Ιορδανίας, χώρας που έχει υποδεχθεί 1,3 εκατ. Σύρους πρόσφυγες.

Ο «οδικός χάρτης» που εισηγείται το Αμάν θα επιτρέπει να αντιμετωπιστούν η ανθρωπιστική κρίση, ζητήματα ασφαλείας και πολιτικά ζητούμενα, κατά την πηγή.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι συζήτησε το σχέδιο με τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ τον Φεβρουάριο, όταν έκανε την πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου του βασιλείου στη Δαμασκό μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν υποδέχθηκαν πρόσφατα τον κ. Ασαντ, καθώς μοιάζει να γενικεύεται στην περιοχή η τάση αποκατάστασης των σχέσεων, ειδικά μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε τεράστια καταστροφή στη νότια Τουρκία και σε τομείς της Συρίας.

Μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, η Σαουδική Αραβία –η οποία για καιρό αντιστεκόταν στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία– μοιάζει πλέον να έχει υιοθετήσει νέα προσέγγιση. Το Ριάντ υποδέχθηκε την Τετάρτη τον Σύρο ΥΠΕΞ Φάισαλ Μέκνταντ. Οι δυο χώρες συμφώνησαν να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες σύντομα.

Σύμφωνα με την πηγή του Ρόιτερς, η Ιορδανία έχει συζητήσει το σχέδιο με τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ. Ενα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα είναι η επιστροφή των προσφύγων, πολλοί από τους οποίους φοβούνται πως θα υποστούν αντίποινα. Η πηγή τόνισε πως η υποστήριξη της Δύσης είναι κρίσιμη για να τερματιστεί η κρίση και να αρθούν οι κυρώσεις, να αρχίσει η μεταπολεμική ανοικοδόμηση και να αντιμετωπιστούν οι πελώριες ανθρωπιστικές ανάγκες.

Ανάμεσα στα πιο δύσκολα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η παρουσία «σεκταριστικών ένοπλων ομάδων» –ο όρος αναφέρεται στις φιλοϊρανικές οργανώσεις, ιδίως της Χεζμπολάχ– και αυτό της διακίνησης ναρκωτικών, κατά την πηγή. Η Δαμασκός διαψεύδει πως ενέχεται στη διακίνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube