Weather Icon

Η γερμανική εταιρεία που ξεπερνούσε τις κυρώσεις στη Λευκορωσία μέσω Τουρκίας ίδρυσε θυγατρική και στην Ελλάδα

Η γερμανική εταιρεία που ξεπερνούσε τις κυρώσεις στη Λευκορωσία μέσω Τουρκίας ίδρυσε θυγατρική και στην Ελλάδα

Η γερμανική οπλοβιομηχανία Heckler & Koch ξεπερνούσε το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λευκορωσία

Όπως διαβάζουμε σε θέμα που υπογράφει ο Σάββας Βλάσσης, στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Δούρειος Ίππος», μια πολύ ενδιαφέρουσα, από κάθε άποψη, εξέλιξη, σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας, με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας του διάσημου γερμανικού οίκου κατασκευής φορητού οπλισμού Heckler & Koch GmbH. Τον περασμένο Μάρτιο, ιδρύθηκε η Heckler & Koch Ελλάς, με έδρα την Αθήνα.

Η κίνηση, φανερώνει προφανώς το ενδιαφέρον του γερμανικού οίκου όσον αφορά την ελληνική αγορά, με την οποία συνδέεται με ιδιαίτερη σχέση ούτως ή άλλως, λόγω της μακροχρόνιας συνεργασίας που υπήρξε από την ίδρυση κιόλας της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1970. Η Heckler & Koch ήταν η εταιρεία που επιλέχθηκε τότε για την σύμβαση προμήθειας φορητού οπλισμού αλλά και την ανέγερση της σχετικής βιομηχανικής μονάδας παραγωγής, με όλη την υλικοτεχνική υποδομή, στο Αίγιο. Από αυτή την άποψη, μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η θυγατρική θα επιδιώξει με δυναμικότερο τρόπο ανανέωση συνεργασιών με τα διάδοχα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Heckler & Koch Greece βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συνεννοήσεων με εταίρο από την Ολλανδία και μεγάλο βιομηχανικό παράγοντα στην Ελλάδα, για την διαμόρφωση κοινοπραξίας που θα αναπτύξει το φάσμα δραστηριοτήτων που σχεδιάζεται. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στα πεδία δράσεως της κοινοπραξίας που θα προταθούν για συνεργασίες, είναι τομείς όπως ο φορητός οπλισμός, τα πυρομαχικά διαφόρων τύπων, εξελιγμένα πυρομαχικά νέας τεχνολογίας αλλά και το πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης.

Η γερμανική Heckler & Koch GmbH ιδρύθηκε το 1949 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο παραγωγό φορητού οπλισμού, που κυριαρχεί στις αγορές του ΝΑΤΟ και της Δύσης γενικότερα. Η εταιρεία διατηρεί θυγατρικές στις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία. Η επιλογή ιδρύσεως θυγατρικής και στην Ελλάδα, θεωρείται κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογία και ουσία.

Θυγατρική στην Ελλάδα ίδρυσε η Heckler & Koch GmbH

Τί μας θυμίζει το όνομα της γερμανικής εταιρείας; Όπως μετέδωσε τον Οκτώβριο του 2020 η ιταλική Agencia Nova, παρά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Λευκορωσία από το 2011, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας εξοπλίστηκαν με αυτόματα όπλα Mp5 της γερμανικής οπλοβιομηχανίας Heckler & Koch (H&K).

Το θέμα αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», σημειώνοντας ότι πρόκειται για μοντέλο που κατασκευάζεται με άδεια για την Τουρκία. Το συγκεκριμένο όπλο, με άδεια της γερμανικής κυβέρνησης, είναι συμπαραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας με την τουρκική Mkek.

Κάπως έτσι οι Γερμανοί πούλαγαν τα όπλα τους στη Λευκορωσία μέσω Τουρκίας. Μετά από την αποκάλυψη η γερμανική εταιρεία Heckler & Koch δήλωσε ότι δεν θα συνάπτει πλέον άδειες παραγωγής των όπλων της με χώρες που δεν συμμερίζονται τις «φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες, βασισμένες στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube