REAL TIME |

Η Ελλάδα βοηθάει την τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα»;

Η Ελλάδα βοηθάει την τουρκική «Γαλάζια Πατρίδα»;

Πίσω από τα μηνύματα και τις δηλώσεις φιλίας των Τούρκων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ερντογάν, και την ύφεση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκεται η εξυπηρέτηση ενός στρατηγικού εθνικού στόχου της γείτονος.  

Το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελληνίδα Πρόεδρο κ. Σακελλαροπούλου και η ευχετήριος επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη επι τη ευκαιρία της 25ης Μαρτίου με το οποίο ευχόταν οι σχέσεις των δυο χωρών να αναπτυχθούν περαιτέρω έγιναν αντικείμενο ευρέως σχολιασμού και ευμενούς αποδοχής στην Αθήνα. Ήταν λογικό μετά τα όσα είχαν προηγηθεί με τις δυο χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, να φθάνουν στα πρόθυρα σύγκρουσης το καλοκαίρι του 2020.

Φυσικά, η τουρκική επίθεση φιλίας την ημέρα που η Ελλάδα γιορτάζει την Εθνική Παλιγγενεσία δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη της 25ης Μαρτίου του 1934 για όσους έχουν λίγο παραπάνω γνώση της ιστορίας. Μόλις 12 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, τουρκικό άγημα παρέλασε στην Αθήνα την 25η Μαρτίου ενώ τουρκικά αεροπλάνα πετούσαν από πάνω, ρίχνοντας φέιγ βολάν τα οποία εκθείαζαν την ελληνοτουρκική φιλία. Μια ματιά στις εφημερίδες της εποχής το επιβεβαιώνει. Σίγουρα, η παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Μουσταφά Κεμάλ στην ηγεσία των δυο χωρών είχε βοηθήσει την προσέγγιση. Για όσους δυσκολεύονται να κατανοήσουν την τουρκική στάση, η εξήγηση που δίνεται από ειδικούς εκ Τουρκίας είναι απλή. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ενώ ο Κεμάλ είναι ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας. Επομένως, ο Κεμάλ δεν είχε πρόβλημα.

Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα μας. Μιλώντας με τους ίδιους ειδικούς (στη Τουρκία) στα εσωτερικά ζητήματα της γείτονας για τα αίτια που βρίσκονται πίσω από την τουρκική επίθεση φιλίας καταλήξαμε σε δυο λόγους.

Ο πρώτος και πιο ήσσονος σημασίας είναι το κλίμα που επικράτησε στην Τουρκία μετά τους σεισμούς και την βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα. «Θα είχε πρόβλημα ο Ερντογάν πηγαίνοντας προς τις εκλογές αν γινόταν γνωστό ότι είχαν ξεκινήσει πάλι κόντρες με την Ελλάδα. Καλά, οι άνθρωποι μας βοήθησαν κι εσύ πας και τους δημιουργείς προβλήματα θα σκεφτόταν μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων,» τόνισε ένας εξ’ αυτών. «Πιο πιθανό ήταν να χάσει πόντους παρά να κερδίσει.» Όμως, ο ίδιος ειδικός έσπευσε  να διευκρινίσει πως το εθνικό δόγμα δεν έχει αλλάξει. «Αντίθετα, αν ο Ερντογάν πήγαινε να καταργήσει το casus belli που αποτελεί εθνική γραμμή θα είχε προβλήματα και θα έχανε πόντους στη προεκλογική εκστρατεία.»

Ο δεύτερος και πιο σοβαρός λόγος που η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια πιο φιλική προσέγγιση προς την Ελλάδα είναι γιατί θέλει να προωθήσει το σχέδιο για την «Γαλάζια Πατρίδα». Σύμφωνα με τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», αυτή αποτελείται από 462.000 τετρ. χιλιόμετρα και εκτείνεται στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Κάπου 153 ελληνικά νησιά, βράχοι και βραχονησίδες  εμπεριέχονται σ’ αυτές τις περιοχές. Η ανάδειξη της Τουρκίας ως ναυτικής δύναμης που ποτέ δεν ήταν σε διεθνή φόρουμ εξυπηρετεί το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Επομένως, η ανάληψη της  θέσης του επικεφαλής του International Maritime Organization (IMO), δηλ. του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού που είναι πολυεθνικός, διακυβερνητικός οργανισμός του ΟΗΕ, εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα.

για τη συνέχεια Euro2Day

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube