REAL TIME |

Weather Icon

Η «διπλωματία των σεισμών» και η ανώμαλη προσγείωση Δένδια

Η «διπλωματία των σεισμών» και η ανώμαλη προσγείωση Δένδια

Η «διπλωματία των σεισμών» ήταν εξ αρχής ληγμένη

  Κώστας Βενιζέλος   

Πριν ο ενθουσιασμός «κτυπήσει»… ταβάνι και τα συγκινητικά λογύδρια «φίλων» υπουργών, γίνουν συνήθεια, καθημερινότητα, ήλθε η- αναμενόμενη- ανώμαλη προσγείωση. Θα ανέμενε κανείς ότι η Άγκυρα θα επιδείκνυε «αυτοσυγκράτηση» και θα διατηρούσε το «θετικό κλίμα» και τα «ήρεμα νερά» μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές.

Αυτή ήταν και η δέσμευση όλων των εμπλεκομένων προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνγκεν, όταν επισκέφθηκε Άγκυρα και Αθήνα. Δεν άντεξε, ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και διέλυσε τις ψευδαισθήσεις των μονίμως αφελών της αντίπερα όχθης του Αιγαίου, της αθηναϊκής ελίτ. Η «διπλωματία των σεισμών», όπως και στο παρελθόν, ήταν μιας χρήσης, με ημερομηνία λήξης. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHABER, επανέλαβε το γνωστό αφήγημα. Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η Άγκυρα «επανήλθε στα παλιά», γιατί ποτέ η κατοχική δύναμη δεν εγκατέλειψε τις διαχρονικές επεκτατικές επιδιώξεις της σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Αυτό που έπραξε ήταν να αλλάξει τακτική, λόγω των σεισμών. 

Ο Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι «στο Αιγαίο υπάρχει το ζήτημα των νησιών που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, υπάρχουν οι παραβιάσεις… Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου όπου οι Έλληνες αντί για τα 6 μίλια διεκδικούν τα 10 μίλια. Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις που αναφέρουν την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Όλα αυτά τα θέματα είναι ζητήματα διαφορών που δεν επιλύονται εδώ και πολλά χρόνια». Συνεχίζοντας έφθασε στο διά ταύτα προτείνοντας λύση-πακέτο. «Για να πάμε σε διεθνές δικαστήριο. Για να συμβεί όμως αυτό, Τουρκία και Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσουν. Και δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί, πρέπει να πάμε όλα τα θέματα», είπε απαντώντας στην Αθήνα, που ορθώς διαχρονικά αναφέρει πως μια είναι η διαφορά ( η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας). Είναι σαφές πως η Άγκυρα βλέπει το πεδίο του διεθνούς δικαστηρίου ως ευκαιρία για να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της στην ατζέντα. Όταν η κατοχική Τουρκία αναφέρεται σε διαφορές εννοεί τις μονομερείς, παράλογες διεκδικήσεις της, ζητά εκχώρηση κυριαρχίας από την Ελλάδα. 

Την ίδια μέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην  τελετή παράδοσης του ελικοπτεροφόρου του τουρκικού ναυτικού «TCG Anadolu», υποστήριξε πως η Τουρκία «θα μπορεί να μεταφέρει με μεγάλη ευκολία μια δύναμη σε μέγεθος ενός τάγματος στις περιοχές κρίσης, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα». Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε επίσης πως «η ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχει γίνει πολύ σημαντική στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Αυτό κρύβεται πίσω από τις προσπάθειές μας για να έχει η χώρα μας έναν πιο δυνατό και αποτρεπτικό στόλο».

Το μήνυμα από την Άγκυρα είναι ξεκάθαρο: «’’Φίλοι’’, ‘’φίλοι’’, αλλά οι διεκδικήσεις, διεκδικήσεις»! Και στην Αθήνα, τα τελευταία 24ωρα, επιχειρήθηκε μια μικρή διαφοροποίηση από τα χαριεντίσματα, με δηλώσεις που προήλθαν από τον σημαιοφόρο του «καλού κλίματος», υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Ο τελευταίος, υπό το βάρος επικρίσεων που δέχθηκε για τις  τοποθετήσεις του, που χαρακτηρίζονταν από ευφορία και ενθουσιασμό, έσπευσε να αποφανθεί ότι «η Κύπρος δεν κείται μακράν». Πρόκειται για μια καθησυχαστική κίνηση, η οποία υποτίθεται ότι «ανατρέπει» το παλιό καραμανλικό δόγμα του 1974, που διατυπώθηκε ως τελεσίδικη απόφαση την ώρα που τα τουρκικά στρατεύματα προέλαυναν. 

Η τακτική της Άγκυρας, στην πρώτη φάση της «νέας εποχής», ήταν να γίνονται πολλές και συνεχείς αναφορές στο «καλό κλίμα», που αναπτύσσεται στα ελληνοτουρκικά, αποφεύγοντας την ουσία. Γενικές και αόριστες αναφορές «προστάτευαν» το… κλίμα και δεν επηρέασαν τις διαχρονικές θέσεις και επιδιώξεις. Παράλληλα, όπως πολλές φορές αναφέρθηκε, η Κύπρος βρέθηκε εκτός της εξίσωσης του… νέου κλίματος, εξ ου και η κατοχική δύναμη συνέχισε τον ίδιον αμανέ σε σχέση με την Κύπρο. 

Ενόψει, πάντως, της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα, την ερχόμενη Τρίτη, αναμένονται δηλώσεις, που προφανώς θα αναγκάσουν την Αθήνα να αντιδράσει. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube