Η Άγκυρα επιδιώκει να σχηματίσει ένα μπλοκ τουρκικών δημοκρατιών παρόμοιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση
«Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα μπλοκ που θα περιλαμβάνει τις τουρκικές δημοκρατίες, παρόμοιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει ο ρωσικός ιστότοπος Ritm Eurasia.
Στο δημοσίευμά του, αναφέρει ότι η Τουρκία προσπαθεί με κάθε δυνατότητα να σχηματίσει μια Ένωση Τουρκόφωνων Χωρών παρόμοια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια ευέλικτη πολιτική μέσω της οποίας προσφέρει τεχνογνωσία και στρατιωτική υποστήριξη σε αυτές τις χώρες.
Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η Τουρκία προμήθευσε στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κιργιστάν μετά το ξέσπασμα της συνοριακής πολεμικής σύγκρουσης με το Τατζικιστάν και το Καζακστάν, αφού ανακοίνωσε την εισαγωγή τουρκικών drones.
Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ιστότοπος «Arabi 21», οι στρατοί της Κεντρικής Ασίας εκπαιδεύτηκαν από Τούρκους και η Άγκυρα τους υποστήριξε με τη μορφή προμηθειών πυρομαχικών και όπλων».
Η ανθρωπιστική Βοήθεια
Κατά την περίοδο εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών έλαβε ανθρωπιστική βοήθεια από την Άγκυρα.
Κατά τη διάρκεια του σεισμού που έπληξε την Τουρκία τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οι χώρες της Κεντρικής Ασίας στάθηκαν στο πλευρό της Τουρκίας και της έδωσαν χείρα βοηθείας.
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 16 Μαρτίου, υπογράφηκε δήλωση σχετικά με τη σύσταση κέντρου πολιτικής άμυνας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων έκτακτης ανάγκης.
Ο ιστότοπος ανέφερε ότι η ενίσχυση της συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας, Κίνας και Ιράν, που στοχεύει κυρίως στην αντιμετώπιση της επέκτασης των Ηνωμένων Πολιτειών, αναστατώνει την Κεντρική Ασία.
Όντας στο γεωγραφικό κέντρο αυτής της τριάδας. Σε αντάλλαγμα, η τουρκική παρουσία εκεί, που εξυπηρετεί την Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να μειώσει τη στρατιωτική και πολιτική επιρροή της Ρωσίας και τη χρηματοπιστωτική και οικονομική ηγεμονία της Κίνας.
Υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης, η τουρκική πολιτική προσέγγισης με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών γεννήθηκε στη βάση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας με ταχύτητα που ξεπέρασε τη φαντασία της ίδιας της Άγκυρας.
Ανάπτυξη οικονομικών και πολιτικών σχέσεων
Το ρωσικό δημοσίευμα παρουσιάζει ένα απόσπασμα από διάλογο με τον Κιργίζιο πολιτικό επιστήμονα Άρσεν Ουσίνοφ, ο οποίος σημείωσε τις ιδιαιτερότητες των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας.
Όσον αφορά το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας, ο Ουσίνοφ λέει: Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας ενδιαφέρονται να αναπτύξουν σχέσεις με την Τουρκία, η οποία έχει ενισχύσει τη διεθνή της επιρροή τα τελευταία χρόνια, γνωρίζοντας ότι οι πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας της Τουρκίας με τις τουρκόφωνες χώρες.
Ο Ουσίνοφ προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια σημαντική διεύρυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.
Ως μέρος του εγγράφου που υπογράφηκε μετά τη σύνοδο κορυφής στη Σαμαρκάνδη τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών σκοπεύει να καθιερώσει συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η οικονομία, οι μεταφορές, η επιμελητεία, ο πολιτισμός και σε άλλους τομείς.
Η απόδοση του ονόματος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών αποκάλυψε μια αλλαγή στη μορφή συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Κεντρικής Ασίας.
Αντίστοιχα, η μορφή του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών θεωρείται εναλλακτική στη στρατηγική εταιρική σχέση της Κεντρικής Ασίας με τη Ρωσία και την Κίνα.
Όσον αφορά τις ευκαιρίες για την εφαρμογή των εγγράφων που υπογράφηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής OTS, ο Ουσίνοφ δήλωσε ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής OTS απέδειξε την αλληλεγγύη των συμμετεχόντων χωρών με την Τουρκία, αφού ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ, πρότεινε τη δημιουργία κέντρου πολιτικής άμυνας. Τα δύο μέρη υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση του Τουρκικού Ταμείου Επενδύσεων, με κεφάλαιο 500 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα συμβάλει στην υλοποίηση οικονομικών έργων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.
Σχετικά με το αν ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών μετατράπηκε σε μια μη πολιτική ανθρωπιστική οργάνωση, αφού οι χώρες του OIC έστειλαν διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, ο Ουσίνοφ εξήγησε ότι ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία και η βοήθεια που παρείχαν οι χώρες του OIC δείχνουν τις ανθρωπιστικές δυνατότητες της οργάνωσης σε επίπεδο κρατικών ηγετών, καθώς και σε επίπεδο λαών.
Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι σεισμοί επηρέασαν τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική Ασία αφού διαπιστώθηκε ότι πολλές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν κατά παράβαση των ισχυόντων προτύπων, ο Ουσίνοφ είπε: «Τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν στην κατασκευή μεγάλων εγκαταστάσεων όπως αεροδρόμια στο Τουρκεστάν και Ασγκαμπάτ, έναν ουρανοξύστη στην Τασκένδη και ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη Ντουσάνμπε, και δεν υπήρξε σημαντική μείωση στη ζήτηση για ακίνητα των εταιρειών αυτών.
Η Εκπαίδευση ως συνδετικός κρίκος
Απαντώντας στην ερώτηση του ιστότοπου εάν τα υπάρχοντα τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν επιρροή στην πολιτική της Κιργιζίας, ο Ουσίνοφ ανέφερε την ύπαρξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με την Άγκυρα στο Κιργιστάν, ως στοιχείο πολιτιστικής και ανθρωπιστικής συνεργασίας μεταξύ των δημοκρατιών, και αρνείται ότι αυτά τα ιδρύματα ασκούν οποιαδήποτε πολιτική επιρροή.
Ο Ουσίνοφ είπε· Η Τουρκία είναι θεωρητικά κοντά στην Κεντρική Ασία από την άποψη της εθνότητας των τουρκικών λαών.
Αλλά στην πράξη, η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει οικονομικά οφέλη και να κερδίσει πολιτικούς πόντους, όπως να λάβει υποστήριξη από την Κεντρική Ασία στο ζήτημα του Καραμπάχ.
Οργάνωση Τουρκικών Κρατών
Οι πρώτες προσπάθειες για την ίδρυση του Τουρκικού Συμβουλίου, το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε Οργάνωση, χρονολογούνται από το 1992, όταν ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ κάλεσε τους τότε αρχηγούς κρατών του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν στην Άγκυρα και αποφάσισαν να αναπτύξουν κοινή συνεργασία με τη διεξαγωγή περιοδικών συνόδων κορυφής μεταξύ τους.
Οι σύνοδοι κορυφής συνέχισαν να διεξάγονται ανά εξάμηνο, έως ότου οι χώρες υπέγραψαν τη «Συμφωνία Ναχτσιβάν» στις 3 Οκτωβρίου 2009, στην ένατη σύνοδο κορυφής που φιλοξένησε η αζερική πόλη Ναχτσιβάν, πριν ανακοινωθεί επίσημα η ίδρυση του συμβουλίου αργότερα το 2010, σε σύνοδο κορυφής που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη.
Ο «Οργανισμός των Τουρκικών Κρατών» αποτελείται από συμβούλια ηγετών κρατών μελών, υπουργούς Εξωτερικών, της κοινωνίας των πολιτών των κρατών μελών με μια επιτροπή ανώτερου προσωπικού και τη γενική γραμματεία, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
—