Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Ινδία 13 Απριλίου 2023

Γιώργος Σιδέρης στη Hellas Journal: Η Ινδία πετά ήδη με τα «μπλε φτερά» και είναι η χώρα guest star στον Ηνίοχο: Επενδύει στη Γηραιά Ήπειρο μέσα από το σταυροδρόμι που λέγεται Ελλάδα…

Γιώργος Σιδέρης στη Hellas Journal: Η Ινδία πετά ήδη με τα «μπλε φτερά» και είναι η χώρα guest star στον Ηνίοχο: Επενδύει στη Γηραιά Ήπειρο μέσα από το σταυροδρόμι που λέγεται Ελλάδα…

Tο Νέο Δελχί ήδη επισφράγισε την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεών του με την Αθήνα αποστέλλοντας σμήνος Mirage 2000 που πέταξαν δίπλα στα «μπλε F-4 Phantom».

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Δύο χρόνια μετά τη συμμετοχή της στις ασκήσεις «Blue Flag» στο Ισραήλ, την «Desert Flag 6» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την «HopEx» στην Αίγυπτο, η Ινδία διευρύνει τη διασυνδεσιμότητά της με την Αν. Μεσόγειο και την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας και της άσκησης «Ηνίοχος» που τραβά το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της περιοχής.

Η τροχοδρόμηση τις επόμενες ημέρες των Su-30 της Ινδίας στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος» σίγουρα αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη και ταυτόχρονα μια είδηση που έχει το δικό της υπόβαθρο σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο.

  • Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι επαφές που είχαν γίνει με τους Ινδούς την τελευταία τετραετία ακόμη και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο με τον πρωθυπουργό να έχει τετ α τετ με τον Ινδό ομόλογό του στη Ν. Υόρκη στον ΟΗΕ. Και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όμως, ταξίδεψε στο Νέο Δελχί για να γνωστοποιήσει τις ελληνικές θέσεις σ’ ότι έχει να κάνει με το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την τουρκική προκλητικότητα.

Και μπορεί πολλοί ν’ αναμένουν την 24η Απριλίου, ημέρα έναρξης του «Ηνιόχου», ώστε να δουν εκ του σύνεγγυς τα θρυλικά ρωσικής προέλευσης και ινδικής κατασκευής Su-30 των Ινδών, όμως το Νέο Δελχί ήδη επισφράγισε την αναβάθμιση των στρατιωτικών σχέσεών του με την Αθήνα αποστέλλοντας σμήνος Mirage 2000 που πέταξαν δίπλα στα «μπλε F-4 Phantom».

Η συνεκπαίδευση αυτή, απ’ όπου και οι εικόνες, όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ «εντάσσεται στο πλέγμα των διεθνών δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν σκοπό την ενίσχυση της Στρατιωτικής Συνεργασίας με φίλες χώρες και κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αποστολές αναχαίτισης άμυνας περιοχής, πτήσης χαμηλής ναυτιλίας και εικονικές προσβολές στόχων επιφανείας, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ινδίας.»

Σημειώνεται επίσης ότι κατόπιν ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και του Αεροπορικού Επιτελείου έχει επισφραγιστεί η πιο στενή συνεργασία ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών γεγονός που δεν αποκλείεται μετά τον «Ηνίοχο» να συνεχιστεί και με άλλες δραστηριότητες.

Su-30 vs F-16 με φόντο το Πακιστάν…

Τα δικινητήρια Su-30 που πρόκειται να λάβουν μέρος στην άσκηση «Ηνίοχος» είναι προηγμένα 4ης γενιάς μαχητικά που μπορούν ν’ αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους και αποτελούν το κύριο αεροσκάφος της Ινδικής πολεμικής αεροπορίας. Σημαντική λεπτομέρεια που αξίζει ν’ αναφερθεί είναι το γεγονός πως από το 2022 η Ινδία, όπως και η Ελλάδα πετούν και με Rafale.

Σημαντικό επίσης θεωρείται πως η Ινδική πολεμική αεροπορία έρχεται να πετάξει δίπλα ή απέναντι από τον οικοδεσπότη της που η ραχοκοκαλιά του είναι γεμάτη από F-16 με τον πιο προηγμένο να φτάνει στην έκδοση του Viper.

Το F-16 είναι το αεροσκάφος με το οποίο πετούν και οι Πακιστανοί με τους οποίους όμως το Νέο Δελχί έχει πολλές και σημαντικές διαφορές και δεν είναι λίγες οι φορές που μαχητικά των δυο χωρών έχουν εμπλακεί σε αερομαχίες φτάνοντας μέχρι και σε καταρρίψεις.

Η Ινδία την τελευταία τετραετία έχει φροντίσει να έρθει πολύ κοντά με τις χώρες του Κόλπου, ενώ το ίδιο έχει κάνει, πολυεπίπεδα και η Ελλάδα. Μάλιστα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν φανερώσει την αποστροφή τους προς το Πακιστάν που είναι στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας και που πολλές φορές έχει δείξει ότι ενστερνίζεται όλες τις νέο-οθωμανικές τάσεις της Άγκυρας για τη Μεσόγειο κι όχι μόνο.

Ο Ηνίοχος ανοίγει τον δρόμο της Ινδίας προς την Ευρώπη

Το Νέο Δελχί έχει βάλει την σφραγίδα του στα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία τοποθετώντας εξισορροπητικό μηχανισμό στις σχέσεις του με τον μουσουλμανικό κόσμο και παράλληλα στη διένεξη που έχει με το Πακιστάν για το Κασμίρ.

Το γεγονός όμως της συμμετοχής της Ινδίας στον Ηνίοχο φανερώνει, στρατηγικά, την θέλησή της Ινδίας να τοποθετήσει το δικό της αποτύπωμα δίπλα σε σημαντικούς παίκτες και μάλιστα σ’ ένα «τερέν» που βρίσκεται στην Γηραιά Ήπειρο. Η Ινδία πολλά χρόνια επιδιώκει τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της στην Ασία και την Ευρώπη, σ’ ότι έχει να κάνει με την παγκόσμια οικονομία και κυρίως ν’ απομακρύνει το ενδεχόμενο της απομόνωσής της από την Κίνα η οποία έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο επιθετικό εμπόριο και που η σύμμαχος στην Ελλάδα χώρα επιδιώκει ν’ ανταγωνιστεί.

Συνεπώς η Ινδία μέσω των αναπτυγμένων σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου μπορεί να φτάσει εύκολα και στο Ισραήλ με το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο δεδομένου πως χρησιμοποιεί πολλά ηλεκτρονικά αλλά και όπλα από το Τελ Αβίβ στα μαχητικά της. Κι από αυτό το σημείο έχει βγει στην πολυπόθητη για την ίδια Μεσόγειο ενώ μέσω της Ελλάδας που είναι ένα σταθερό «σταυροδρόμι» ανάμεσα σε ανατολή και δύση το Νέο Δεχλί φτάνει στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube