Weather Icon

Γιώργος Αϋφαντής: Οι Έλληνες πολιτικοί γλείφουν τους Αμερικανούς! (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιώργος Αϋφαντής: Οι Έλληνες πολιτικοί γλείφουν τους Αμερικανούς! (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιώργος Αϋφαντής: Οι Έλληνες πολιτικοί γλείφουν τους Αμερικανούς! Η χώρα έχει οξύ πρόβλημα εξάρτησης

Την επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και τις δηλώσεις Ακάρ «να τα βρούμε» σχολίασε ο Γιώργος Αϋφαντής.

Ο Πρέσβης Επί Τιμή σε μια αιχμηρή εφ όλης της ύλης συζήτηση άνω στα κρίσιμα εθνικά και γεωπολιτικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα στον 98.4, υποστηρίζει ότι εθνική στρατηγική με χαρακτηριστικά εθνικού συμφέροντος είναι το πλέον επίκαιρο θέμα για την πολιτική τάξη της χώρας και θα πρέπει να αποτελέσει και βασικό κριτήριο της κοινωνίας με πίεση προς τους πολιτικούς και στο προεκλογικό κλίμα. Όπως σημειώνει , ενώ είναι γνωστό σε όλους πως η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας, θα αντέστρεφε πλήρως την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η πολιτική ελίτ σφυρίζει για χρόνια αδιάφορα επί της ουσίας, αφού προτιμά να δίνει “εξετάσεις” στα εθνικά ως “δεδομένοι”,  στους μεγάλους συμμάχους . Κατά την γνώμη του, είμαστε ίσως ο πιο εύκολος κρίκος στην αλυσίδα της Ανατολικής Μεσογείου, για τον ανομολόγητο στόχο των ΗΠΑ, να διαχειριστούν αυτοί υπερεθνικά τον υποθαλάσσιο πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο , εν αντιθέσει με την στάση χωρών όπως η Αίγυπτος ή και η Τουρκία ακόμη ακόμη. «Να προσπαθήσουμε» είπε ο Τούρκος υπουργός ΄Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στο τέλος των κοινών δηλώσεων. Ο Έλληνας ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέλαβε το «να προσπαθήσουμε» με συγκαταβατικό ύφος. Η Τουρκία έχει πολλά να κάνει και σκληρά να προσπαθήσει. Ξεκινώντας από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου , συνεχίζοντας με τον τερματισμό των προκλήσεων, των παραβιάσεων, των υπερπτήσεων, της παραβίασης των χωρικών μας υδάτων, της χρησιμοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων ως όπλου εναντίον της Ελλάδας. Και πολλά άλλα οφείλει να προσπαθήσει να κάνει.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΥΕΘΑ τι ακριβώς σκέφτονται όταν λένε «να προσπαθήσουμε» για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο; Θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά; Θα σταματήσουμε τις αναγνωρίσεις-αναχαιτίσεις στον αέρα; Θα κάνουμε τα στραβά μάτια στις υπερπτήσεις στον αέρα και στις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων; Θα σταματήσουμε να κάνουμε ασκήσεις στο Αιγαίο που σε μεγάλο βαθμό ήδη το κάνουμε; Ποια θα είναι η προσπάθεια μας, γιατί πολλά μπορούν να περάσουν από το μυαλό μας. Η Ελλάδα δεν  προκαλεί καμία ένταση και κανένα πρόβλημα στην περιοχή.

Η Ελλάδα δέχεται στρατιωτική πίεση από την Τουρκία για να συμφωνήσει σε συζητήσεις με «ανοιχτή ατζέντα» με την Τουρκία. Κάτι για το οποίο μας σπρώχνουν «φίλοι και σύμμαχοι» με πρώτους τους Αμερικανούς. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν και για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η ελληνική πολιτική σκηνή, χωρίς αντίληψη του γεωστρατηγικού βάθους στην Ανατολική Μεσόγειο, μοιάζει να θεωρεί “πρόβλημα” το Κυπριακό για την εξομάλυνση των σχέσεων με την  Τουρκία. Μίλησε ακόμη για τους ευρύτερους σχεδιασμούς με την μόχλευση τυφλών εθνικισμών στα Βαλκάνια, εφιστώντας  την προσοχή στην Ελλάδα, για προπλάσματα δημιουργίας “μειονοτικών” θεμάτων και στο εσωτερικό μας.


Το ρεπορτάζ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πραγματοποίησε την Τρίτη 4 Απριλίου 2023 επίσκεψη στην Τουρκία, στις περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων, στην Αντιόχεια, όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και την επικρατούσα κατάσταση, και εν συνεχεία μετέβη, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, με ελικόπτερο στα σημεία των καταστροφών.

Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν, επίσης, νοσοκομείο της περιοχής, καθώς και τους χώρους όπου στεγάζονται προσωρινά οι κάτοικοι που επλήγησαν από τον σεισμό.

Κατά την επίσκεψή του, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε «προς τον Χουλουσί Ακάρ, την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό, τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί».

«Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές. Σπεύσαμε, ως γείτονες, με Ελληνες διασώστες, να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας (…) Αναμφίβολα είναι μια δύσκολη κατάσταση, όμως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήθελα να υπενθυμίσω τη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε, όσο μπορούμε, την Τουρκία, να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα και το συμβολικό μήνυμα της επίσκεψής του, ότι «οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω από οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «επιθυμία μας, προσδοκία μας και ευχή μας είναι, χωρίς να περιμένουμε μια νέα καταστροφή, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να διατηρηθεί αυτή η θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό».

«Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, πιστεύω και ελπίζω το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσες ειρήνης», συνέχισε ο κ. Ακάρ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «κάποια προβλήματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα οποία «ελπίζουμε πως μπορούμε να επιλύσουμε στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, του Διεθνούς Δικαίου, του συμμαχικού πνεύματος, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο (…) προς όφελος όλων των πλευρών».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube