Weather Icon

Επική απάντηση του Πενταγώνου στους Τούρκους δημοσιογράφους που πήγαν γυρεύοντας: Οι Κούρδοι της Συρίας είναι σύμμαχοι μας (video)

Επική απάντηση του Πενταγώνου στους Τούρκους δημοσιογράφους που πήγαν γυρεύοντας: Οι Κούρδοι της Συρίας είναι σύμμαχοι μας (video)

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ (Pat Ryder) «άδειασε» κυριολεκτικά τους Τούρκους δημοσιογράφους, και μαζί τους την κατοχική Τουρκία, δηλώνοντας δημόσια ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεργάζονται με τους Κούρδους της Συρίας, και τον αρχηγό τους, Μαζλούμ Αμντί (Mazloum Abdi).

Η Άγκυρα θεωρεί τον στρατηγό Αμπντί και τους Κούρδους του YPG «τρομοκράτες» και συνεργάτες των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK). Όμως, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε δημόσια ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν έχουν σχέση με το PKK, και ότι -όπως τόνισε- συνεργαζόμαστε μαζί τους για να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). «Επομένως, όχι (σ.σ.: εννοεί δεν είναι το ίδιο με το PKK), διεξάγουμε μαζί τους συνεργαζόμενες επιχειρήσεις εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι πήγαν οργανωμένα στο Πεντάγωνο, αφού προηγουμένως, την Δευτέρα, έπαιξαν το ίδιο παιγνίδι για να συνδέσουν τον στρατηγό Αμντί με τους αντάρτες του PKK στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρνήθηκε να απαντήσει στις υποβολιμαίες ερωτήσεις τους και τους παρέπεμψε στο Πενταγώνο.

Σημειώνουμε ότι οι Τούρκοι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Μαζλούτ Αμντι, ο οποίος τη στιγμή της επίθεσης βρισκόταν με ανώτερους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού. Είχαν πάει στο βόρειο Ιράκ για να συνεργαστούν με τους Κούρδους του Ιρακινού Κουρδιστάν, στον πόλεμο εναντίον του ISIS. Η βολή από drone κτύπησε 100 μέτρα μακριά από το σημείο που γινόταν η συνάντηση, στο αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια.

ΣΧΕΤΙΚΟ άρθρο έγραψε ο Μιχάλης Ιγνατίου ΕΔΩ με λεπτομέρειες για την τουρκική επιχείρηση.

Τουρκικές πηγές διέρρευσαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την επίθεση εναντίον του ηγέτη των Κούρδων της Συρίας και των Αμερικανών στρατιωτικών, που τον συνόδευαν.

Ο διάλογος του εκπροσώπου του Πενταγώνου με τους Τούρκους δημοσιογράφους έχει ενδιαφέρον. Ακολουθεί:

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Ευχαριστώ πολύ. Την περασμένη εβδομάδα, η CENTCOM (United States Central Command) επιβεβαίωσε ότι τρία μέλη του στρατού των ΗΠΑ ήταν με τον αρχηγό των YPG/SDF Μαζλούμ Αμντί (Mazloum Abdi) όταν προφανώς έγινε μια αεροπορική επιδρομή στο βόρειο Ιράκ, στη Σουλεϊμανίγια.
  • Η ερώτησή μου είναι, ποια ήταν η αποστολή ή οι δεσμεύσεις, γιατί συμμετείχαν οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ μαζί με τον (Κούρδο ηγέτη) Mazloum Abdi (σε αποστολή) στη Σουλεϊμανίγια; Και επίσης, ήταν αυτές οι δεσμεύσεις εξουσιοδοτημένες ή είχαν επιτραπεί από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ ή όχι;

GENERAL RYDER: Ναι, λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας πω, τι έχω γι’ αυτό. Έτσι, στις 7 Απριλίου, η αυτοκινητοπομπή, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού των ΗΠΑ, δέχτηκε πυρά κατά τη διέλευση εντός της περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν στην περιοχή κοντά στη Σουλεϊμανίγια. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται στο Ιράκ και τη Συρία, όπως γνωρίζετε, για την υποστήριξη των τοπικών δυνάμεων των εταίρων μας, για την υποστήριξη της αποστολής να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος (Defeat ISIS), (για να επιτευχθεί) μία διαρκής ήττα του ISIS. Και έτσι στο συγκεκριμένο περιστατικό, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπήρξαν θύματα. Ότι η επίθεση δεν ήταν παραλίγο… Χτύπησε πάνω από 100 μέτρα μακριά από την αυτοκινητοπομπή και η CENTCOM διερευνά επί του παρόντος το συμβάν. Οπότε θα σας παραπέμψω στην CENTCOM.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει — ποια ήταν η αποστολή των στρατιωτικών των ΗΠΑ; Και ήταν κατά κάποιο τρόπο επιτρεπόμενη ή εξουσιοδοτημένη (αποστολή, εννοεί από το Ιράκ);

GENERAL RYDER: Επιχειρούν για την υποστήριξη της αποστολής «Defeat ISIS» (να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος).

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Ήταν εξουσιοδοτημένη (η επιχείρηση) από την ιρακινή κυβέρνηση; Γιατί ο Μαζλούμ είναι…

GENERAL RYDER: Λοιπόν, υποστηρίζουμε τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ως μέρος της αποστολής Defeat ISIS. Όπως γνωρίζετε, έχουμε δυνάμεις στο Ιράκ. Δεν διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις. Είναι εκεί συμβουλεύοντας και βοηθώντας τους Ιρακινούς. Και έχουμε δυνάμεις στη Συρία που υποστηρίζουν τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις – Κούρδοι και λίγοι Άραβες). Έτσι και πάλι, υπάρχει μια αποστολή (στο Ιράκ και στη Συρία) για να νικηθεί ο ISIS.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Έτσι όπως ο (Κούρδος ηγέτης) Μαζλούμ Αμπντί στη Συρία. Συνεργάζεστε μαζί του…

GENERAL RYDER: Λοιπόν, η έδρα της OIR είναι στο Ιράκ, σωστά; Αλλά διεξάγουν επιχειρήσεις για την υποστήριξη της αποστολής να ηττηθεί ο ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

Αφήστε με λοιπόν να προχωρήσω. Μάλιστα κύριε.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να παραμείνω στο ίδιο θέμα. Στην πραγματικότητα, έχω μια ερώτηση σχετικά με αυτό. Έθεσα την ίδια ερώτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τη Δευτέρα και με παρέπεμψαν στο Υπουργείο Άμυνας, γι’ αυτό. Το ερώτημα είναι, όταν οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ, τα μέλη του στρατού των ΗΠΑ βρίσκονται με τον (Κούρδο) αρχηγό των SDF, δεν υπάρχει ανησυχία στο Υπουργείο Άμυνας ότι αυτοί οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ γίνονται επίσης νόμιμος στόχος;
  • Τουλάχιστον ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους σας στο ΝΑΤΟ (σ.σ.: εννοεί την Τουρκία), λόγω αυτής της σχέσης δεκαετιών με το PKK που νομίζω — είμαι βέβαιος ότι είναι πολύ γνωστή στην κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ;

GENERAL RYDER: Όχι λοιπόν. Συνεργαζόμαστε με τις SDF από το 2015, από το 2014, ως μέρος της αποστολής να ηττηθεί ο ISIS. Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση μαζί τους. Δεν είναι το PKK (εννοεί το ίδιο με τους SDF). Συνεργαζόμαστε με τις SDF για να νικήσουμε το ISIS. Επομένως, όχι, διεξάγουμε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις εδώ και πολύ καιρό. Λοιπόν, επιτρέψτε μου να προχωρήσω και θα προχωρήσω. (Και δεν δέχεται άλλες ερωτήσεις από τους Τούρκους δημοσιογράφους).

Επική απάντηση του Πενταγώνου στους Τούρκους δημοσιογράφους που πήγαν γυρεύοντας: Οι Κούρδοι της Συρίας είναι σύμμαχοι μας (video)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube