Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση 12 Απριλίου 2023

Επανακρατικοποίηση τώρα. Το Τελωνείο Λάρισας δείχνει τον δρόμο!!

Επανακρατικοποίηση τώρα. Το Τελωνείο Λάρισας δείχνει τον δρόμο!!

Του Γιώργου Κράλογλου 

Σχεδίασαν πριν 32 χρόνια νέο Τελωνείο στη Λάρισα (δαπάνης 600 εκατ. δραχμών από τους φόρους μας…). Παραμένει γιαπί, στα χέρια Αλβανών και Ρομα!!  

Αντιγράφω από την εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας ρεπορτάζ του κ κ. Β. Κακαρά (21/4/22) με τίτλο “Κλέφτες… “αναπαλαίωσαν” το εγκαταλελειμμένο Τελωνείο” που μου προμήθευσε ο Λαρισαίος φίλος της στήλης Κωνσταντίνος Κ., διαβάζοντας το σημείωμά μου σχετικά με την επανακρατικοποίηση. Απολαύστε το…

“…Η κατασκευή δύο κτιρίων (διοικητήριο, αποθήκες) του νέου Τελωνείου στο Ομορφοχώρι (Λάρισας) ξεκίνησε το 1991 και διακόπηκε το 1994. Το έργο, προϋπολογισμού περί τα 600 εκατ. δρχ. δεν αποπερατώθηκε ποτέ. Το κτίριο (σ.σ. ιδιοκτησίας της Κτηματικής Υπηρεσίας Λάρισας -υπουργείο Οικονομικών-) ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1991 στο Ομορφοχώρι με απώτερο σκοπό να μεταστεγαστεί το Τελωνείο από την περιοχή της Φαρσάλων προκειμένου να ανακουφιστούν οι γύρω συνοικίες. Χωρίς ποτέ να δοθούν πειστικές εξηγήσεις, η ανέγερση του κτιρίου διακόπηκε το 1994. Έτσι σήμερα, παραμένει ημιτελές κουφάρι, να ρημάζει, να λεηλατείται, με το Ελληνικό Δημόσιο να επιμένει στη μη αξιοποίησή του. Μαζί με το κτίριο εγκαταλείφθηκε και ο βασικός σκοπός ανέγερσής του, της μεταστέγασης του υπάρχοντος Τελωνείου. Έτσι οι γύρω συνοικίες (Ανθούπολη, Χαραυγή) της Λάρισας ταλανίζονται ακόμη από τη σημερινή λειτουργία του Τελωνείου και ειδικότερα από τον μεγάλο όγκο βαρέων φορτηγών που κινούνται σε μια βασική οδική, αστική πλέον αρτηρία, στην οδό Φαρσάλων… 

Το έργο ήρθε ξανά στην επικαιρότητα καθώς, 5 Ρομά από τον Τύρναβο, ηλικίας 45, 64, 38, 29 και 23 ετών αντίστοιχα λίγο πριν τις 3 προχθές το μεσημέρι – σύμφωνα με πληροφορίες της “Ε” – μετέβησαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο (σ.σ. βρίσκεται μερικά χλμ. μακριά από το Ομορφοχώρι του Δήμου Κιλελέρ) στο οποίο εισήλθαν παράνομα. 

Με δύο μποτίλιες οξυγονοκόλλησης που είχαν μαζί τους, ξεκίνησαν να κόβουν μεταλλικές δοκούς, που προορίζονταν για τη σκεπή του κτιρίου, με τους αστυνομικούς του Τμήματος Κιλελέρ να καταμετρούν 40 φρεσκοκομμένες δοκούς. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν δύο μεγάλες φιάλες οξυγόνου και υγραερίου αντίστοιχα, καλώδια παροχής του αερίου με το αντίστοιχο παρελκόμενο εξάρτημα για την οξυγονοκόλληση, μία μεγάλη ψαλίδα κοπής, δύο σφυριά και πέντε διάφορα μικροεργαλεία (κατσαβίδια, πένσες κλπ) προχωρώντας στη σύλληψη των Ρομά.

Στις απολογίες όλοι οι κατηγορούμενοι τόνισαν πως… κάποιος Αλβανός υπήκοος τους βρήκε να μαζεύουν ανακυκλώσιμα είδη και τους πρότεινε “να κόψουν σίδερα” σε ένα κτίριο που θα γινόταν αναπαλαίωση…” 

Ποσό περισσότερη γελοιότητα, ακόμη και τριτοκοσμικού κράτους, να αντέξει κανείς,  όταν διαβάσει τα παραπάνω. Υπάρχει όμως και συνέχεια. 

Μετά από 26 χρόνια, το 2017, οι κάτοικοι της Λάρισας, πνιγμένοι στην αγανάκτηση,  κατέφυγαν και στο ΚΚΕ, αναζητώντας μια κάποια λύση. 

Ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου. Και σε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών τονίζουν μέσα  στα άλλα “… το σημερινό Τελωνείο δεν είναι λειτουργικό και επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία της πόλης, αφού δέχεται μεγάλο όγκο βαρέων οχημάτων σε μια περιοχή κατοικημένη, αλλά και πάνω στην οδό Φαρσάλων που αποτελεί βασική οδική αρτηρία της πόλης. Εδώ και πολλά χρόνια όμως έχει σταματήσει η αποπεράτωση του και το ημιτελές κτίριο ρημάζει στην κυριολεξία, χωρίς να υπάρχει καμία κίνηση για την ολοκλήρωσή του και τη μεταφορά της λειτουργίας του υπάρχοντος τελωνείο από την πόλη”.

Αυτά λοιπόν (για το κράτος του Ελλάδισταν) και από τη Λάρισα,  μετά τα Τέμπη και τα όσα πέρασε από τον επίσης κρατικό ΟΣΕ. 

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube