«Ένοπλη σύγκρουση» και όχι υπόθεση τρομοκρατίας οι σχέσεις Τουρκίας-ΡΚΚ

«Ένοπλη σύγκρουση» και όχι υπόθεση τρομοκρατίας οι σχέσεις Τουρκίας-ΡΚΚ

Τι κατέθεσε στη δίκη του Κούρδου Κενάν Αγιάς ο Ομ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Université Libre de Bruxelles, Δρ Eric David

Ο Φιλελεύθερος   

Τη θέση ότι οι σχέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) με το τουρκικό κράτος, μπορούν να χαρακτηριστούν ως «ένοπλη σύγκρουση» και όχι ως υπόθεση τρομοκρατίας, επιβεβαίωσε ο Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών (Université Libre de Bruxelles) και Πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς Δικαίου του εν λόγω πανεπιστημίου, Δρ Eric David, κατά τη μαρτυρία που έδωσε στο πλαίσιο της υπόθεσης του εκζητούμενου Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Κενάν Αγιάς, η ακρόαση της οποίας συνεχίστηκε χθες. Ο Δρ David κλήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας κατόπιν αιτήματος του συνηγόρου υπεράσπισης του Αγιάς, Ευστάθιου Ευσταθίου.

Η μαρτυρία του καθηγητή διεθνούς δικαίου κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την απόφαση που τελικά θα ληφθεί, καθώς ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που τίθενται είναι το κατά πόσο η καταστολή τρομοκρατίας «δεν εφαρμόζεται στις δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων σε περίοδο ένοπλης σύγκρουσης», σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Με αναφορές σε προηγούμενες υποθέσεις, όπως επί παραδείγματι τη διαμάχη μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο Δρ David επεσήμανε ότι στην περίπτωση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρο ότι πολεμούν μεταξύ τους δύο οργανωμένες οντότητες, ένα κράτος και μια οργανωμένη ένοπλη ομάδα. Και άρα, το γεγονός ότι μια μη κρατική οντότητα, όπως ένα επαναστατικό κίνημα (το κουρδικό PKK στην περίπτωση αυτή) μπορεί να θεωρηθεί ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, δεν είναι κάτι πρωτοφανές για το διεθνές δίκαιο. Συνεπώς, πληρείται το κριτήριο ύπαρξης οργανωμένων οντοτήτων που πολεμούν μεταξύ τους. 

Ακολούθως, ο Δρ David κατέθεσε παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τη στρατικοποίηση της νοτιοανατολικής Τουρκίας, επεισόδια και ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ τουρκικού κράτους και PKK, τις δυσκολίες των Κούρδων να εφαρμόσουν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τις προσπάθειες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν να αναστείλει τις εχθροπραξίες. Το σύνολο των γεγονότων που κατέθεσε, επιβεβαίωσαν τη θέση της υπεράσπισης ότι το PKK, για συμμετοχή στο οποίο κατηγορείται ο Κενάν Αγιάς, θεωρείται αντικειμενικά «αντιμαχόμενο μέρος» και όχι «τρομοκρατική οργάνωση» και άρα οι συγκρουσιακές σχέσεις με την Τουρκία συνιστούν κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης, κατά την έννοια του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και η κατάσταση αυτή δεν εμπίπτει στις ποινικές διατάξεις του βελγικού Ποινικού Κώδικα για την τρομοκρατία. 

Η κατάθεση του Eric David κρίνεται ως θεμελιώδης από την υπεράσπιση και ίσως κρίνει την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστή, Μιχάλη Παπαθανασίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 10 Απριλίου με τις τελικές αγορεύσεις του εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής, Βασίλη Μπίσα και του συνηγόρου υπεράσπισης του Αγιάς, Ευστάθιου Ευσταθίου. Η τελική απόφαση αναμένεται να αναγνωστεί στις 19 Απριλίου, καθώς λήγει το περιθώριο των 35 ημερών από τη σύλληψη του 48χρονου Κούρδου αγωνιστή και πολιτικού πρόσφυγα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube