Weather Icon
Ινδία , Τουρκία 14 Απριλίου 2023

«Ελλάς-Ινδία συμμαχία»: Su-30 στον «ΗΝΙΟΧΟ»,Mirage 2000 και C-17 σε συνεκπαίδευση με τα Phantom της 338 «ΑΡΗΣ»

«Ελλάς-Ινδία συμμαχία»: Su-30 στον «ΗΝΙΟΧΟ»,Mirage 2000 και C-17 σε συνεκπαίδευση με τα Phantom της 338 «ΑΡΗΣ»

Όλα δείχνουν ότι Αθήνα και Νέο Δελχί βρίσκονται στην απαρχή μιας σημαντικής στρατηγικής συνεργασίας η οποία έρχεται να επισφραγίσει τις άριστες σχέσεις των δύο κρατών σε όλα τα επίπεδα. Και να καταδείξει ότι η Ελλάδα ενισχύει συνεχώς το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην  ευρύτερη περιοχή έως τον Περσικό Κόλπο αλλά ακόμη πιο μακριά. Προσεγγίζει και αναπτύσσει τις σχέσεις της όχι μόνο σε διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο με μια σειρά από ισχυρές χώρες που διαθέτουν υψηλή θέση στο παγκόσμιο status και έντονη επιρροή στα κέντρα αποφάσεων. Η σύγκλιση με την Ινδία του 1,4 δις κατοίκων αν και βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο όλα δείχνουν ότι μπορεί να εξελιχθεί καθώς οι δύο χώρες διαθέτουν κοινά συμφέροντα και απόψεις για την ανάγκη σταθερότητας και προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

image180

Το ΓΕΕΘΑ με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαίωσε σήμερα την αποκάλυψη του Newpost για την συμμετοχή μαχητικών Su-30 της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στη μεγάλη αεροπορική/διακλαδική  άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 23’’. Ενώ ταυτόχρονα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από την συνεκπαίδευση ζεύγους μαχητικών F-4 Phantom της 338 Πολεμικής Μοίρας ‘’ΑΡΗΣ’’ με Mirage 2000 της Indian Air Force στο πλαίσιο μετασταθμευσης κλιμακίου της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα για ανεφοδιασμό.

image616

Τα μαχητικά της HAF πέταξαν πάνω από το Ιόνιο και συνάντησαν τα Ινδικά «Δελταπτέρυγα» τα οποία επέστρεφαν από την Μεγάλη Βρετανία όπου συμμετείχαν στην μεγάλη αεροπορική άσκηση της RAF «Cobra  Warrior 23» με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Waddington μαζί με μαχητικά από ΗΠΑ, Σουηδία, Φινλανδία, Σαουδική Αραβία και Σιγκαπούρη.

image259

Στην Ανδραβίδα εκτός από τα Iνδικά Mirage προσγειώθηκε επίσης μεταγωγικό C-17 Globemaster ΙΙΙΙ το οποίο τα συνοδεύει. Νωρίτερα τα Ινδικά Mirage 2000 είχαν συνεκπαιδευτεί μαζί με τα Ελληνικά Phantom F-4AUP  σε σενάρια αναχαίτισης άμυνας περιοχής, πτήσης χαμηλής ναυτιλίας και εικονικές προσβολές στόχων επιφανείας, συμβάλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Ινδίας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΓΕΕΘΑ.

image355

Σε δύο εβδομάδες το Ινδικό μεταγωγικό μαζί με πέντε μαχητικά Su-30MK αυτή τη φορά αναμένεται να προσγειωθούν και πάλι στην 117 Πτέρυγα Μάχης για να συμμετέχουν στην άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 23’’. Συμμετοχή υψηλού συμβολισμού καθώς για πρώτη φορά μαχητικά της Indian Air Force λαμβάνουν μέρος σε Ελληνική άσκηση αλλά και ουσίας καθώς θα δοθεί η ευκαιρία στους Ινδούς να εκπαιδευτούν σε πολύ υψηλό επίπεδο με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τις υπόλοιπες που συμμετέχουν αλλά και στη HAF να συμμετέχει σε αποστολές με ένα άγνωστο αλλά πανίσχυρο μαχητικό.

image442

Η συμμετοχή της Ινδίας στην άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 23’’ φαίνεται ότι δεν θα αποτελέσει ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά τα δύο Επιτελεία σχεδιάζουν κοινές δραστηριότητες το επόμενο διάστημα. Έτσι σε πρώτη ευκαιρία αναμένεται να δούμε μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να προσγειώνονται σε κάποια Αεροπορική Βάση της Ινδίας ανταποδίδοντας. Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες το ΓΕΕΘΑ εξετάζει και μια σειρά από άλλες κοινές δράσεις όπως συνεκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων ή και Πολεμικών πλοίων. Οι κοινές δράσεις είναι πιθανό να συνδυαστούν και  από εκατέρωθεν επισκέψεις της Στρατιωτικής ηγεσίας σε Ινδία και Ελλάδα.

image525

image716

image88

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube