Weather Icon

Ελλάδα – Κύπρος και μαζί και χώρια

Ελλάδα – Κύπρος και μαζί και χώρια
Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε ακατανόητα «μέλια» με την Τουρκία και σε μια πορεία «εκεχειρίας» από πλευράς Άγκυρας εξαιτίας της ανθρωπιστικής στάσης που τήρησε η Αθήνα στους σεισμούς, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δηλώνει πως αυτό θα ωφελήσει και την πορεία του Κυπριακού.
Ούτε ένα 24ωρο δεν κράτησε ο ενθουσιασμός του Έλληνα ΥΠΕΞ και ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την παράνομη κάθοδό του στα κατεχόμενα, προκειμένου να κάνει μια προεκλογική φιέστα στο παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στην κατεχόμενη Τύμπου. Όπωςγράφουν τα τ/κ ΜΜΕ, θα έλθει για να εγκαινιάσει έναν ανύπαρκτο τερματικό του παράνομου αεροδρομίου, το οποίο επεκτείνεται. Σίγουρα έρχεται προς άγραν ψήφων, καθότι θεωρούν τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη προέκταση της Τουρκίας και ένα απέραντο πλιάτσικο για πάσης φύσης απατεώνες και τυχοδιώκτες, Τούρκους Εγγλέζους και άλλους αλλοδαπούς.

Και συ Ελλάς… της υποτέλειας!

Η Ελλάδα ως ένα ανεξάρτητο κράτος(;) έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά της Κύπρου, η οποία, δυστυχώς, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μύρια τόσα προβλήματα εξαιτίας της τουρκικής κατοχής. Μιας Τουρκίας που την εμποδίζει να εφαρμόζει την εξωτερική και οικονομική της πολιτική, όπως και τις σχέσεις και συνεργασίες με τους γείτονές της. Είναι ενδεικτική η παράνομη παρεμπόδιση γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.Η Ελλάς, προφανώς με την παρότρυνση των κηδεμόνων της Αμερικανών, κάλεσε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας -μιας και ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ θα βρισκόταν στην Ελλάδα- να τον «υποδεχτεί» και η Λευκωσία. Βέβαια άλλα είχαν κατά νουν τα σαΐνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να συναινέσει και η Κύπρος να παραχωρήσει όπλα και τεθωρακισμένα ρωσικής κατασκευής προς την Ουκρανία σύμφωνα με τις υποδείξεις των Αμερικανών. Η αμερικανική πρόταση αφορούσε παράδοση των Α/Α συστημάτων BUK-M1-2 και TOR-M1, αλλά και την παραχώρηση των αρμάτων μάχης T-80U και των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 στην Ουκρανία.Oι ΗΠΑ «καίγονται» να βρουν όπλα και ειδικά αντιαεροπορικά όπλα για την Ουκρανία, καθώς οι απώλειες των Ουκρανών είναι μεγάλες από τις ρωσικές αποστολές SEAD (καταστολής αεράμυνας) και τα Δυτικά αντιαεροπορικά όπλα παρέχονται «με το σταγονόμετρο» από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αργούν να εκπαιδευθούν οι Ουκρανοί: Χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος εκπαίδευσης για να αποδώσουν οι Ουκρανοί επιχειρησιακοί χειριστές Α/Α όπλων.Η Ουκρανία θέλει το κυπριακό οπλοστάσιο γιατί η Κύπρος διαθέτει άρματα μάχης T-80U (82 μονάδες), πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Buk (8 εκτοξευτές) και Tor (6 εκτοξευτές), με συναφείς πυραύλους, ελικόπτερα Mi-35 (11 αν και μερικά από αυτά πωλήθηκαν στη Σερβία).Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και τις προτροπές της Αθήνας, η Κύπρος απάντησε κατηγορηματικά όχι στην παράδοση οπλισμού προς την Ουκρανία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Λετυμπιώτης ανήμερα της επίσκεψης του Ουκρανού ΥΠΑΜ επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα συμβάλει στο στρατιωτικό σκέλος, αφού η Κύπρος δεν μπορεί επ’ ουδενί να παραμείνει χωρίς εξοπλισμό.

Η Ουκρανία θέλει το κυπριακό οπλοστάσιο γιατί η Κύπρος διαθέτει άρματα μάχης T-80U (82 μονάδες), πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Buk (8 εκτοξευτές) και Tor (6 εκτοξευτές) με συναφείς πυραύλους, ελικόπτερα Mi-35 (11, αν και μερικά από αυτά πωλήθηκαν στη Σερβία)

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη: «Η χώρα δεν θα δώσει όπλα στην Ουκρανία γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα στείλουμε στην Ουκρανία, καθώς τα χρειαζόμαστε για τη δική μας προστασία».Μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ολέξι Ρεζνίκοφ βρέθηκε στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, Μιχάλη Γιωργάλλα και ζήτησε όπλα που έχει στο οπλοστάσιό της η ΕΦ.Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «θα ξεναγήσουμε τον Ουκρανό ΥΠΑΜ στους χώρους όπου θα γίνει η εκπαίδευση, θα τον ενημερώσουμε για το τι ακριβώς κάνει η Κύπρος για τη δική του χώρα, σε μια προσπάθεια να είμαστε κοντά στην εξέλιξη των γεγονότων. Είμαστε κοντά, βέβαια, συμμετέχουμε σε όλα τα συμβούλια που αφορούν την Ουκρανία. Γύρω στους 20-21 χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες βρίσκονται στην Κύπρο. Να μην ξεχνά και η Ευρώπη ότι είμαστε και εμείς θύμα εισβολής και κατοχής και ότι η ίδια ευαισθησία και αλληλεγγύη να υπάρχει και για την Κύπρο, που δεν υπάρχει».Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα, την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη αναμένεται να φιλοξενηθεί στην Κύπρο η πρώτη ομάδα Ουκρανών εμπειρογνώμων, προσωπικό που θα εκπαιδευτεί στην αποναρκοθέτηση και τη ναρκαλίευση. Αυτό μόνο αλλά όχι όπλα.Η Λευκωσία, αφού μελέτησε το αμερικανικό αίτημα, δηλαδή την αντικατάσταση των ρωσικών α/α συστημάτων από ισραηλινά, αποφάνθηκε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς θα υπάρξει κενό δύο τουλάχιστον ετών, μέχρι δηλαδή να καταστούν επιχειρησιακά (απαιτείται υποδομή υποστήριξης και εκπαίδευση χειριστών) και αυτό είναι μία πολυτέλεια που δεν έχει η Κύπρος.Σύμφωνα εξάλλου με αποκαλύψεις των εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου, που διέρρευσαν πρόσφατα, οι Ουκρανοί έχουν ξεμείνει από βλήματα συστημάτων BUK–M1 και S-300. Όπως αναφέρεται, τα βλήματα των αντιαεροπορικών συστημάτων BUK μπορούν να έχουν εξαντληθεί μέχρι και τις 13 Απριλίου, ενώ τα αντίστοιχα των S-300 μέχρι και τις αρχές Μαΐου.Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ υπέβαλαν πρόταση παράδοσης στην Ουκρανία μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου του συνόλου των ελληνικών, ρωσικής προέλευσης και κατασκευής, αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU1, Τοr-Μ1 και OSA-AKM, αντί του ποσού των 2,2 δισ. δολ., στην Αθήνα, ενώ ανάλογη πρόταση έχουν κάνει και στην Κύπρο για τα Tor-M1 και τα Buk-M1, η οποία και αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Δικαίωμα της Ελλάδας να παροπλίζεται, αλλά κουμάντο στην Κύπρο έχουν οι Κύπριοι

Αντίθετα, στην Ελλάδα φαίνεται να κλείνει το θέμα οριστικά και ήδη ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος προώθησε τον φάκελο προμήθειας των μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60M, με το ποσό αγοράς να καλύπτεται από την αμερικανική επιδότηση των 2,2 δισ. δολαρίων που θα αφορά τη χρηματική αποζημίωση για την αποστολή των ρωσικής τεχνολογίας α/α συστημάτων που έχουν στο οπλοστάσιό τους οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.Σύμφωνα με πληροφορίες ελληνικών Μ.Μ.Ε., η πρόταση είναι για την παράδοση στην Ουκρανία μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου του συνόλου των ελληνικών, ρωσικής κατασκευής, ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU1, Τοr-Μ1 και OSA-AKM, αντί του ποσού των 2,2 δισ. δολ.Το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί η παράδοση στην Ελλάδα των μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk.

Η Κύπρος δεν κείται μακράν, λέει ο Δένδιας

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι των ελληνοτουρκικών προσεγγίσεων, σε συνέντευξή του πριν από λίγες μέρες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «η Κύπρος δεν κείται μακράν. Αν συμβεί κάτι στην Κύπρο, είναι προφανές ότι θα δηλητηριάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».Ο κ. Δένδιας είπε ακόμα ότι «θα ήταν ήταν ευχής έργον να μην υπάρξει κάποια συμπεριφορά από την τουρκική πλευρά στην Κύπρο που να αναιρεί το εξαιρετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά». Απέφυγε βέβαια να σχολιάσει την κάθοδο Ερντογάν στα κατεχόμενα.Φαίνεται ούτε και ο ίδιος θέλει να χαλάσει τον«μήνα του μέλιτος» με την Τουρκία.Παραμένουν πολλά ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Δεν είναι μόνο το μεγάλο αγκάθι που έχει ανακύψει τώρα με την υποστήριξη της Τουρκίας στην ηγετική θέση του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, σε αντάλλαγμα η Τουρκία να υποστηρίξει την Ελλάδα για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.Η Ελλάδα έχει απολέσει προ πολλού την αυτοτέλεια και κυριαρχία της. Έχει γίνει ένα υποτελές κράτος των ΗΠΑ. Σπεύδει να ικανοποιήσει άκριτα όλα τα αιτήματα των Αμερικανών ακόμα και πριν τα ζητήσουν επίσημα. Αφοπλίζει τα ελληνικά νησιά στηρίζοντας καθ’ υπόδειξιν των ΗΠΑ τον Ζελένσκι. Χωρίς να προσμετρά τους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας.Η ανησυχία τώρα έγκειται στο γεγονός ότι οι δύο χώρες (αμφότερες εγγυήτριες της Κύπρου σύμφωνα με τις κατάπτυστες συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου) συζητούν και τα ενεργειακά στην περιοχή.Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του έριξε και τη σπόντα «ότι η συζήτηση για τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Κύπρου».Μόνο που τους διαφεύγει μια λεπτομέρεια. Η Κύπρος έχει κατοχυρώσει την ΑΟΖ της στα Ην. Έθνη από το 1984-1987, ενώ Ελλάδα και Τουρκία όχι. Ο υπαινιγμός με αυτό το «ερήμην» πού αποσκοπεί; Ελλάδα και Τουρκία θα συζητούν τον διαμοιρασμό του πλούτου της Κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και θα φέρουν την Κύπρο προ τετελεσμένων;Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε και τη νόμιμα καθορισμένη ΑΟΖ της. Τώρα θα την αναγνωρίσει;Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube