REAL TIME |

Weather Icon

«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

Σαν σήμερα η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου

Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου, (10 Απριλίου 1826) ο Χριστόδουλος Γ. Παχουλίδης γράφει.

Ο «υπέρ πίστεως  και πατρίδος» αγώνας των επί τετρακόσια τόσα χρόνια υπόδουλων Ελλήνων, του 1821, είναι ένας θρύλος και τίποτε λιγότερο. Δεν μπορεί κάποιος να τον ονομάσει διαφορετικά, γιατί πώς αλλιώς να ονομάσεις αυτό που ξεπερνά την αντιληπτική σου δυνατότητα και μόνο στη σφαίρα του θρύλου μπορείς να το καταλάβεις;

Στη μικρή πόλη του Μεσολογγίου, σωρεύτηκαν, τότε, 12.000 ψυχές, από τις οποίες 4.000 άνδρες, οι κράτιστοι μαχητές της Ηπείρου, της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας, και 1.000 μαχητές από τους κατοίκους της, που μπορούσαν να φέρουν όπλα. Αυτοί οι άνθρωποι υπέφεραν τα πάνδεινα, ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη, τη φρικτότερη και τραγικότερη πολιορκία, (15/4/1825 έως 10/4/1826). Ο τουρκοαιγυπτιακός στρατός των Κιουταχή και Ιμπραήμ που πολιορκούσε την πόλη, ξεπερνούσε τις 30.000 άνδρες, νύκτα και μέρα, εφορμούσε κατά χιλιάδες για να γκρεμίσει το χαμηλό τείχος που προστάτευε το Μεσολόγγι και που ο υπερόπτης Ιμπραήμ το ονόμαζε «φράκτη». Πάνω στον «φράκτη» αυτόν, το προπύργιο της ελευθερίας, που προσπαθούσαν να το κυριεύσουν, «πάση θυσία», έσπασαν τα μούτρα τους οι υπερόπτες πολιορκητές. 

Οι «πολιορκημένοι» αυτοί –και συνάμα «ελεύθεροι» ως προς το φρόνημα, άνθρωποι– όταν άρχισε η πολιορκία του Μεσολογγίου να γίνεται πιο στενή και άρχιζαν να θερίζουν η πείνα, η δίψα και οι μολυσματικές και άλλες ασθένειες, με κανένα λόγο δεν ήθελαν να ακούσουν τους δελεαστικούς όρους των πολιορκητών τους για συνθηκολόγηση και παράδοση. Και όροι αυτοί ήταν διόλου ευκαταφρόνητοι! Θα αφήνοντα όλοι οι κάτοικοι ελεύθεροι, με τα όπλα και τα υπάρχοντά τους. Θα καταβαλλόταν μισθός στους φρουρούς της πόλης και επιπλέον, για όλους τους πολίτες, θα διδόταν ένα εκατομμύριο γρόσια να τα μοιραστούν. Το μόνο, που τους ζητούσαν, ήταν να παραδώσουν την πόλη τους. Και η απάντηση της φρουράς; «Τα κλειδιά του Μεσολογγίου είναι κρεμασμένα στις μπούκες των κανονιών μας. Ελάτε να τα πάρετε». Κι’ όταν τα πράγματα έφθασαν στα άκρα, αποφάσισαν την ηρωική έξοδό τους. Ήδη, μετά την έλλειψη τροφίμων, 3.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα και η εξουθένωση των υπολοίπων ερχόταν μέρα με τη μέρα.

Πριν από την έξοδο, πρώτα, μετέφεραν τους βαριά ασθενείς, τους ανίκανους να περπατήσουν, τους βαριά τραυματίες και τους υπέργηρους, στην πυριτιδαποθήκη της πόλης. Εκεί, ο γέροντας Καψάλης ανάλαβε το φοβερό έργο. Όταν θα πλησίαζαν οι Τούρκοι, και η σύλληψή τους θα ήταν αναπόφευκτη, τότε αυτός θα έθετε  φωτιά στην μπαρούτη και θα τίναζε στον αέρα τους εφορμώντες Τούρκους και όσους Μεσολογγίτες κατέφυγαν στην πυριτιδαποθήκη.

Στη συνέχεια, οι υπόλοιποι 3.000 μαχητές, με τα γυναικόπαιδα στη μέση, μέσα στη σκοτεινή νύκτα, όρμησαν προς την ελευθερία. Κατά τη διάρκεια των σκληρών εκείνων μαχών της εξόδου, ακούστηκε μια φωνή: «Πίσω στην πόλη». Το πλήθος των αμάχων παρασύρθηκε απ’  αυτήν τη φωνή και στράφηκε προς τα πίσω, προς το Μεσολόγγι. Εκεί έγινε το μεγάλο μακελειό. 3.000 σφαγιάστηκαν και όσα γυναικόπαιδα  παρέμειναν ζωντανά, εξανδραποδίσθηκαν. Κατά την ώρα εκείνη ακούστηκε τρομερή, η έκρηξη της πυριτιδαποθήκης, η οποία παρέσυρε στον θάνατο τους εκεί γέροντες και πληγωμένους, αλλά και χιλιάδες από τους εφορμώντες Τούρκους. Από τους μαχητές διασώθηκαν 1.300 στα Σάλωνα και μερικά γυναικόπαιδα.

Αυτά που δεν άφησαν τους Μεσολογγίτες και όσους υπεράσπιζαν την πόλη τους και την ελευθερία να παραδώσουν το Μεσολόγγι και να υποδουλωθούν, ήταν δύο: Η πίστη τους προς τον Θεό και η προγονική τους κληρονομιά. Η ηρωική αυτή έξοδος, που συμπύκνωσε σε μια πράξη, όλο το μεγαλείο των γιγαντομάχων του 1821 και που με δυο λέξεις, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», απέδωσε το μεγαλειώδες ήθος τους, ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, συγκίνησε βαθιά την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube