Weather Icon

Ειδήσεις από την Αρμενία: Συνοριοφύλακες στον διάδρομο του Λατσίν! Το Αζερμπαϊτζάν και πάλι παραβιάζει τις συμφωνίες – Έτοιμος να στείλει “βοήθεια” ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας

Ειδήσεις από την Αρμενία: Συνοριοφύλακες στον διάδρομο του Λατσίν! Το Αζερμπαϊτζάν και πάλι παραβιάζει τις συμφωνίες – Έτοιμος να στείλει “βοήθεια” ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας

Νέα από την Αρμενία με την υποστήριξη του el.armradio.am

Επιμέλεια: Λιάνα Μανουκιάν

Πασινιάν: Οι ισχυρισμοί του Αζερμπαϊτζάν για μεταφορά όπλων από την Αρμενία στη Δημοκρατία του Αρτσάχ είναι αβάσιμοι

Οι ισχυρισμοί του Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά όπλων από την Αρμενία στη Δημοκρατία του Αρτσάχ είναι αβάσιμοι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν σε κυβερνητική συνεδρίαση, παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον Πασινιάν, οι ισχυρισμοί του Αζερμπαϊτζάν ότι μεταφέρονται όπλα και στρατιώτες από την Αρμενία στο Αρτσάχ είναι προπαγανδιστικά ψέματα για την προετοιμασία μιας νέας κλιμάκωσης.

“Οι πληροφορίες για μεταφορά στρατιωτικού υλικού από την Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι ένα προπαγανδιστικό ψέμα που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση μιας νέας επίθεσης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

“Η Αρμενία δεν πραγματοποιεί στρατιωτικές μεταφορές προς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Αρμενία δεν έχει στρατό στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. “Το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε την πρόταση να σταλεί μια διεθνής διερευνητική αποστολή για να επαληθεύσει αυτό το γεγονός”, σημείωσε ο Πασινιάν.

Ο Πασινιάν υπενθύμισε ότι το Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο δεν εκτελεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την άνοιξη του διαδρόμου του Λατσίν, αλλά και επιδεινώνει την κατάσταση κατέχοντας νέες θέσεις μάχης.

Σύμφωνα με τον Νικόλ Πασινιάν, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπάρχει Στρατός Άμυνας και η ύπαρξή του δικαιολογείται από το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν προετοιμάζει ξεκάθαρα μια γενοκτονία των Αρμενίων στο Αρτσάχ.

“Ο διάδρομος Λατσίν είναι κλειστός για περισσότερες από 100 ημέρες, η παροχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχει διακοπεί, οι αγρότες και τα γεωργικά μηχανήματα δέχονται τακτικά επιθέσεις από τις αζέρικες δυνάμεις”, η πολεμική ρητορική του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε με συνέπεια τη διεθνή κοινότητα σχετικά με αυτό και να εργαστούμε για την εφαρμογή των σχετικών διεθνών μηχανισμών”, δήλωσε.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν απέκλεισαν απόψε την εθνική οδό Γκορίς-Στεπανακέρτ μεταξύ των χωριών Αγκαβνό και Τεχ. Από τις 12 Δεκεμβρίου 2022, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν έκλεισε το τμήμα Σούσι του διακρατικού αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Αρτσάχ με την Αρμενία. Και για 108 ημέρες, ο πληθυσμός του Αρτσάχ στερήθηκε την επαφή με τον έξω κόσμο.

Από την 1η Απριλίου, ο δρόμος που συνδέει το διάδρομο του Λατσίν με την Αρμενία θα φυλάσσεται από συνοριοφύλακες αντί για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις αρμενικές θέσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν. “Τον Αύγουστο του 2022, ως αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των αρχών του Αζερμπαϊτζάν και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η διαδρομή του διαδρόμου του Λατσίν άλλαξε. Επειδή όμως ο δρόμος που συνδέει τον διάδρομο του Λατσίν με την Αρμενία δεν ήταν τελικά έτοιμος, χρησιμοποιήθηκε μια προσωρινή διαδρομή, η οποία εισήλθε στην Αρμενία μέσω της γέφυρας Κορνιντζόρ, στη συνέχεια πάλι στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και πάλι στην Αρμενία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι η διαδρομή αυτή πρόκειται να λειτουργήσει μέχρι την 1η Απριλίου 2023.

“Χθες ενημερώσαμε το Αζερμπαϊτζάν ότι μετά τη γέφυρα Κορνιντζόρ ο δρόμος θα συνεχίσει μόνο μέσω του εδάφους της Αρμενίας και οι αρμενικές συνοριακές δυνάμεις θα διασφαλίσουν την προστασία των κρατικών συνόρων σε αυτό το τμήμα. Τα συνοριακά στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε αυτό το τμήμα στις ίδιες θέσεις με τις μονάδες του αρμενικού Υπουργείου Άμυνας. Αλλά διαδόθηκαν πληροφορίες από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, που παρουσιάζουν αυτό που συνέβη ως άλλη ως ένα ακόμη μπλοκμπάστερ. Αυτή η προσέγγιση, τουλάχιστον, δεν είναι εποικοδομητική”, δήλωσε ο Πασινιάν.

“Ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία θα διεξαχθεί χωρίς προκλήσεις”, δήλωσε ο Πασινιάν.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν αναφέρεται ότι «σε σχέση με την έναρξη της λειτουργίας του νέου δρόμου του διαδρόμου του Λατσίν, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έθεσε τον έλεγχο σε πολλά κυρίαρχα ύψη, κύριους και βοηθητικούς δρόμους και τεράστιες συνοριακές περιοχές μεταξύ των χωριών Τζαγκαζούρ και Αγκαβνό στην περιοχή του Λατσίν».

Το Μπακού αποκαλεί την κατοχή εκατοντάδων χιλιομέτρων κυρίαρχου αρμενικού εδάφους “εσωτερική υπόθεση του Αζερμπαϊτζάν”

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν έχει πει τόσα ψέματα, που έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν σε κυβερνητική συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Αϊχάν Χατζιζαντέ δήλωσε τα εξής:

“Η αρμενική πλευρά θα πρέπει να εγκαταλείψει τις εδαφικές διεκδικήσεις της έναντι του Αζερμπαϊτζάν. Αντί να προσκαλεί διεθνείς οργανισμούς στο Αζερμπαϊτζάν και να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας, η Αρμενία πρέπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις της”.

Ο αξιωματούχος αναφέρεται στην αποστολή της ΕΕ που έχει τοποθετηθεί στην Αρμενία σε σχέση με την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο κατά του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας. Σύμφωνα με τον Χατζιζαντέχ, το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας είναι “εσωτερική υπόθεση του Αζερμπαϊτζάν”. Συνεχίζοντας τις αβάσιμες δηλώσεις, ο Χατζιζαντέχ ισχυρίστηκε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, η Αρμενία αύξησε την επιθετική της ρητορική κατά του Αζερμπαϊτζάνότι “τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποίησε προκλήσεις εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.

Ιρανός αξιωματούχος: Δεν θα επιτρέψουμε αλλαγές συνόρων

Υπάρχουν πολλά ευαίσθητα ζητήματα στον Καύκασο. Ένα από αυτά είναι η παρουσία στοιχείων του σιωνιστικού καθεστώτος στα σύνορα αυτής της χώρας. Αυτό δήλωσε ο διοικητής των ιρανικών χερσαίων δυνάμεων, Qiumars Heidari, μετά από μια σειρά αναφορών για κινήσεις στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν.

Απευθυνόμενος στο Μπακού, ο Heidari δήλωσε: “Το Ιράν δεν θα ανεχθεί την παρουσία σιωνιστικών στοιχείων στις χώρες της περιοχής και θα αντιταχθεί σε αυτήν”, ανέφερε το ParsToday.

Ο Ιρανός αξιωματούχος του ιρανικού στρατού σημείωσε ότι ένα άλλο πρόβλημα αποτελεί η παρουσία των Σύρων τρομοκρατών που μεταφέρθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και το Ιράν δεν έχει τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι τα στοιχεία αυτά αποχώρησαν από την περιοχή.

“Το τρίτο πρόβλημα είναι η παρανομία όσον αφορά την αλλαγή των κρατικών συνόρων στην περιοχή. Το Ιράν σέβεται τα σύνορα των γειτονικών χωρών και δεν θα επιτρέψει την αλλαγή τους”, διαβεβαίωσε ο Heidari.

Ο CSTO είναι έτοιμος να στείλει αποστολή στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για να βοηθήσει την Αρμενία

Ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) εκφράζει την ετοιμότητά του να στείλει μια αποστολή στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν με βάση τα συμφέροντα της διασφάλισης της ασφάλειας της Αρμενίας, αναφέρει ο εκπρόσωπος της Γραμματείας του CSTO, Γιούρι Σουβάλοφ, σύμφωνα με το TASS.

“Όσον αφορά τη συλλογική ασφάλεια της περιοχής του Καυκάσου, ο οργανισμός είναι πάντα έτοιμος να στείλει μια αποστολή της CSTO στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν με βάση τα συμφέροντα της ασφάλειας της Αρμενίας και και την ετοιμότητα να παρέχει άλλη βοήθεια”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σουβάλοφ.

Τα μέτρα βοήθειας έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο σχέδιο απόφασης του Συλλογικού Συμβουλίου Ασφαλείας της CSTO, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία, είπε.

Το Αζερμπαϊτζάν και πάλι παραβιάζει τις συμφωνίες

Σύμφωνα με τις συμφωνίες του 2022 που επιτεύχθηκαν τον Αύγουστο του 2023, από την 1η Απριλίου ο διάδρομος του Λατσίν που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία θα πρέπει να καταλήγει στη γέφυρα του Κορνίντζορ. Από την 1η Απριλίου η διαδρομή που θα συνδέει το έδαφος της Αρμενικής Δημοκρατίας με τον διάδρομο του Λατσίν θα περνά μόνο από τον αυτοκινητόδρομο Κορνιντζόρ-Τεχ, σύμφωνα με το NSC.

Σημειώνεται ότι μετά τον Αύγουστο του 2022 μέρος του δρόμου που συνδέει το διάδρομο του Λατσίν με τη Δημοκρατία της Αρμενίας περνά και πάλι από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μετά τη γέφυρα του Κορνιντζόρ. Αυτό το τμήματου δρόμου σε όλο το μήκος του και το γειτονικό έδαφος ελεγχόταν από τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

“Σύμφωνα με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν χθες, έπρεπε να αναπτυχθούν συνοριοφύλακες από τις δύο χώρες και στις δύο πλευρές των συνόρων τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης προέκυψαν ορισμένες διαφορές ανάγνωσης των χαρτών. Σε ορισμένα σημεία, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, χωρίς να περιμένει προκαθορισμένες ρυθμίσεις, άρχισε να τοποθετείται και να πραγματοποιεί μηχανολογικές εργασίες.

Η αρμενική πλευρά εκτιμά ότι υπάρχουν πέντε τέτοια σημεία, όπου η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν απέχει 100 έως 300 μέτρα από τα σύνορα. Τώρα έχει συμφωνηθεί ότι η κατάσταση θα διορθωθεί από χαρτογράφους και από τις δύο πλευρές.

Η αρμενική πλευρά προσεγγίζει την κατάσταση με τη λογική της αποτροπής της κλιμάκωσης.

Ο αρμενικός στρατός δεν είχε θέσεις στην εν λόγω περιοχή, διότι οι θέσεις δεν βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή, αλλά στα πλησιέστερα στρατηγικά υψώματα. Και η προστασία αυτού του τμήματος των συνόρων θα πρέπει να μεταβιβαστεί στα συνοριακά στρατεύματα, σύμφωνα με την προαναφερθείσα συμφωνία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει να αξιολογήσει το μεταλλευτικό δυναμικό της Αρμενίας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εδαφικής Διοίκησης και Υποδομών της Αρμενίας Χοβχανές Χαρουτιουνιάν συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου της Αρμενίας ενημέρωσε το NEWS.am ότι ο Χαρουτιουνιάν ενημέρωσε την αντιπροσωπεία σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής ανάπτυξης των μεταλλείων που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της στήριξης της Παγκόσμιας Τράπεζας και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά την υιοθέτηση της στρατηγικής.

Οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν.

Ενημέρωσαν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει να διενεργήσει αξιολόγηση και ανάλυση του δυναμικού των ορυκτών πόρων της Αρμενίας.

Ο Έλληνας βιολιστής και μαέστρος Λεωνίδας Καβάκος θα δώσει σόλο συναυλία στο Μπιουρακάν

Στις 28 Μαΐου, στις 19:00, ο Λεωνίδας Καβάκος, αποκλειστικός καλλιτέχνης της Sony Classical, θα δώσει σόλο συναυλία στο Byurakan Art Academy.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής του Yerevan Perspectives.

Τα εισιτήρια διαθέσιμα στοTicketon.am, το Tomsarkgh.am ή καλώντας στο +37477805687.

Την ημέρα της συναυλίας θα εκτελεί το δρομολόγιο Ερεβάν-Μπιουρακάν-Ερεβάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν εκ των προτέρων καλώντας στο +37477805687.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αρμενία θα μπορούν να αγοράζουν συσκευές Apple σε εξαιρετικές τιμές

Το Υπουργείο Βιομηχανίας Υψηλών Τεχνολογιών της Αρμενίας και η ASBC, ο επίσημος συνεργάτης της Apple, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας.

Όπως αναφέρει η “Armenpress”, στόχος της συνεργασίας είναι να συμβάλει στη δυναμική ανάπτυξη της υποδομής πληροφορικής στην Αρμενία, να παρέχει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αρμενική αγορά την ευκαιρία να αγοράσουν συσκευές Apple σε αποκλειστικές τιμές, με προνομιακούς όρους πίστωσης/μίσθωσης καθώς και trade-in, με την ευκαιρία να αντικαταστήσουν τον παλιό εξοπλισμό με τον νέο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, Ρόμπερτ Χατσατουριάν πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την ανάπτυξη του τομέα της υψηλής τεχνολογίας – την ανάπτυξη του οικονομικού περιβάλλοντος στην Αρμενία, οι ευκαιρίες επενδύσεων στις τεχνολογίες της πληροφορίας, η βελτίωση της συνεργασίας.

Ο Χατσατουριάν σημείωσε ότι το υπουργείο εκτιμά τη συνεργασία με τέτοιες εταιρείες.

“Η υπογραφή του μνημονίου σημαίνει ότι θα παράσχουμε νέες ευκαιρίες στον τομέα της πληροφορικής μας, γεγονός που θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε ορισμένες επενδύσεις στον τομέα, να αναπτύξουμε και να προσφέρουμε νέες επιχειρηματικές λύσεις, τις οποίες έχουμε προετοιμάσει για τις εταιρείες μας”, δήλωσε η Μαριάννα Μαρκαριάν, επικεφαλής εταιρικών πωλήσεων της ASBC.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν συνεργάτες της ASBC, εκπρόσωποι κορυφαίων εταιρειών πληροφορικής και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης.

Η Αρμενία θα πραγματοποιήσει άσκηση διάσωσης: Η Αρμενία βρίσκεται υπό το σενάριο ενός μεγάλου σεισμού

Μια μεγάλη άσκηση διάσωσης θα πραγματοποιηθεί στην Αρμενία τον Οκτώβριο. Η άσκηση θα αποτελέσει μέρος του προγράμματος “Ολοκληρωμένη διαχείριση των σεισμών σε ευάλωτες περιοχές του Νοτίου Καυκάσου μέσω αποτελεσματικού σχεδιασμού, αντιμετώπισης και κοινής δράσης”. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν διεθνώς καταρτισμένες ομάδες έρευνας και διάσωσης από την Αρμενία, το Μαυροβούνιο, τη Γαλλία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Γεωργία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Στις 29-31 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Ερεβάν διάσκεψη για τον σχεδιασμό της άσκησης. Συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΕ και ειδικοί από τις συμμετέχουσες χώρες. Τον Μάιο θα διεξαχθεί άσκηση με το ίδιο θέμα, ενώ για τον Ιούνιο έχει προγραμματιστεί τελική διάσκεψη.

Στο σενάριο της άσκησης, ένας μεγάλος σεισμός συμβαίνει στην Αρμενία, προκαλώντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η Αρμενία απευθύνεται σε διεθνείς οργανισμούς για βοήθεια. Ενεργοποιείται ο μηχανισμός προστασίας της ΕΕ και ομάδες διάσωσης από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς φθάνουν στην Αρμενία για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στη ζώνη καταστροφής. Στόχος της άσκησης είναι να ενισχυθούν οι μηχανισμοί συνεργασίας και να συνδυαστούν οι δράσεις των ομάδων διάσωσης από διάφορες χώρες που εργάζονται στη χώρα της καταστροφής.

Forbes: 10 λόγοι για να επισκεφθείτε την Αρμενία

Το διάσημο περιοδικό Forbes δημοσίευσε άρθρο για την Αρμενία, αναφέρει η Επιτροπή Τουρισμού της Αρμενίας.

“Ανεξάρτητα από το είδος του ταξιδιώτη που είστε, σίγουρα θα βρείτε κάτι να απολαύσετε στην Αρμενία. Εκεί θα βρείτε νόστιμο φαγητό, εκπληκτικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, παγκοσμίου φήμης κονιάκ, όμορφη φύση και πολλά άλλα”, γράφει ο Λουπίνι, συγγραφέας του άρθρου “10 λόγοι για να επισκεφθείτε την Αρμενία”.

Ο συγγραφέας ξεχώρισε τα μοναστήρια Χαγκπάτ και Γκεγκάρντ, τη λίμνη Σεβάν, το όρος Αραράτ. Σημείωσε ότι ο μακρύτερος συρματόδρομος στον κόσμο βρίσκεται στην Αρμενία, δεν ξέχασε να τονίσει το καθαρό νερό, τις πηγές και τα νόστιμα φρούτα της Αρμενίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube