REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 6 Απριλίου 2023

Έγινε τελικά η συνάντηση της Προέδρου της Ταϊβάν με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Έγινε τελικά η συνάντηση της Προέδρου της Ταϊβάν με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Φωτ: AP/Ringo H.W. Chiu

«Η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο» προειδοποίησε η πρόεδρος της Ταϊβάν στην συνάντηση της με τον Κέβιν Μακάρθι

Με φόντο το AirForce One ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι φιλοξένησε την Τετάρτη την Πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν την οποία χαρακτήρισε ως «σημαντική φίλη της Αμερικής», σε μια σπάνια συνάντηση υψηλού επιπέδου σε αμερικανικό έδαφος.

Ex officio, ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής του προέδρου και κανείς -μέχρι χθες- δεν είχε συναντηθεί με πρόεδρο της Ταϊβάν επί αμερικανικού εδάφους από τότε που διεκόπησαν οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

Λόγω της ανεπίσημης σχέσης που έχουν οι ΗΠΑ με την Ταϊβάν, η διέλευση της Τσάι δεν χαρακτηρίστηκε ως επίσημη επίσκεψη, προκειμένου η Ουάσινγκτον να παραμείνει στο πλαίσιο της μακροχρόνιας πολιτικής της «μίας Κίνας».

Μιλώντας λοιπόν, προσεκτικά για να αποφύγουν την άσκοπη κλιμάκωση των εντάσεων με το Πεκίνο, η Τσάι και ο Μακάρθι απέφυγαν τις εκκλήσεις των σκληροπυρηνικών στις ΗΠΑ για μια πιο συγκρουσιακή στάση απέναντι στην Κίνα προς υπεράσπιση της αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν.

Οι δύο ηγέτες στάθηκαν δίπλα-δίπλα σε μια επίδειξη ενότητας στην Προεδρική Βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν στην Καλιφόρνια και αναφέρθηκαν στις σχέσεις των δυο πλευρών.

«Η υποστήριξη της Αμερικής προς τον λαό της Ταϊβάν θα παραμείνει αποφασιστική, ακλόνητη και διακομματική», δήλωσε ο Μακάρθι σε συνέντευξη Τύπου. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπενθύμισε την προσέγγιση του προέδρου Ρίγκαν για την επίτευξη ειρήνης μέσω της επίδειξης ισχύος στις διεθνείς σχέσεις και τόνισε ότι «πρόκειται για μια διακομματική συνάντηση μελών του Κογκρέσου».

Από την πλευρά της η Τσάι προειδοποίησε «Δεν είναι μυστικό ότι σήμερα η ειρήνη που διατηρήσαμε και η δημοκρατία για την οποία εργαστήκαμε σκληρά για να οικοδομήσουμε αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις. Βρισκόμαστε και πάλι σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία απειλείται και δεν μπορεί να υποτιμηθεί η επείγουσα ανάγκη να παραμείνει ο φάρος της ελευθερίας ανοικτός».

Στο πλαίσιο της πολιτικής «Μία Κίνα», οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη θέση της Κίνας ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, αλλά ποτέ δεν αναγνώρισαν επίσημα την αξίωση του Πεκίνου στο νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων.

Περιμένοντας την αντίδραση του Πεκίνου
Στην Κίνα, ο γνωστός σχολιαστής Χου Σιτζίν έγραψε στον ευρέως ακολουθούμενο λογαριασμό του στο Twitter ότι «η ηπειρωτική Κίνα θα αντιδράσει σίγουρα και θα κάνει το καθεστώς της Τσάι να χάσει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να κερδίσει από αυτή τη συνάντηση».

Ο Χου, ο οποίος είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν πέρυσι, έγραψε επίσης ότι «η αμερικανική πλευρά σίγουρα δεν θα έχει κανένα πραγματικό πλεονέκτημα».

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν είναι δική της και δεν έχει αποκηρύξει τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό κινεζικό έλεγχο, εάν χρειαστεί. Η Ταϊβάν απορρίπτει σθεναρά τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνον οι πολίτες της μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Πηγή: AP, Reuters, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube