ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 23 Απριλίου 2023

Διαστημικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας πάνω από την Ουκρανία

Διαστημικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας πάνω από την Ουκρανία

Πώς η Ρωσία με επιθέσεις στο GPS των drones πολεμά και στο… διάστημα ΗΠΑ και Ουκρανία

Ένας ασυνήθιστος αλλά καθοριστικός για τις εξελίξεις στο μέτωπο πόλεμος διεξάγεται μεταξύ Ρωσίας και Δύσης στο διάστημα

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει και διαστημική διάσταση, καθώς διεξάγεται ένας παράλληλος και σύγχρονος πόλεμος των άστρων.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας είναι η πιο σημαντική εξέλιξη που σχετίζεται με το διάστημα από το 2022, δεδομένης της ευρείας χρήσης διαστημικών «εργαλείων» και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

Ευαίσθητες πληροφορίες αποχαρακτηρίστηκαν για να αποκαλυφθούν τα σχέδια και οι προθέσεις της Μόσχας ως προς την Ουκρανία ενώ οι δορυφορικές εικόνες έδειχναν τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ίδια ώρα μετέφεραν από κοντά τη φρίκη του πολέμου.

Η αξιολόγηση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), η οποία εξέτασε σε βάθος τις ρωσικές διαστημικές δραστηριότητες, σημειώνει την αναγκαιότητα του διαστημικού πολέμου.

Οι δορυφόροι επικοινωνιών ενισχύουν τις ουκρανικές δυνάμεις και συνδέουν τους Ουκρανούς με τον έξω κόσμο, υποστηρίζει το αμερικανικό think tank.

«Δορυφόροι συλλέγουν φωτογραφίες τη νύχτα, παρακολουθούν την κίνηση των ρωσικών δυνάμεων, χαρτογραφούν τις οδούς εκκένωσης ανθρωπιστικής βοήθειας και συλλέγουν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου. Άλλοι δορυφόροι μπορούν να ανιχνεύσουν και να εντοπίσουν τις πηγές παρεμβολών στο GPS, που αναγκάζουν τα ουκρανικά drones να αλλάζουν πορεία» επισημαίνει το CSIS στην αξιολόγησή του, η οποία δημοσιεύθηκε στις 14 Απριλίου.

Πρώτος Εμπορικός Διαστημικός Πόλεμος

Ορισμένοι παρατηρητές έχουν περιγράψει αυτόν τον πόλεμο ως τον «πρώτο εμπορικό διαστημικό πόλεμο» λόγω της εξέχουσας θέσης των δυνατοτήτων της δυτικής διαστημικής βιομηχανίας που επιτρέπουν την αντίσταση της Ουκρανίας.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, οι αντίπαλοι αναζητούν γρήγορα τρόπους να το εξουδετερώσουν, και το ίδιο ισχύει και για το διάστημα.

Η αξιολόγηση αναλύει λεπτομερώς τη ρωσική χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και κυβερνοεπιθέσεων κατά διαστημικών συστημάτων, την αβεβαιότητα σχετικά με τη χρήση όπλων laser από τη Ρωσία και την ασυνήθιστη συμπεριφορά ενός ρωσικού δορυφόρου στη γεωστατική τροχιά γης.

«Ενώ τα διαστημικά διδάγματα που αντλήθηκαν στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμη γραφτεί, μπορεί να υπάρξουν γνώσεις για τη διαστημική στρατηγική και το δόγμα της Μόσχας αλλά και μαθήματα για να εφαρμόσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε απειλές στον Ινδο-Ειρηνικό», αναφέρει το think tank στην αξιολόγησή του.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο Konstantin Vorontsov, στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποιεί ότι «οι και μη στρατιωτικές υποδομές μπορεί να γίνουν νόμιμος στόχος για αντίποινα».

Αυτές οι ρωσικές επιθέσεις κατά της ανάπτυξης διαστημικών μέσων της Ουκρανίας δείχνουν πώς τα διαστημικά όπλα θα καθορίσουν τις μελλοντικές συγκρούσεις.

Πρόκειται για τις επιθέσεις παρεμβολών (Jamming) και των κυβερνοεπιθέσεων.

Ακόμη και πριν αρχίσει η Ρωσία τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) παρατήρησε πως πάνω από το 60% των αποστολών παρακολούθησης drones είχαν αντιμετωπίσει παρεμβολές σήματος GPS, συμπεριλαμβανομένων περιοχών μόλις 25 χιλιομέτρων από την επαφή της βάσης του ΟΑΣΕ.

Μία μέρα πριν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία

Αυτά τα drones χρησιμοποιούσαν σήματα GPS για την πλοήγησή τους.

Οι παρεμβολές στο GPS επιβεβαιώθηκαν μέσω ανίχνευσης σήματος ραδιοσυχνοτήτων από εμπορική διαστημική εταιρεία.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2022, μια μέρα πριν από την έναρξη του πολέμου, drone μεγάλης εμβέλειας της Ουκρανίας παρουσίασε προσωρινή απώλεια ελέγχου λόγω σημαντικής παρεμβολής στο GPS.

Αναλυτές εκτίμησαν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar (TB-2) της Ουκρανίας αντιμετώπισε επιθέσεις από το ρωσικό Krasukha-4.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί συσκευές εμπλοκής GPS σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία πραγματοποίησε μια σημαντική κυβερνοεπίθεση για να διαλύσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ του δικτύου επικοινωνιών KA-SAT της Viasat και των χιλιάδων επίγειων τερματικών του.

Αυτή η κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε μόλις μια ώρα πριν τα ρωσικά στρατεύματα επιτεθούν στην Ουκρανία εκείνη την ημέρα.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και ο στρατός της, και οι δύο πελάτες της Viasat, ήταν ο στόχος των κυβερνοεπιθέσεων.

Οι Ρώσοι εισήλθαν σε ένα ιδιωτικό δίκτυο και ανέπτυξαν κακόβουλο λογισμικό που παρέλυσε τα επίγεια modem μέσω της δορυφορικής σύνδεσης.

Αλλά οι επιθέσεις επηρέασαν αρνητικά και άλλους χρήστες της Viasat στην Ευρώπη.

Ως αποτέλεσμα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ και η CISA ζήτησαν από τους παρόχους εμπορικών δορυφορικών επικοινωνιών να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του δικτύου τους και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Elon Musk και διαστημικά assets

Η Ουκρανία κατέφυγε στον Elon Musk και τη SpaceX για να τη βοηθήσει στην αποκατάσταση της συνδεσιμότητας της μέσω της εμπορικής ευρυζωνικότητας LEO. Τέσσερις ημέρες αργότερα, τα τερματικά Starlink επανασύνδεσαν την ουκρανική κυβέρνηση και τους πολίτες με το Διαδίκτυο.

Έκτοτε, οι ρωσικές επιθέσεις στους επίγειους τερματικούς σταθμούς Starlink για να διαταράξουν τις επικοινωνίες της Ουκρανίας συνεχίστηκαν, όπως αναφέρουν οι EurAsian Times.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube