Weather Icon
Γενικά θέματα 28 Απριλίου 2023

Διαρροή απόρρητης έκθεσης από τις ΗΠΑ: Η Ρωσία θα μπορεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμο για έναν ακόμη χρόνο

Διαρροή απόρρητης έκθεσης από τις ΗΠΑ: Η Ρωσία θα μπορεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμο για έναν ακόμη χρόνο

 Ισχυρή η Ρωσία για ακόμη έναν χρόνο πολέμου με την Ουκρανία

Αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2020 ο πρόεδρος Biden είχε πει σκωπτικά ότι το νόμισμα της Ρωσίας θα μετατρεπόταν σε “ερείπιο”

Όλο και περισσότερα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι η πολιτική των ΗΠΑ συνεχίζει να αποτυγχάνει σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδίως όσον αφορά τις εκτεταμένες αμερικανικές κυρώσεις που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Biden ήλπιζαν ότι θα πλήξουν τη ρωσική πολεμική μηχανή.

Οι απόρρητες εκτιμήσεις που εξέτασε η Washington Post δείχνουν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πίστευαν ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις πολεμικές της προσπάθειες για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος.

Ενώ θα έπρεπε να είναι προφανές σε όλους ότι η Μόσχα δεν έχει αποθαρρυνθεί από τις οικονομικές κυρώσεις ή την απομόνωση από τη Δύση, αυτό παρέχει μια ακόμη επιβεβαίωση.

“Η Μόσχα βασίζεται στην αύξηση των εταιρικών φόρων, το κρατικό της ταμείο, τις αυξημένες εισαγωγές και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων για να βοηθήσει στην άμβλυνση των οικονομικών πιέσεων”, αναφέρεται σε μια εκτίμηση.

Τι αναφέρει η Washington Post

Ενώ ορισμένες από τις οικονομικές ελίτ της Ρωσίας μπορεί να μην συμφωνούν με την πορεία της χώρας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις έχουν πλήξει τις επιχειρήσεις τους, είναι απίθανο να αποσύρουν την υποστήριξη προς τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, σύμφωνα με μια αξιολόγηση που φαίνεται να χρονολογείται από τις αρχές Μαρτίου.

Αυτές οι ελίτ “είναι πιθανό να επιμείνουν στην υποστήριξη των στόχων του Κρεμλίνου στην Ουκρανία” και να “βοηθήσουν τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις”, διαπιστώνει η αξιολόγηση που διέρρευσε.
Ένας βασικός σκοπός των κυρώσεων από τη σκοπιά της Ουάσινγκτον ήταν να επιβληθεί τέτοιο κόστος και αρνητικό trickle-down στον ρωσικό πληθυσμό – ίσως οδηγώντας σε ταραχές και αποσταθεροποίηση – ώστε να αναγκάσει τους ιθύνοντες του Κρεμλίνου να αλλάξουν πορεία και να τερματίσουν την εισβολή.
Αυτό όμως δεν συνέβη.
Αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2020 ο πρόεδρος Biden είχε πει σκωπτικά ότι το νόμισμα της Ρωσίας θα μετατρεπόταν σε “ερείπιο”.
Φυσικά, το αντίθετο συνέβη μέσα σε ένα μήνα μετά από αυτά τα σχόλια.
Το ρούβλι είχε επίσης ανακάμψει στα προ της σύρραξης επίπεδα έναντι του δολαρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου του 2022.
Επίσης, βοηθώντας σημαντικά τη Ρωσία να ξεπεράσει την καταιγίδα κυρώσεων, τα έσοδα από το πετρέλαιο αυξήθηκαν κατακόρυφα μέσω του ανοίγματος και της επέκτασης νέων αγορών, ιδιαίτερα στην Ασία.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube