Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ρωσία , Φινλανδία 6 Απριλίου 2023

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά, Super Sukhois, S-400 η απάντηση της Ρωσίας στην είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά, Super Sukhois, S-400 η απάντηση της Ρωσίας στην είσοδο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Το Καλίνινγκραντ είναι το κλειδί για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Έναν ακόμη γύρο στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή του Καλίνινγκραντ διεξήγαγε η Ρωσία τη Δευτέρα, που περιελάμβανε στενή αεροπορική υποστήριξη (CAS), επίγεια επίθεση, εναέριους βομβαρδισμούς και ελιγμούς από οχήματα μάχης πεζικού (IFV) και πλοία του στόλου της Βαλτικής Θάλασσας.
Αυτό συμβαίνει λίγο μετά την ένταξη της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), γεγονός που έχει αναδείξει τη στρατηγική σημασία της γεωγραφικά αποκομμένης ρωσικής περιοχής του Καλίνινγκραντ και της Βαλτικής Θάλασσας, σημειώνει το Eurasian Times.
Ενώ η Ρωσία δεν πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ στη Φινλανδία αποτελεί τόσο άμεση απειλή όσο η Ουκρανία, εξακολουθεί να διατηρεί την καθιερωμένη γραμμή της κριτικής της επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.
Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας της Sergei Shoigu δήλωσε στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας σε συνάντηση ότι η ένταξη της Φινλανδίας “δημιουργεί τους κινδύνους μιας σημαντικής επέκτασης της σύγκρουσης. Πρόσθεσε όμως ότι δεν θα επηρεάσει την έκβαση αυτού που η Ρωσία αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” (SMO) στην Ουκρανία.
Το ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να γίνεται χωρίς να στοχεύει ανοιχτά τη Ρωσία φάνηκε από τη δήλωση του γενικού γραμματέα Jens Stoltenberg ότι η συμμαχία δεν θα στείλει άλλα στρατεύματα στη Φινλανδία, εκτός αν αυτή ζητήσει βοήθεια, σύμφωνα με το Associated Press.

O στόλος της Βαλτικής

Περισσότερα από 15 αεροσκάφη του μικτού αεροπορικού συντάγματος της ναυτικής αεροπορίας του Στόλου της Βαλτικής πραγματοποίησαν τακτικές πτητικές ασκήσεις που αποτελούνται από “πυραυλική μάχη, βολές με κανόνια και βομβαρδισμούς στην περιοχή του Καλίνινγκραντ“, αναφέρει το TASS επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του Στόλου.
“Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών πτήσεων, τα πληρώματα των μαχητικών παντός καιρού πολλαπλών χρήσεων Su-30SM και Su-30SM2, των επιθετικών αεροσκαφών Su-24 και των στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών An-26 παίζουν τακτικά επεισόδια αποστολών για τον σκοπό που προορίζονται – υποστήριξη πυρός για μονάδες εδάφους, καταστροφή θέσεων διοίκησης, τεθωρακισμένων οχημάτων και ανθρώπινου δυναμικού ενός εικονικού εχθρού, καθώς και διεξαγωγή εναέριας αναγνώρισης”, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου.
Τα μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν βομβαρδισμό του πεδίου στόχων, πεδίο μη κατευθυνόμενων όπλων σε παράκτιες αποστάσεις σε ένα από τα πεδία εκπαίδευσης, έριξαν βόμβες βάρους 100 έως 500 κιλών και “προσέγγισαν εχθρικούς στόχους” υπό συνθήκες “ηλεκτρονικής… καταστολής από έναν εικονικό εχθρό”, προστίθεται ακόμη στην έκθεση.
Το Καλίνινγκραντ είναι ένας μικρός ρωσικός θύλακας, που χωρίζεται από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα με απόσταση μεγαλύτερη των 350 χιλιομέτρων και βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος της ακτής της Βαλτικής.
Μόλις πρόσφατα, στα τέλη Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε ασκήσεις με το σύστημα αεράμυνας S-400 Triumf και τον στόλο της Βαλτικής Θάλασσας. Τα συστήματα των ομάδων S-400 Triumf εξασκήθηκαν σε στρατηγικές αντίδρασης κατά τη λήψη συναγερμού σχετικά με μια πλασματική παραβίαση του εναέριου χώρου από εχθρικό αεροσκάφος.
Μαχητικά Su-27 από μια μονάδα ναυτικής αεροπορίας ενήργησαν ως εισβολείς, ενώ τα πληρώματα αεράμυνας (AD) τα εντόπισαν, τα αναγνώρισαν, τα εντόπισαν και τα ενεπλάκησαν σε προσομοιωμένη μάχη. Οι ασκήσεις ολοκληρώθηκαν με την ηλεκτρονική προσβολή των στόχων από τις ομάδες Triumf.

Το Καλίνινγκραντ είναι το κλειδί για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Είναι ενδιαφέρον ότι το Καλίνινγκραντ φιλοξενεί επίσης το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς (SRBM) Iskander-M που μπορεί να φτάσει στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.
Έτσι, η πρόσφατη μεταφορά των συστημάτων Iskander-M στη Λευκορωσία, τα οποία έχουν βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, θα μπορούσε να απειλήσει νέους στόχους στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία και να παράσχει κάλυψη στις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στη Μολδαβία. Τα συγκροτήματα Iskander-M μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο βαλλιστικούς πυραύλους όσο και πυραύλους cruise σε συμβατικές και πυρηνικές εκδόσεις.
Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η περιοχή του Καλίνινγκραντ χρησιμεύει ως κύρια βάση για τον στόλο της Βαλτικής και, ως εκ τούτου, φιλοξενεί σημαντικό αριθμό χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων.
Οι δυνάμεις αυτές προστατεύουν την περιοχή του Καλίνινγκραντ και επεκτείνουν τις δυνατότητες άρνησης από αέρος και θαλάσσης της Ρωσίας από ξηράς (anti-access/area-denial ή A2/AD) στη Βαλτική Θάλασσα και τη γύρω περιοχή.

s4002.JPG
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube