Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Απριλίου 2023

Άρθρο στον “Εθνικό Κήρυκα” αναφέρει, ότι “Η Ελλάδα προσφέρει στην Τουρκία κοινή ενεργειακή στρατηγική”

Άρθρο στον “Εθνικό Κήρυκα” αναφέρει, ότι “Η Ελλάδα προσφέρει στην Τουρκία κοινή ενεργειακή στρατηγική”

Και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για τα πιθανά κέρδη από το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο περιλαμβάνει περιφερειακά κράτη όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε τη συναίνεση των άλλων εταίρων και η Τουρκία πρέπει να αλλάξει την πολεμική της στάση και να κάνει εξαιρετικά επιθετικές ενέργειες για να πείσει άλλες χώρες, ότι θέλει ειρήνη και κέρδη, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Την πορεία των ελληνοτουρκικών ζητημάτων αναλύει σε άρθρο της η αγγλόφωνη έκδοση της ηλεκτρονικής έκδοσης της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας». Στο κείμενο που αναρτήθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 17 Απριλίου 2023 κάνει μία σύντομη ιστορική αναδρομή από την κορύφωση της έντασης μέχρι την πολιτική των ήρεμων νερών που προωθείται τον τελευταίο καιρό λόγω των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία.

Παράλληλα στην ανάρτηση παρουσιάζονται πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Δένδια και δίνεται έμφαση στην τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρίσει την παρούσα ηρεμία και να παραμένει προσηλωμένη στην ανυποχώρητη θέση της για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ο τίτλος του κειμένου, ο οποίος είναι: «Η Ελλάδα προσφέρει στην Τουρκία κοινή ενεργειακή στρατηγική, σχέδιο κατά τη διάρκεια εκεχειρίας». Επίσης το άρθρο είναι ανυπόγραφο, παρ’όλα αυτά γνωστοποιείται στον πρόλογο, ότι έχει γραφτεί στην Αθήνα, πιθανότατα από κάποιον ανταποκριτή. To κερασάκι στην τούρτα; Κεντρική φωτογραφία του κειμένου είναι το Oruc Reis, με το οποίο οι Τούρκοι αλώνιζαν επί τρείς μήνες ελληνικά νερά το καλοκαίρι του 2020. 

Διαβάστε αναλυτικά:

Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που κάποτε ήταν κοντά σε σύγκρουση, έχουν πλέον μειωθεί αρκετά, ώστε η Ελλάδα να προτείνει την ιδέα της συμμετοχής σε ενεργειακά έργα σε αμφισβητούμενες θάλασσες. Ενόψει των εκλογών του Μαΐου και στις δύο χώρες, που αποτελούν σημαντικές δοκιμασίες για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πρότεινε οι δύο χώρες να εκμεταλλευτούν τη στιγμή και να αξιοποιήσουν τη μειωμένη ένταση.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Δένδιας δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν μετά τις εκλογές και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να μοιραστούν δυνητικά κερδοφόρα ενεργειακά έργα αντί να τσακώνονται για αυτά. Αυτή η πρόταση προϋποθέτει ότι και οι δύο ηγέτες θα επιστρέψουν στην εξουσία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόνισε τη σημασία του να μην χαθεί η ευκαιρία για συνεργασία κατά την τρέχουσα επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας. Δήλωσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να γίνει ξανά πιο ασταθής, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την πολιτική ατμόσφαιρα.

Ο πρόσφατος θανατηφόρος σεισμός στην Τουρκία, ο οποίος είδε την Ελλάδα να στέλνει ομάδες ανάκτησης και την Τουρκία να στέλνει συλλυπητήρια για τη σύγκρουση τρένου στην Ελλάδα που σκότωσε 57 άτομα, έφερε ξεπάγωμα στις παγωμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι καθημερινές και επικίνδυνες υπερπτήσεις στο Αιγαίο από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν σταματήσει, και η επικοινωνία έχει αποκατασταθεί.

Και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για τα πιθανά κέρδη από το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο περιλαμβάνει περιφερειακά κράτη όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε τη συναίνεση των άλλων εταίρων και η Τουρκία πρέπει να αλλάξει την πολεμική της στάση και να κάνει εξαιρετικά επιθετικές ενέργειες για να πείσει άλλες χώρες, ότι θέλει ειρήνη και κέρδη.

Άλλη μελλοντική συνεργασία περιλαμβάνει μια σύνδεση δικτύου σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διασχίζει τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος θέλουν να κατασκευάσουν αυτόν τον σύνδεσμο τα επόμενα χρόνια για να αξιοποιήσουν προσοδοφόρα αποθέματα που διερευνώνται επί του παρόντος, όπως αναφέρει η Φωνή της Αμερικής (VOA).

Η Τουρκία αμφισβήτησε την αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδας σε ορισμένες περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο, οδηγώντας σε ένταση και ναυτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια.

Οι επερχόμενες εκλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της σχέσης τους. Παρά την τρέχουσα ηρεμία, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανανέωσε τις εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, όπως και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, κάτι που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εντάσεις.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας πιστεύει ότι ο Ερντογάν κάνει απλώς αυτούς τους ισχυρισμούς για να προσφύγει στην εθνικιστική σκληροπυρηνική βάση του, καθώς αντιμετωπίζει μια πρόκληση για την 20ετή σκληροπυρηνική διακυβέρνησή του.

Ο Δένδιας αναγνώρισε ότι 63 προηγούμενες προσπάθειες επανέναρξης του εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέτυχαν. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα για 64η προσπάθεια (σ.σ. εννοεί για διερευνητικές επαφές) μετά τις εκλογές, ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Μακεδονία, ο Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών στις διμερείς σχέσεις της με την Τουρκία. Η χώρα ελπίζει να διατηρήσει την παρούσα ηρεμία και παραμένει προσηλωμένη στην ανυποχώρητη θέση της για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Ο κ. Δένδιας είναι πεπεισμένος ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει την ομαλή πορεία της χώρας και να μην επιστρέφει στις συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας της περιόδου των μνημονίων, αναφερόμενος σε σκληρούς όρους που συνδέονται με τις διεθνείς διασώσεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube