REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ινδία , Κίνα , Ρωσία 29 Απριλίου 2023

Αποκάλυψη! Η Ινδία κινείται για την αγορά αμερικανικών κινητήρων για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών

Αποκάλυψη! Η Ινδία κινείται για την αγορά αμερικανικών κινητήρων για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών

Η Ινδία έχει συνειδητοποιήσει ότι ο σοβιετικός στρατιωτικός εξοπλισμός δεν είναι αποτελεσματικός. Πολύ κοντά σε συμφωνία με την General Electric.

Αποκαλυπτικός ήταν ο Αμερικανός βουλευτής, Ρο Κάνα, σε δηλώσεις του την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 με αφορμή την προσπάθεια που κάνουν οι εκπρόσωποι του αμερικανικού “India Caucus” για να διασφαλίσουν, ότι ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα μπορέσει να μιλήσει στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αμερικανός πολιτικός υποστήριξε, ότι η Ινδία έχει συνειδητοποιήσει ότι ο σοβιετικός στρατιωτικός εξοπλισμός δεν είναι αποτελεσματικός. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η ασιατική χώρα είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την General Electric για την απόκτηση αγορά αμερικανικών κινητήρων για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κάνα αποκαλεί τη Ρωσία ως Σοβιετική Ενωση και τα συστήματα σοβιετικά που έχει Ινδία σοβιετικά.

“Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να μιλήσει στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι συμπροεδρεύοντες θα ζητήσουν από τον Πρόεδρο να εκδώσει αυτήν την πρόσκληση”, είπε ο Ρο Κάνα στο Ινδικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Μόντι θα πραγματοποιήσει διμερή επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο-Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν διαφορετικά οι δύο χώρες, η Ινδία και οι ΗΠΑ, για να κάνουν τη διαφορά στη σχέση τους, ο Κάνα είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία της General Electric Engines με την Ινδία έχει ολοκληρωθεί.

Μετά τη διεξαγωγή της Επιχειρηματικής Συνόδου Κορυφής Ινδίας-ΗΠΑ, είπε: “Πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί στην άμυνα, και αυτή είναι μια καίρια στιγμή. Η Ινδία έχει συνειδητοποιήσει ότι ο σοβιετικός στρατιωτικός εξοπλισμός δεν λειτουργεί το ίδιο καλά. Συνειδητοποιούν ότι η Σοβιετική Ένωση (σ.σ. εννοεί τη Ρωσία) κινείται προς την Κίνα, και ήταν πραγματικά ανοιχτοί στην οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης με την Αμερική. Θέλουν αυτούς τους κινητήρες τζετ και το πρώτο πράγμα είναι να βεβαιωθούν ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, ελπίζουμε πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού».

Όταν ρωτήθηκε για το οικονομικό μέλλον μεταξύ των δύο χωρών, ο Αμερικανός βουλευτής είπε ότι πιστεύει ότι η Ινδία μπορεί να αναδειχθεί ως ο κόμβος της αγοράς στην Ασία.

“Βλέπετε εταιρείες όπως η Apple να βγαίνουν από την Κίνα, να μετακομίζουν στην Ινδία στη Μπανγκαλόρ, να ανοίγουν καταστήματα της Apple εκεί. Έχω ενθαρρύνει τις εταιρείες, φυσικά, να κατασκευάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αν πρέπει να επιλέξουν μια χώρα στην Ασία, να κοιτάξουν σε συμμάχους όπως η Ινδία αντί για την Κίνα», είπε ο Ρο Κάνα

Όταν ρωτήθηκε εάν υπήρχε δικομματική υποστήριξη όσον αφορά την κατανόηση της άποψης της Ινδίας για τους δεσμούς της με τη Ρωσία, ο Κάνα είπε: «Λοιπόν, νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση, όπως τόνισε ο υπουργός Μάτις, των ενεργειακών αναγκών της Ινδίας και μια κατανόηση που πρέπει να ανακαλύψετε πώς να παράσχετε στην Ινδία εναλλακτικές πηγές φθηνότερης ενέργειας. Και έχω εκτιμήσει ότι η Ινδία καταδίκασε απερίφραστα την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την ενίσχυση μιας εταιρικής σχέσης που θα διαρκέσει δεκαετίες».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ινδία θεωρείται ως η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές ρωσικών οπλικών συστημάτων. Προφανώς η μεταστροφή της προς τις ΗΠΑ στον τομέα των εξοπλισμών εξυπηρετεί την πολιτική των ΗΠΑ που βλέπουν την ασιατική χώρα ως παράγοντα αναχαίτισης του κινεζικού παράγοντα. Η Ινδική Πολεμική Αεροπορία έχει στο δυναμικό της ρωσικά Su-30 (μερικά από τα οποία είδαμε στην ελληνική άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2023”, αλλά και γαλλικά Rafale. Το 2019  δημοσίευμα του National Interest ανέφερε, ότι η εταιρεία Lockheed Martin, ετοίμαζε ειδικά διαμορφωμένο μαχητικό αεροσκάφος για τις ανάγκες της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF). Επρόκειτο για το F-21, μια νέα έκδοση του μαχητικού F-16, το οποίο θα έχει περίπου κατά 50% κοινά στοιχεία με τα stealth μαχητικά της LM F-22 Raptor και F-35.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube