REAL TIME |

Weather Icon

Απόγονος του Νικηταρά: “Κοίτα, εσύ τι θα κάνεις για την Ελλάδα” – Η ιστορία με τον Τούρκο που κράτησε μία τούφα από τα μαλλιά του για φυλακτό

Απόγονος του Νικηταρά: “Κοίτα, εσύ τι θα κάνεις για την Ελλάδα” – Η ιστορία με τον Τούρκο που κράτησε μία τούφα από τα μαλλιά του για φυλακτό
Ο Αθανάσιος Σταματελόπουλος μιλάει στο ορθόδοξο χριστιανικό περιοδικό “Προς την Νίκη” για τους ήρωες του σήμερα
Είναι απόγονος ενός μεγάλου Ήρωα. Ζει και εργάζεται ως γιατρός στην Αθήνα.
Αγαπάει τους νέους. Ο κ. Αθανάσιος Σταματελόπουλος μάς μιλά για ήρωες σήμερα.
ΠτΝ: Η ένδοξη καταγωγή πώς έχει επηρεάσει τη ζωή σας;
Κατάγομαι από τον αδελφό του Νικηταρά, Νικόλαο Σταματελόπουλο. Ο παππούς μου Αθανάσιος ήταν εγγονός του. Είναι βαρύ το φορτίο. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να το συνεχίσω. Θυμάμαι, σε μία γιορτή για το ’21 δεν μου έδωσαν ρόλο. Επέστρεψα στο σπίτι με φωνές ότι είμαι απόγονος του Νικηταρά. Τότε ο πατέρας με ρώτησε, «τι είσαι;». «Απόγονος του Νικηταρά», απάντησα. Ελάχιστες φορές μού είχε υψώσει τη φωνή του. «Ένας μαθητής του Δημοτικού είσαι, που σε κυνηγάει η μάνα σου να διαβάσεις. Αυτοί κάνανε ό,τι κάνανε για την πατρίδα. Μην υπερηφανεύεσαι γι’ αυτά που έκαναν οι πριν από σένα. Κοίτα, εσύ τι θα κάνεις για την Ελλάδα». Γι’ αυτό διστάζω, δεν μιλάω εύκολα για τον Νικηταρά.
ΠτΝ: Ποια στοιχεία ανέδειξαν Ήρωα τον Νικηταρά;
Ήταν ταπεινός, ολιγόλογος, σεμνός. Ποτέ δεν κράτησε κάτι για τον εαυτό του. Όλα για τον Αγώνα. Όταν έγινε κλήση για χρηματική βοήθεια, έστειλε στον Κουντουριώτη ένα σπαθί που του είχαν προσφέρει, λέγοντας: «εγώ δεν έχω να σας δώσω τίποτα, πάρτε το σπαθί μου». Ντράπηκαν και το γύρισαν πίσω. Είναι το σπαθί που βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Ήταν θαρραλέος, με το σπαθί στο χέρι, ακαταπόνητος. Λιοντάρι στη μάχη, αλλά άνθρωπος εκεί που έπρεπε.
ΠτΝ: Θα μας πείτε ένα άγνωστο γεγονός από τη ζωή του Ήρωα;
Υπάρχει μία λαϊκή παράδοση, ότι μετά τη μάχη στα Δολιανά τη νύχτα ακούστηκε η φωνή ενός τραυματισμένου. Ο Νικηταράς πλησίασε και τον σήκωσε στην πλάτη να τον περιποιηθεί, παρόλο που ήταν Τουρκαλβανός. Εκείνος τον ρώτησε: «Ποιός είσαι εσύ;». «Ο Νικήτας», απάντησε. Τρόμαξε ο Τουρκαλβανός. Και όπως τον είχε στην πλάτη, βγάζει ένα σουγιαδάκι. Ήθελε να κόψει μια τούφα απ’ τα μαλλιά του. «Ωρέ, εγώ σε σώζω και πας να με σφάξεις;», του φώναξε. «Όχι, αφέντη, να το ’χω για φυλαχτό», απάντησε.
Ε, λοιπόν, θα σας το πω κι αυτό… Τη δεκαετία του 1960 βρήκε τον πατέρα μου ένας στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας και του είπε ότι στην Άγκυρα συνάντησε έναν Τούρκο που κρατούσε για φυλακτό τα μαλλιά του Νικήτα. Και τότε ο πατέρας μου θυμήθηκε το γεγονός.
ΠτΝ: Αν τον συναντούσατε, τι θα τον ρωτούσατε;
Αν μετάνιωσε για κάτι.
ΠτΝ: Τι πιστεύετε ότι θα απαντούσε;
Θα ζητούσε συγγνώμη από ανθρώπους που πίκρανε άθελά του, ακόμα και από τους εχθρούς του. Δεν κρατούσε κακία. Ήταν άνθρωπος του Θεού. Αλλά και που δεν πρόλαβε να απελευθερώσει κι άλλη Ελλάδα. Ξέρετε… τον φωνάζανε «Νικήτας ο Μακεδονικός». Είχε συστήσει μυστική οργάνωση για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
ΠτΝ: Ήρωας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Οι καταστάσεις σε κάνουν ήρωα. Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι ήρωες, που προσφέρουν και προσφέρονται, χωρίς να γίνονται γνωστοί. Γίνεσαι ήρωας με ένα στοιχείο μόνο∙ να πιστεύεις σε κάτι υψηλό και να το ακολουθείς. Μας λείπει αυτή η πίστη.
ΠτΝ: Αν σας καλούσαν σε μία εκδήλωση σχολείου, τι θα λέγατε στους εφήβους;
Πατάμε ελεύθεροι σε αυτή τη γη. Απολαμβάνουμε τα προνόμια της σύγχρονης ζωής. Ονειρευόμαστε, έχουμε δυνατότητα επιλογής σπουδών, μιλάμε ξένες γλώσσες. Ο Νικηταράς ήταν αναλφάβητος. Ακόμα και η υπογραφή του ήταν ανορθόγραφη, αλλά έγινε Ήρωας. Τελικά, «πόσο έτοιμοι είμαστε να τα θυσιάσουμε όλα αυτά για κάτι υψηλότερο, όπως η πίστη και η πατρίδα;».
ΠτΝ: Κύριε Σταματελόπουλε, σας ευχαριστούμε πολύ. Κι αν επιτρέπετε, θα ήθελα να απαντήσω εκ μέρους των παιδιών: Γεννιούνται ακόμα Ήρωες.
Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Μάρτιος 2023

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube