Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 6 Απριλίου 2023

Απάντηση της Κίνας στη συνάντηση Τσάι-Μακάρθι η αποστολή του αεροπλανοφόρου ανοικτά της Ταϊβάν

Απάντηση της Κίνας στη συνάντηση Τσάι-Μακάρθι η αποστολή του αεροπλανοφόρου ανοικτά της Ταϊβάν

Οργή Κίνας για συναντήσεις Tsai Ing-wen (Ταϊβάν) στις ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Ταϊβάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής Kevin McCarthy

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι δυνάμεις της Ταϊβάν μετά τις απειλές της Κίνας ότι θα λάβει αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Καλιφόρνια η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Kevin McCarthy.
Ήδη τα διεθνή μέσα μεταδίδουν πως κινεζικό αεροπλανοφόρο κινείται στο Στενό της Ταϊβάν, απειλώντας ότι θα επιθεωρεί πλοία στην ευρύτερη περιοχή, τη στιγμή που το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν αναφέρει ότι εντόπισε κοντά στις ακτές της ένα κινεζικό ελικόπτερο και τρία πολεμικά πλοία.
Η συνάντηση της προέδρου της Ταϊβάν Tsai Ing-wen με τον McCarthy αλλά και με άλλους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς βουλευτές έχουν προκαλέσει την οργή του Πεκίνου, αν και στην Ταϊβάν εκτιμούν ότι η αντίδραση της Κίνας αυτή την φορά δεν θα είναι τόσο έντονη όσο ήταν τον περασμένο Αύγουστο μετά την επίσκεψη της Pelosi.

Αποφασιστική απάντηση

Η Κίνα διεμήνυσε πως θα δοθεί «αποφασιστική» απάντηση στις κινήσεις αυτές της προέδρου της Ταϊβάν και των ΗΠΑ.
«Αντιδρώντας στις σοβαρά λαθεμένες πράξεις συνέργειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ταϊβάν, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να προασπίσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Κινεζικό αεροπλανοφόρο

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως το κινεζικό αεροπλανοφόρο, Shandong βρίσκεται περίπου 200 ναυτικά μίλια από τις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν.
Αν και ο στρατός της Ταϊβάν αναφέρει πως το πολεμικό πλοίο είναι σε εκπαιδευτική άσκηση, επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική στιγμή.
«Μελετάμε το τι συμβαίνει» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Chiu Kuo-cheng, ο οποίος έκανε γνωστό πως 4 με 5 πλοία της Ταϊβάν παρακολουθούν την πορεία του κινεζικού αεροπλανοφόρου καθώς και ότι στην περιοχή – σε απόσταση περίπου 400 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ταϊβάν – βρίσκεται και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Nimitz.

Έλεγχοι

Αυτό πάντως που ανησυχεί τις αρχές της Ταϊβάν είναι η ανακοίνωση της Κίνας ότι θα επιθεωρεί πλοία στα στενά της Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν έχει πει στους ναυτιλιακούς φορείς ότι εάν βρεθούν αντιμέτωποι με τέτοια αιτήματα από την Κίνα, θα πρέπει να τα αρνηθούν και να ενημερώσουν αμέσως την ακτοφυλακή της Ταϊβάν για την παροχή βοήθειας.
Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Chiu Kuo-cheng είπε πως η Ταϊβάν θα αντιδράσει εάν κινεζικά περιπολικά πλοία διασχίσουν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, η οποία συνήθως λειτουργεί ως ανεπίσημο σύνορο μεταξύ των δύο πλευρών, αν και η Κίνα υποστηρίζει πως τα στενά της Ταϊβάν είναι κυρίαρχο έδαφος της.

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ

Το ΥΠΕΞ της Κίνας ζητά από τις ΗΠΑ να πάψουν να ακολουθούν «αυτόν τον λαθεμένο και επικίνδυνο δρόμο».
Ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Kevin McCarthy αλλά και αντιπροσωπεία βουλευτών τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους συναντήθηκαν χθες Τετάρτη 5 Απριλίου με την πρόεδρο της Ταϊβάν στην Καλιφόρνια, ύστερα από περιοδεία της σε χώρες της κεντρικής Αμερικής.
Η Tsai Ing-wen, κατόπιν της συνάντησης, εξήρε την ανελλιπή στήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, δηλώσεις που προκάλεσαν την οργή της Κίνας, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της και αντιμετωπίζει κάθε επαφή της προέδρου της με ξένες αντιπροσωπείες ως παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας.
Η Κίνα δηλώνει ότι παραμένει σε επαγρύπνηση και ζητά από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ της πολιτικής της «Ενιαίας Κίνας», αν και προμηθεύει με όπλα την Ταϊβάν και έχει αφήσει ανοιχτό πως θα την υπερασπιστεί σε περίπτωση κινεζικής εισβολής.

Το παρελθόν

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2022, όταν επισκέφθηκε την Ταϊβάν, η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, η Κίνα διεξήγαγε πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή που δεν είχαν προηγούμενο.
Μόλις 13 κράτη έχουν αναγνωρίσει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube