REAL TIME |

Weather Icon

7.248 Έλληνες της Κύπρου «παραδόθηκαν» στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» του κατοχικού καθεστώτος

7.248 Έλληνες της Κύπρου «παραδόθηκαν» στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» του κατοχικού καθεστώτος

Κύπρος: Η λεγόμενη επιτροπή και οι επιδιώξεις των σφετεριστών

  Η Θέση του “Φ”   

ΟΙ αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» έχουν ξεπεράσει τις εφτά χιλιάδες, σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία δημοσίευσε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενίν Ντουζέν».

Όπως συναφώς σημειώνεται, μέχρι στιγμής η «επιτροπή» έλαβε αποφάσεις για το ένα πέμπτο του συνόλου των 7.248 αιτήσεων, επιδικάζοντας αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 382 εκατομμύρια στερλίνες. Πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια, που γίνεται από τουρκικής πλευράς με στόχο να τελειώσει διά αυτής της οδού το εδαφικό, σημαντικό κεφάλαιο το οποίο συζητείται στα πλαίσια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Πρόκειται για μια τακτική επιβολής τετελεσμένων επί του εδάφους. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί- κι αυτό το αναφέρουν οι ίδιοι οι Τούρκοι- πως η λεγόμενη επιτροπή αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και γι αυτό προφανώς και δεν προχωρούν με τη διαχείριση των υποθέσεων, που έχουν ενώπιον τους. Είναι γνωστό πως είναι η Τουρκία που ενισχύει οικονομικά την λειτουργία της «επιτροπής» και πως χωρίς αυτή τη βοήθεια δεν μπορεί να λάβει τις όποιες αποφάσεις, οι οποίες αφορούν αποζημιώσεις.

ΕΧΟΥΜΕ ασχοληθεί πολλές φορές στο παρελθόν και επισημάνει πως υπάρχει μια προσπάθεια από τουρκικής πλευράς να «σπρώξει» Ελληνοκύπριους προς  την λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο τις περιουσίες αλλά, ειδικά σε σχέση με την Αμμόχωστο και την προοπτική επιστροφής της κατεχόμενης πόλης.  Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους όλοι οι εκτοπισθέντες, οι Αμμοχωστιανοί κι άλλοι. 

Ο ΙΔΙΟΣ ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, είχε αναφέρει σε σχέση με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες: «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια γενική ανταλλαγή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια επιτροπή ακίνητων περιουσιών η οποία αξιολογεί την κατάσταση. Οι Ε/κ που αιτούνται στην επιτροπή λαμβάνουν αποζημίωση ή στην περίπτωση των Βαρωσίων παίρνουν πίσω τις περιουσίες τους. Aυτά είναι πράγματα τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να βελτιώσουμε τον μηχανισμό αποζημιώσεων». Ανταλλαγή περιουσιών ή αποζημίωση. Αυτή είναι η επιλογή, η θέση των σφετεριστών των επιδρομέων. Και σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, αναφέρει ξεκάθαρα τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς. 

ΤΟ δικαίωμα στην περιουσία είναι ασφαλώς ατομικό. Παράλληλα, διαπιστώνεται κόπωση μεταξύ των προσφύγων, κάποιοι εκ των οποίων αποφασίζουν να στραφούν προς την λεγόμενη επιτροπή. Ο καθένας μπορεί να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις. Την ίδια ώρα, οφείλουμε και να προειδοποιήσουμε για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν θέτοντας το ζήτημα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube