Weather Icon

Υπόθεση Καϊλή – Qatargate: Εμπλοκή ισλαμιστή δικηγόρου, φίλου του Ερντογάν

Υπόθεση Καϊλή – Qatargate: Εμπλοκή ισλαμιστή δικηγόρου, φίλου του Ερντογάν

REUTERS

Ο Τσαμούζ, φίλος του Ερντογάν, δωροδοκούσε τους Παντσέρι και Τζόρτζι για την προώθηση της ανθρωπιστικής οργάνωσής του

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Χρηματικά ποσά υποστηρίζει ότι κατέβαλε στον Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφο της Εύας Καϊλή και βοηθό του πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, πρωταγωνιστή του σκανδάλου Qatargate, γνωστός Τούρκος δικηγόρος ειδικευμένος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Χακάν Τσαμούζ, δικηγόρος με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε ότι υπέγραψε δύο συμβόλαια με τον Τζόρτζι για «κοινοβουλευτικές υπηρεσίες», που περιλάμβαναν τη διευκόλυνση συναντήσεων με ευρωβουλευτές με στόχο το «ηθικό λόμπινγκ», όπως η προώθηση απόφασης της Ευρωβουλής για καταδίκη εγκλημάτων πολέμου σε Συρία και Υεμένη, η διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες, η κατάθεση επερωτήσεων στην Ευρωβουλή και η εξασφάλιση ευρωπαϊκών κεφαλαίων για ανθρωπιστικές αποστολές.

Ο Τζόρτζι έχει ομολογήσει ότι βοήθησε τον Παντσέρι να ιδρύσει σειρά εταιρειών προκειμένου να αποκρύψουν προϊόντα δωροδοκίας από ξένες κυβερνήσεις, όπως το Μαρόκο και το Κατάρ. Ο Τσαμούζ, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν, είπε ότι νιώθει «σοκαρισμένος και αηδιασμένος» με την υπόθεση, αρνούμενος ότι γνώριζε για τις παράνομες δραστηριότητες των Παντσέρι και Τζόρτζι.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ανθρωπιστικά ιδρύματα ιδιοκτησίας ή συνεργαζόμενα με τον Τσαμούζ πλήρωσαν συνολικά 350.000 ευρώ σε εταιρείες ιδιοκτησίας των Παντσέρι και Τζόρτζι μεταξύ 2018 και 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

«Υπογράψαμε συμβόλαιο νομίζοντας ότι συνομιλούσαμε με νόμιμη εταιρεία συμβούλων, η οποία θα μας βοηθούσε να ενημερώσουμε το κοινό για ανθρωπιστικά ζητήματα σε Συρία και Υεμένη», λέει ο Τσαμούζ. Ο Τζόρτζι φέρεται να προσέγγισε τον Τούρκο δικηγόρο προτείνοντας τις υπηρεσίες του για «ηθικό λόμπινγκ» στις Βρυξέλλες «σε πολύ συμφέρουσα τιμή», όπως αναφέρει ο Τσαμούζ. «Μας ξεγέλασε, κάνοντάς μας να πιστέψουμε ότι ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο για τις ανάγκες μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα των ενεργειών του στην Ευρωβουλή ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών μας», λέει ο Τσαμούζ.
Στην κατάθεσή του στις βελγικές αρχές, ο Τζόρτζι αποκάλυψε ότι ρόλος του ήταν η διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ της κόρης του Παντσέρι και του Τσαμούζ, καθώς η νεαρή δικηγόρος και κόρη του πρώην ευρωβουλευτή δεν μιλούσε αγγλικά. Η Σίλβια Παντσέρι συνελήφθη τον Δεκέμβριο μαζί με τη μητέρα της και σύζυγο του Παντσέρι, για να κρατηθούν προσωρινά από την οικονομική αστυνομία της Ιταλίας. Οι βελγικές αρχές ήραν το αίτημα έκδοσής τους στο Βέλγιο μετά τη συμφωνία που εξασφάλισε ο Παντσέρι με τη βελγική εισαγγελία.

Η ιταλική οικονομική εισαγγελία, από τη μεριά της, διεύρυνε τις έρευνές της προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για το δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος που είχαν συστήσει η οικογένεια Παντσέρι και ο Τζόρτζι.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube