REAL TIME |

Weather Icon

Βρετανίδα που υπηρέτησε στην Κύπρο έγινε η νέα πρέσβειρα του Η.Β στην Τουρκία

Βρετανίδα που υπηρέτησε στην Κύπρο έγινε η νέα πρέσβειρα του Η.Β στην Τουρκία
Η Βρετανίδα Πρέσβης Jill Morris CMG ξεκίνησε επίσημα την περιοδεία της ως πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία. Επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα στις 22 Μαρτίου 2023.
Σύμφωνα με το Τ-Vine, η πρέσβειρα Morris είχε φτάσει στην Τουρκία στην αρχή του έτους, αλλά λόγω των θυελλωδών γεγονότων μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα στις 6 Φεβρουαρίου, δεν μπόρεσε να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την επίσημη υποδοχή από τον Τούρκο πρόεδρο, η Πρέσβης Morris, συνοδευόμενη από το προσωπικό της πρεσβείας της, επισκέφθηκε το Anıtkabir – το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Η Βρετανίδα πρέσβης κατέθεσε στεφάνι και τήρησε ενός λεπτού σιγή πριν υπογράψει το Βιβλίο Μνήμης Anıtkabir, στο οποίο έγραψε τα εξής:
«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και περηφάνια που εκπροσωπώ το Ηνωμένο Βασίλειο στην Τουρκία, καταθέτοντας στεφάνι στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και αποτίοντας ειλικρινή φόρο τιμής και σεβασμό στον πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία έχουν ισχυρές, βαθιά ριζωμένες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμαχία στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονώ να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας καθώς γιορτάζουμε την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023».
Ο διορισμός της Morris την καθιστά την πρώτη γυναίκα πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία. Αναλαμβάνει τη θέση της σε μια περίοδο που οι δύο χώρες έχουν ισχυρές διμερείς σχέσεις.
Σχέση με Κύπρο 
Σε άρθρο που έγραψε για την Daily Express πριν ολοκληρωθεί η περιοδεία του στη Βρετανία νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τούρκος πρέσβης Ümit Yalçın προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσει την «ιστορική του σχέση με την Κύπρο… για να δημιουργήσει μια ειρηνική επίλυση για τη διαίρεση της Κύπρου». Ο Πρέσβης Yalçın δήλωσε ότι το πιο αποτελεσματικό ήταν να «αναγνωρίσει το Ηνωμένο Βασίλειο την πλήρως λειτουργούσα δημοκρατία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Η Μοrris μπήκε για πρώτη φορά στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών το 1999. Έκτοτε, οι διπλωματικές της αποστολές την έχουν δει σε τρεις ρόλους στο εξωτερικό σε Κύπρο, Βρυξέλλες και Ιταλία. 
Έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως Διευθύντρια Ευρώπης στο Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (FCO) και ως επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης των Πυρηνικών Όπλων και Προϊσταμένη του Τμήματος Προξενικής Στρατηγικής στο FCO.
Ένα από τα πρώτα διπλωματικά της καθήκοντα ήταν στο γραφείο του Τμήματος Ηνωμένων Εθνών του FCO.
Η πρώτη διεθνής τοποθέτησή ως Πρέσβειρα ήταν στη Λευκωσία, όπου υπηρέτησε ως δεύτερη γραμματέας για τέσσερα χρόνια, μεταξύ 2001 και 2005, δηλαδή τα χρόνια όπου προετοιμάστηκε και τέθηκε σε ψήφιση το σχέδιο Ανάν (2004).
Μετά από ένα χρόνο ως υπάλληλος γραφείου που ασχολήθηκε με τις Βρυξέλλες, το 2006 η Morris διορίστηκε Σύμβουλος ως μέλος της Αντιπροσωπείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, ρόλο που έκανε για δύο χρόνια.
ΠΗΓΗ: SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube