Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 2 Μαρτίου 2023

Τραγέλαφος Νο2: Παρά τις διασταυρούμενες ανακοινώσεις, συναντήθηκαν Μπλίνκεν και Λαβρόφ

Τραγέλαφος Νο2: Παρά τις διασταυρούμενες ανακοινώσεις, συναντήθηκαν Μπλίνκεν και Λαβρόφ

©Associated Press

Μπλίνκεν και Λαβρόφ συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Πολ Ουέλαν και να επιστρέψει στη συμφωνία New START για τα πυρηνικά, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Μπλίνκεν και Λαβρόφ συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνόδου του G20 στο Νέο Δελχί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ταξιδεύει με τον Μπλίνκεν και που επικαλείται το CNN.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, καθώς οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σχετικά με την Ουκρανία αλλά και με τη ρωσική υπαναχώρηση από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα New START.

Μπλίνκεν και Λαβρόφ μίλησαν για περίπου 10 λεπτά, είπε ο ίδιος αξιωματούχος. Στη συνομιλία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Πολ Ουέλαν και να επιστρέψει στη New START, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο Αμερικανό αξιωματούχο, αυτή η συνάντηση ήταν εκτός προγράμματος και ο Μπλίνκεν ήταν αυτός που προσέγγισε τον Λαβρόφ στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του G20.

Η τελευταία φορά που Μπλίνκεν και Λαβρόφ συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G20 «αμαυρώθηκε» από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δυστυχώς, αυτή η συνάντηση αμαυρώθηκε και πάλι από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τη σκόπιμη εκστρατεία καταστροφής εναντίον αμάχων και την επίθεση της Ρωσίας στις βασικές αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: CNN, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube