Ευρωπαϊκή Ένωση 8 Μαρτίου 2023

Τούρκος επιχειρηματίας μετέφερε τα χρήματα από το Κατάρ στην Εύα Καϊλή

Τούρκος επιχειρηματίας μετέφερε τα χρήματα από το Κατάρ στην Εύα Καϊλή

Στο κάδρο μπαίνει τώρα και ένας Τούρκος επιχειρηματίας

Στους τρεις μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τις 9 Δεκεμβρίου όταν η σύλληψη της Εύας Καϊλή στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για διαφθορά έσκασε σαν βόμβα στις Βρυξέλλες, με άμεσες επιπτώσεις και στην Αθήνα, τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι άκρως αποκαλυπτικά για το πώς στήθηκε και πόσοι εμπλέκονται στο αποκαλούμενο σκάνδαλο Qatargate. Στο κάδρο μπαίνει τώρα και ένας Τούρκος επιχειρηματίας.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις που κάνει το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle αφορούν τη μεταφορά χρημάτων από το Κατάρ μέσω “Τούρκου επιχειρηματία”.

Σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις των καταθέσεων του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, η εμπλοκή του συντρόφου της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι αρχίζει το 2019. Ο Παντσέρι έχει υποστηρίξει ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έλαβε 250.000 ευρώ από το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019.

Εκείνη την περίοδο, το 2019, καθώς οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022 του Κατάρ είχαν ήδη ξεκινήσει και η χώρα βρισκόταν στο μικροσκόπιο όλο και πιο εντατικών ελέγχων, ο Παντσέρι ήταν στην ιδανική θέση. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής ήταν πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που του έδινε το περιθώριο να διαμορφώνει την αφήγηση σύμφωνα με τις επιθυμίες της Ντόχα, όπως γράφει το ρεπορτάζ της DW.

Το Κατάρ άρχισε να δίνει χρήματα για να ασκήσει επιρροή στην ΕΕ από το 2017

Από τις καταθέσεις που έχει δώσει Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος ως εγκέφαλος του σκανδάλου ο οποίος με τη συμφωνία που έχει κάνει με τις βελγικές Αρχές δίνει λεπτομερείς περιγραφέςγια πρόσωπα και γεγονότα, το Κατάρ είχε αρχίσει να προσπαθεί να επεκτείνει το δίκτυο επιρροής του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ από τα τέλη του 2017. Άρχισαν να γίνονται από τότε, πληρωμές προς υπεύθυνους χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο ίδιος ο Παντσέρι έχει πει στους Βέλγους ανακριτές ότι μετά από συναντήσεις στις αρχές του 2018 με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι, το Κατάρ συμφώνησε να πληρώσει σε εκείνον και τον Τζόρτζι από 1 εκατομμύριο ετησίως το 2018 και το 2019.

Μετά την μη επανεκλογή του στις ευρωεκλογές του 2019, ο Παντσέρι ίδρυσε την ΜΚΟ Fight Impunity για να συνεχίσει το έργο του.

Αν και ορισμένες από τις λεπτομέρειες των μεταφορών χρημάτων παραμένουν ασαφείς, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Παντσέρι έχει πει είπε ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Κατάρ διοχετεύθηκε σε αυτούς μέσω ενός “Τούρκου επιχειρηματία και του δικηγόρου του στο Λονδίνο”.

Επίσης, ο Παντσέρι έχει υποστηρίξει ότι και ένας άλλος Ιταλός ευρωβουλευτής έλαβε μετρητά και συναντήθηκε με συνομιλητές που εμπλέκονται στο φερόμενο κύκλωμα διαφθοράς.

Σε απάντηση σε αίτημα της DW για σχολιασμό, το κράτος του Κατάρ απάντησε με επανειλημμένη άρνησή του, λέγοντας ότι “απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Οποιαδήποτε συσχέτιση της κυβέρνησης του Κατάρ με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και συνιστά σοβαρή παραπληροφόρηση”.

Πηγή: The Toc.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube