Weather Icon
Ινδία , Πακιστάν 20 Μαρτίου 2023

Το Κασμίρ, η πορεία ανάπτυξης προς την ειρήνη και ο παγκόσμιος εξαγωγέας τρομοκρατίας!

Το Κασμίρ, η πορεία ανάπτυξης προς την ειρήνη και ο παγκόσμιος εξαγωγέας τρομοκρατίας!

Η ινδική κυβέρνηση έχει περιορίσει αξιοσημείωτα την υποστηριζόμενη από το Πακιστάν τρομοκρατία στην περιοχή

Η επικράτεια της Ένωσης του Τζαμού και του Κασμίρ είναι μάρτυρας αυξημένης δυναμικής στην πορεία προς την ειρήνη και την ανάπτυξη, καθώς η ινδική κυβέρνηση έχει περιορίσει αξιοσημείωτα την υποστηριζόμενη από το Πακιστάν τρομοκρατία στην περιοχή, υποστηρίζει άρθρο στο ινδικό πρακτορείο ειδήσεων με τίτλο «Το Κασμίρ βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του περισσότερο από ποτέ». Ενώ οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες κερδίζουν δυναμική, ο ινδικός εκλογικός μηχανισμός προετοιμάζεται επίσης για τις εκλογές στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στην πραγματικότητα, προτού οι Πακιστανοί πράκτορες υποδαυλίσουν τον αυτονομισμό σε μερικές τσέπες του UT στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η επικράτεια της ενωσης συμμετείχε αδιάκοπα τόσο στις εθνικές όσο και στις επαρχιακές εκλογές από την εποχή της Ανεξαρτησίας. Αυτές οι εκλογές καθιέρωσαν την ακλόνητη πίστη του λαού του Κασμίρ και την άρρηκτη ολοκλήρωση με την Ινδία, όπως έκαναν άλλα πριγκιπικά κράτη.

Αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν ανησυχία στη δυτική γειτονιά της Ινδίας (σ.σ. το Πακιστάν0, καθώς η οικονομία και η πολιτεία της βρίσκονται σε ερείπια και το κράτος βρίσκεται γρήγορα στο δρόμο της αναρχίας και της αποτυχίας. Για να αποσπάσει την προσοχή των ανθρώπων από τις εγχώριες αποτυχίες και να παραπλανήσει τον κόσμο, το Ισλαμαμπάντ συνεχίζει να υποτιμά τα επιτεύγματα της ινδικής κυβέρνησης στο UT μετά την κατάργηση του άρθρου 370.

Το κραυγαλέο ψέμα του Πακιστάν

Πρώτον, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν έθεσε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κασμίρ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHCR) στις 2 Μαρτίου στη Γενεύη, το οποίο διαψεύστηκε από τον Ινδό εκπρόσωπο ως κραυγαλέο ψέμα και αδικαιολόγητη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Ινδίας.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Πακιστάν έκανε αναφορά στο Κασμίρ στην 145η Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) στο Μπαχρέιν (11-15 Μαρτίου), η οποία έγινε μάρτυρας ισχυρής αντίκρουσης από τον Ινδό εκπρόσωπο επαναλαμβάνοντας τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη στάση της Ινδίας και πάλι ότι το Τζαμού και το Κασμίρ είναι αναπόσπαστα και αναλλοίωτα μέρη της Ινδίας.

Παγκόσμιος εξαγωγέας τρομοκρατίας το Πακιστάν

Ο Ινδός εκπρόσωπος στην Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης αναρωτήθηκε γιατί μια χώρα που έχει η ίδια κερδίσει το επίθετο του «παγκόσμιου εξαγωγέα τρομοκρατίας» κατηγορεί την Ινδία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικράτεια της ένωσης.

Η τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Πακιστάν έχει χύσει το αίμα εκατοντάδων αθώων ανθρώπων στο Κασμίρ. Η απάντηση είναι εύκολο να βρεθεί. Για το Ισλαμαμπάντ, δεν είναι τίποτε άλλο από τον εξαερισμό της απογοήτευσής του για την επιστροφή της κανονικότητας στο UT λόγω της επιτυχίας της Ινδίας να νικήσει τα τρομοκρατικά σχέδια από τα σύνορα, ενισχύοντας την ασφάλεια και αυξάνοντας την παρακολούθηση και την εποπτεία. Ο Ινδός εκπρόσωπος έστειλε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην IPU ότι το Πακιστάν δεν έχει θέση να σχολιάσει τις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας.

«Την έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να εκκενώσει τα ινδικά εδάφη που βρίσκονται υπό την παράνομη και βίαιη κατοχή της με άμεση ισχύ».

Διαρκώς αυξανόμενος πληθωρισμός

Υπάρχουν λόγοι για την απογοήτευση του Ισλαμαμπάντ. Έχει ωθηθεί στα όρια της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης από την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά των δικών της πολιτικών ηγετών και της άρχουσας ελίτ. Ενώ η απελευθέρωση του προγράμματος διάσωσης των 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ΔΝΤ απαιτεί χρόνο και δεν υπάρχει βεβαιότητα πόσος χρόνος μπορεί να διαρκέσει, οι άνθρωποι στη χώρα ωθούνται στο σκοτάδι λόγω διακοπών ρεύματος, πείνα και υποσιτισμός λόγω έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων και μιζέρια λόγω του αφόρητου κόστους ζωής εν μέσω διαρκώς αυξανόμενου πληθωρισμού χωρίς ανάπαυλα στο εγγύς μέλλον.

Το Πακιστάν είναι μάρτυρας καλπάζοντος πληθωρισμού με πληθωρισμό που κυμαίνεται μεταξύ 30-50%. Οι εισαγωγές βασικών και ενδιάμεσων στόχων βρίσκονται σε αναμονή, καθώς το συνάλλαγμα έχει συρρικνωθεί σε χαμηλό επίπεδο των 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ενώ ο χρόνος εξυπηρέτησης χρέους άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 23-24 χαρίζει στις αρχές του Πακιστάν άγρυπνες νύχτες. Ο άσχημος και άσχημος αγώνας μεταξύ των διψασμένων για εξουσία ηγετών του Πακιστάν έχει συντρίψει την ελπίδα του λαού και η χώρα διχάζεται έντονα, ενώ η έλλειψη των απαραίτητων πόρων για τη διαχείριση της χώρας τους έχει ωθήσει σε επαιτεία και συμβιβασμούς για την ελευθερία και την κυριαρχία της χώρας .

Το κατεστημένο στο Ισλαμαμπάντ ως συνήθως συνεχίζει με τα κατασκευασμένα ψέματά του για απειλές από την Ινδία, αγοράζοντας όπλα και πυρομαχικά με το πρόσχημα και επιδιώκοντας παράνομες περικοπές στις συμφωνίες. Ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στο Πακιστάν επιδεινώνονται και η τρομοκρατία αυξάνεται, οι περισσότερες ελίτ του Πακιστάν έχουν το δεύτερο σπίτι τους σε μέρη όπως το Λονδίνο, η Καμπέρα και το Σίδνεϊ και οι πόλεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Τέτοιες κατοικίες βοηθούν την άρχουσα ελίτ να διοχετεύει τα παράνομα και διεφθαρμένα χρήματά της στο εξωτερικό.

Αντιπαρατιθέμενο με τον εφιάλτη που ονομάζεται Πακιστάν, το Κασμίρ σήμερα είναι γεμάτο ελπίδα. Οι προσπάθειες της ινδικής κυβέρνησης να νικήσει τον τρόμο που υποστηρίζεται από το Πακιστάν έχουν αποτελέσματα. Ο τουριστικός τομέας, η κύρια πηγή εσόδων, είναι πλέον γεμάτος δραστηριότητες και οι τουρίστες αυξάνονται.

Φέτος επίσης φαίνεται ότι οι αφίξεις τουριστών θα ήταν περισσότεροι από πέρυσι, ειδικά από τη στιγμή που ο κήπος με τις τουλίπες, στις όχθες της λίμνης Dal (Φώτο κάτω), προσελκύει ολοένα και περισσότερους τουρίστες, εκτός από τις κοιλάδες και τα βουνά του Κασμίρ που παρουσιάζουν απερίγραπτη γαλήνη και ομορφιά. Το Κασμίρ γνώρισε γρήγορη ανάπτυξη υποδομών μετά την κατάργηση του άρθρου 37.

Με την έγκριση 25 νέων έργων εθνικών αυτοκινητοδρόμων αξίας 1,3 δις ευρώ  (117 δις ρούπιες), που ανεβαίνει η υψηλότερη σιδηροδρομική γέφυρα στον κόσμο πάνω από το Chenab και το ιθαγενές τρένο Vande Bharat που τρέχει μεταξύ Τζαμού και Δελχί, το όνειρο της απρόσκοπτης συνδεσιμότητας ολοκληρώνεται γρήγορα. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κακή συνδεσιμότητα ήταν εμπόδιο στην ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων στην επικράτεια της Ένωσης, Τζαμού και Κασμίρ.

Αλλά το πρόβλημα τώρα πρόκειται να λυθεί για πάντα. Μια πρωτοβουλία της National Highway Infrastructure Corporation (NHIC) βρίσκεται σε εξέλιξη, στην οποία αναπτύσσει πέντε σήραγγες στο Τζαμού και Κασμίρ με κόστος 3,42 εκατ. δολάρια. Ένα υπερυψωμένο ελαφρύ σιδηροδρομικό σύστημα του μετρό σχεδιάζεται επίσης να κατασκευαστεί σύντομα. Η εστίαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ινδίας έχει μετακινηθεί προς το Τζαμού και κασμίρ με πολύ σημαντικό τρόπο, όπως αποδεικνύεται από μια κατανομή των κεφαλαίων για νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για το οικονομικό έτος 2022-23.

Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις αυξάνονται συνεχώς στο Τζαμού και Κασμίρ από την Ινδία και επίσης από τους αναπτυξιακούς εταίρους της Ινδίας, όπως τα ΗΑΕ. Αρκετές συμφωνίες έχουν υπογραφεί και με παγκόσμιους επενδυτές, π.χ. έξι συμφωνίες το 2020 και πολλά μνημόνια συνεργασίας με δυνητικούς επενδυτές αξίας 3,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2021.

Η ειλικρίνεια της κυβέρνησης Μόντι θα μπορούσε να μετρηθεί από τον αυξημένο ρυθμό υλοποίησης των έργων στο κράτος. Από 9.229 έργα που ολοκληρώθηκαν το 2019, ο αριθμός των ολοκληρωμένων έργων αυξήθηκε τρεις φορές σε 50.267 το 2022.

Το Κασμίρ παρουσιάζει επίσης μια πλήρη μεταμόρφωση με την ίδρυση δύο μεγάλων ιδρυμάτων στο πρότυπο του Ινστιτούτου Ιατρικής Επιστήμης της Ινδίας και καλών νοσοκομείων σε όλες τις περιοχές του Κασμίρ. Επίσης έχει τεθεί σε λειτουργία ένα Ινδικό Ινστιτούτο Διαχείρισης, αλλά και έργα στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας.

Η ζωή στο Κασμίρ γίνεται πολύ γρήγορα φυσιολογική, χάρη στην επιτυχία της κυβέρνησης της Ινδίας στον περιορισμό της τρομοκρατίας που υποστηρίζεται από το Πακιστάν.

Ο ινδικός παράδεισος που ονομάζεται Κασμίρ απελευθερώνεται από τα κακά σχέδια του Πακιστάν και άρχισε ξανά να απολαμβάνει και να απολαμβάνει την παλιά του γαλήνη και κανονικότητα. Αυτό είναι που εξοργίζει το Πακιστάν, στο οποίο αυξάνονται οι περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των γυναικών, των παιδιών.

Η Ινδία είναι μια δημοκρατική και κοσμική χώρα όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχονται από το Σύνταγμα θεωρούνται ιερά και σεβαστά και οι γνήσιες προσπάθειες της κυβέρνησης έχουν κάνει τη χώρα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο!

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube