Weather Icon

Το F-35 Block 4 που ενδέχεται να πάρει η Ελλάδα στα τέλη της 10ετίας

Το F-35 Block 4 που ενδέχεται να πάρει η Ελλάδα στα τέλη της 10ετίας

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal

Με διευρυμένη γκάμα όπλων μακρού πλήγματος, αυξημένες διαλειτουργικές δυνατότητες καθώς και διαβαθμισμένες αναβαθμίσεις ηλεκτρονικού πολέμου είναι το F-35που πρόκειται να διαθέτει και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στα τέλη της 10ετίας.

Η διαμόρφωση «Block 4» ήδη παραδίδεται σε χώρες που έχουν προηγηθεί σε παραγγελίες, ωστόσο αυτή κλειδώνει και για την χώρα μας η οποία βρίσκεται εν αναμονή της παραλαβής απάντησης από το Κογκρέσο για τα 20+ 20 F-35.

Μάλιστα οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι εργάζονται πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν την επίσημη απαντητική επιστολή (LOA) κι αυτή να φτάσει στην Αθήνα πριν τις εκλογές της 21 ης Μαΐου.

Οι Αμερικανοί θέλουν να υπάρχει στα χέρια της κυβέρνησης η επίσημη απάντηση τους διότι από την ημέρα άφιξης στο υπουργείο Εθνικής άμυνας και μετά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση των 90 ημερών που έχει στην διάθεσή της η Αθήνα για να υπογράψει την LOA και στη συνέχεια αυτό να γνωστοποιηθεί στο Κογκρέσο.

Βεβαίως στην περίπτωση αλλαγών ή παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, το ελληνικό επιτελείο δύναται να ζητήσει παράταση επιπλέον 90 ημερών μέχρι την υπογραφή.

Αυτά όμως αφορούν την διαδικασία από την ώρα που θα φτάσει η επίσημη απάντηση και τι μπορείνα συμβεί σε μια περίπτωση που υπάρξουν κολλήματα λόγω των επερχόμενων εκλογών.

Όλα τα όπλα του F-35 θα είναι νέα αλλά πρέπει να ενισχυθεί και η αποθήκη των F-16…

Στην αρχή γράψαμε για τη «διευρυμένη γκάμα» του οπλισμού των F-35, που σύμφωνα με τους κατασκευαστές η Block 4 έκδοση έχει τη δυνατότητα να φέρει περισσότερα όπλα στην εσωτερική αποθήκη οπλισμού. Επιπλέον και για την Πολεμική Αεροπορία είναι σαφές, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, ότι χρειάζεται νέα όπλα στην πυριτιδαποθήκη της.

Τονίζεται μάλιστα ότι αυτά δεν μπορεί ν’ αφορά μόνο το F-35 αλλά οι νέες προμήθειες και οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς να είναι και τα μαχητικά 4,5 γενιάς που διαθέτει ο στόλος της.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε σ’ αυτό το σημείο έναν «αστερίσκο» διότι σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται πιστοποiιήσεις όπλων κι αυτό πρέπει κάποιος να το επωμισθεί, μιλώντας πάντα με οικονομικούς όρους.

Η LOA χρειάζεται σαφή απάντηση για τα SSI

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που παραμένει σε κάποιον βαθμό ανοιχτό αφορά τα λεγόμενα SSI που όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η ελληνική πλευρά απορρίπτει το μεγαλύτερο μέρος τους που αφορά τόσο τις υποδομές όσο και το βιομηχανικό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση και ενημέρωση για το θέμα αυτό από τον υπουργό Εθνικής άμυνας προς τον πρωθυπουργό διότι σ’ έναν μεγάλο βαθμό και κυρίως σ’ ότι έχει να κάνει με το βιομηχανικό έργο των SSI, είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση.

Μάλιστα αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι αυτή η ενημέρωση δεν είναι απαραίτητο να γίνει στο ΚΥΣΕΑ, είτε αμέσως μετά τη συνεδρίαση, αλλά τις επόμενες ημέρες.

Το βέβαιο είναι ότι με την έλευση της LOA που όλα δείχνουν ότι θα φτάσει στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Απριλίου (σ.σ. αν δοθεί σαφή απάντηση τι θέλουμε και τι όχι ως αντιστάθμισμα), η Πολεμική Αεροπορία εισέρχεται κι αυτή με τη σειρά της στο διευρυμένο club των χωρών- χρηστών του F-35 στην Ευρώπη.

Πάνω από 1000 F-35 το 2023 στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και τα ελληνικά

Στην Γηραιά Ήπειρο υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 550 stealth αεροσκάφη, ενώ έως το τέλος της δεκαετίας- τότε δηλαδή που θα φτάνουν στην Ελλάδα και τα πρώτα «μπλε F-35»- υπολογίζεται πως ο αριθμός τους πιθανά να έχει ξεπεράσει τα 1000.

Και με τον τρόπο αυτό οι κυβερνήσεις των χωρών κρατών της Συμμαχίας αλλά και χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αλλά γεωγραφικά βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό κορμό, δημιουργούν με τις αποφάσεις τους και την προμήθεια των F-35, τη νέα ραχοκοκαλιά της Συμμαχίας στην Ευρώπη την στιγμή μάλιστα που οι νέες προκλήσεις δημιουργούν περισσότερες συνθήκες διεύρυνσης των απαιτήσεων αποτροπής.

Πολλές δε από αυτές τις προκλήσεις ασφαλείας έχουν να κάνουν με την πληροφορία, την τεχνολογική ανάπτυξη, κ.ο.κ.

Για την Συμμαχία ο ηλεκτρονικός πόλεμος και το επίπεδο ασφαλείας που πρέπει να χουν τα μαχητικά 5 ης γενιάς, δηλαδή τα F-35, είναι κομβικό σημείο. Οι μελέτες που γίνονται εστιάζουν στοντρόπο ακόμη μεγαλύτερης επιβιωσιμότητας του αεροσκάφους και σαφώς του ιπταμένου. Καιταυτόχρονα πως το «αόρατο» μαχητικό θα έχει αυξημένες δυνατότητες κρούσης είτε στο έδαφος είτε στον αέρα.

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν την έκδοση block 4 των F-35 στην οποία ποντάρουν πολλά οικατασκευαστές τους ως το μαχητικό του τύπου που θα φέρει σημαντικές αλλαγές. Ήδη οι πληροφορίες ομιλούν για έναν υπολογιστή πολύ πιο γρήγορο σε ταχύτητες, νεότερου τύπου ραντάρ AESA, αναβαθμισμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, πληροφοριών μάχης, κ.ο.κ.

Τα παραπάνω είναι «κομμάτια» του F-35 που θεωρούνται άρρηκτα συνδεδεμένα με την υποστήριξη του αεροσκάφους και στο έδαφος. Και γι’ αυτό οι κατασκευαστές έχουν σημειώσει προς την ελληνική πλευρά ότι εκτός της βιομηχανικής ανάπτυξης, οι νέες υποδομές αποτελούν ένα κομμάτι σημαντικό ως κρίκος σε μια αλυσίδα.

«Γεννήθηκε» το F-35 Block 4 που θα πάρει η Ελλάδα: Με περισσότερα όπλα τα 20+20 stealth που θα αλλάξουν τα πάντα στο Αρχιπέλαγος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube