Weather Icon

Το Αζερμπαϊτζάν απείλησε με νέο πόλεμο – Θα προβεί σε νέα κλιμάκωση εάν η διεθνής αντίδραση είναι ανεπαρκής

Το Αζερμπαϊτζάν απείλησε με νέο πόλεμο – Θα προβεί σε νέα κλιμάκωση εάν η διεθνής αντίδραση είναι ανεπαρκής

Μετά τη συνάντηση που έγινε στο Ιβανιάν του Χοτζαλού την 1η Μαρτίου, το Αζερμπαϊτζάν απείλησε τις αρχές του Αρτσάχ: «Η πρέπει να αποδεχθούν την πολιτική ολοκλήρωσης ή τα προβλήματα δεν θα λυθούν, αντίθετα θα υπάρξουν σκληρότερα και πιο δραστικά μέτρα». Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αρτσάχ Αραΐκ Αρουτιουνιάν στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Αρτσάχ. Το Factor TV μίλησε με τον Εντμόν Μαρουκιάν, τον Πρέσβη ειδικών αποστολών, επικεφαλής του κόμματος «Φωτεινή Αρμενία», για το θέμα.

Ο Μαρουκιάν σημείωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν εδώ και περίπου 2 χρόνια κυκλοφορεί τις δικές του πολιτικές και τις καταστρέφει εις βάρος του κατά σειρά. «Εννοώ ότι αν και δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στο Αρτσάχ, να εγγυηθούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, τώρα κλείνοντας τον Διάδρομο του Λατσίν, πραγματοποιώντας δολοφονίες και πολιτικές εθνοκάθαρσης, σαμποτάζ και τρομοκρατικές ενέργειες, αποδεικνύουν το αντίθετο σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος κρίνει τα κράτη όχι μόνο βάσει δηλώσεων, αλλά και βάσει πράξεων», είπε ο Εντμόν Μαρουκιάν.

Τόνισε ότι μετά την προσωρινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά του Αζερμπαϊτζάν, αποδεικνύεται ότι το Αζερμπαϊτζάν χάνει ήδη τις προσεγγίσεις του στους διεθνείς κύκλους. Σύμφωνα με τον Μαρουκιάν, το Αζερμπαϊτζάν είπε ότι ο διάδρομος του Λατσίν δεν είναι κλειστός, το δικαστήριο είπε ότι είναι κλειστός, είστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσετε την ανεμπόδιστη μετακίνηση. Με άλλα λόγια, αυτές οι δολιοφθορές είναι ήδη απελπισμένα βήματα για να προσπαθήσει να αλλάξει κάτι επί τόπου, εάν δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τις αποφάσεις σε άλλα επίπεδα. Αλλά κατά πόσον αυτά τα βήματα του Αζερμπαϊτζάν αναγνωρίζονται ως θεμιτά, κατά πόσο θα είναι πειστικές οι ενέργειες για τη διεθνή κοινότητα, μπορούμε να δούμε από τις καταδικαστικές δηλώσεις και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν.

Αναφερόμενος στο ερώτημα ότι το Αζερμπαϊτζάν απορρίπτει τους διεθνείς μηχανισμούς και απειλεί: ή ενσωματωθείτε ή θα καταφύγουμε σε σκληρότερα μέτρα, ο Μαρουκιάν τόνισε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ενσωματώθηκε ποτέ στο ανεξάρτητο Αζερμπαϊτζάν. Επομένως, η αφήγηση που σχηματίζει το Αζερμπαϊτζάν ότι θέλει επανένταξη και είναι θεμιτή, δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην αντικειμενική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την πεποίθησή του, το Αζερμπαϊτζάν δεν χρειάζεται πραγματικά την επανένταξη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι αδύνατο, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ενσωματωθούν σε κανένα σύστημα με αυτούς που τους σκοτώνουν. «Το Αζερμπαϊτζάν χρειάζεται το έδαφος χωρίς ανθρώπους. Οι προσεγγίσεις του Αζερμπαϊτζάν θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση», κατέληξε ο Μαρουκιάν.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube