Weather Icon

Την άνοιξη θα μεταφέρει η Rosatom το πυρηνικό καύσιμο για το σταθμό Ακούγιου στην Τουρκία

Την άνοιξη θα μεταφέρει η Rosatom το πυρηνικό καύσιμο για το σταθμό Ακούγιου στην Τουρκία

Το Ιντερφάξ σημειώνει ότι ο ρωσικός όμιλος θα είναι σχεδόν κατά 100% ιδιοκτήτης του νέου πυρηνικού σταθμού

Ο ρωσικός κρατικός όμιλος «Ροσάτομ» σχεδιάζει να μεταφέρει την άνοιξη το καύσιμο για τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκκουγιου της Τουρκίας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ επικαλούμενο σχετικές ανακοινώσεις της εξειδικευμένης ρωσικής εταιρείας.

«Όλες οι υποχρεώσεις της Ροσάτομ παραμένουν σε ισχύ: την άνοιξη φέτος θα μεταφερθεί στο σταθμό νεοπαραχθέν πυρηνικό καύσιμο. Κατόπιν τούτου η εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου θα αποκτήσει το καθεστώς της μονάδας ατομικής ενέργειας», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχατσόφ ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ στον τόπο του έργου.

«Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα δοκιμάσουμε τον εξοπλισμό και το καύσιμο απευθείας στον αντιδραστήρα. Πρόκειται για φιλόδοξο πρόγραμμα, αλλά θα το τηρήσουμε απαρέγκλιτα», είπε ο κ. Λιχατσόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο.

Το Ιντερφάξ σημειώνει ότι ο ρωσικός όμιλος θα είναι σχεδόν κατά 100% ιδιοκτήτης του νέου πυρηνικού σταθμού, ο πρώτος αντιδραστήρας του οποίου άρχισε να χτίζεται στις 3 Απριλίου του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο δεύτερος αντιδραστήρας χτίζεται από τον Ιούνιο του 2020, ο τρίτος από τον Μάρτιο του 2021 και ο τέταρτος από τον Ιούλιο του 2022.

Πηγή: energypress

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube