Weather Icon
Ιράν , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 16 Μαρτίου 2023

Τι σημαίνει η αναβολή της συνάντησης των υφΥΠΕΞ Ρωσίας-Ιράν-Συρίας-Τουρκίας;

Τι σημαίνει η αναβολή της συνάντησης των υφΥΠΕΞ Ρωσίας-Ιράν-Συρίας-Τουρκίας;

Αναβλήθηκε για… τεχνικούς λόγους 

Συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας, που ήταν προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα, αναβλήθηκε, δήλωσε την Πέμπτη πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα, πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών σε μεταγενέστερη ημερομηνία, με στόχο την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Η συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών είχε προγραμματιστεί για τις 15-16 Μαρτίου, μετέδωσε τη Δευτέρα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Αναβολή για «τεχνικούς λόγους»

Όμως η συνάντηση αναβλήθηκε για «τεχνικούς λόγους», δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σε ένδειξη πιθανής προσέγγισης μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού, οι υπουργοί Άμυνας της Συρίας και της Τουρκίας είχαν συνομιλίες-ορόσημο στη Μόσχα τον Δεκέμβριο, παρουσία του Ρώσου ομολόγου τους, σηματοδοτώντας την υψηλότερου επιπέδου συνάντηση από την έναρξη του συριακού πολέμου πριν από μια δεκαετία και πλέον.

Τον Ιανουάριο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του τον Φεβρουάριο για να συζητήσει την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών.

Η συμμετοχή του Ιράν

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής των πολιτικών και ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης, κατά του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά τη διάρκεια της 12ετούς σύγκρουσης στη Συρία και έχει στείλει δικά της στρατεύματα σε εκτάσεις στις βόρειες περιοχές της χώρας. Η Μόσχα είναι ο κύριος σύμμαχος του Άσαντ και η Ρωσία ενθάρρυνε τη συμφιλίωση με την Άγκυρα.

Αφού συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν την περασμένη εβδομάδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το Ιράν επιδίωκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας και η Τουρκία συμφώνησε.

Σε σπάνια επίσκεψη στο εξωτερικό, ο Άσαντ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα την Τετάρτη.

Η Επίσκεψη Καλίν στις ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη μια αλλαγή στάσης της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας, με κινήσεις προσέγγισης προς τις ΗΠΑ. Αποκορύφωμα η απόφαση για έγκριση της εισόδου της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η επίσκεψη Καλίν στις ΗΠΑ.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube