Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 9 Μαρτίου 2023

Συναγερμός στις ΗΠΑ – Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια κοντά στις αμερικανικές ακτές

Συναγερμός στις ΗΠΑ – Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια κοντά στις αμερικανικές ακτές

 Τακτικές «σοβιετικού τύπου» – Τα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας βρίσκονται παντού

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ, καθώς οι διοικητές του Πολεμικού Ναυτικού ανησυχούν ότι τα πρότυπα ανάπτυξης ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων στα ανοικτά των αμερικανικών ακτών θα μπορούσαν να απειλήσουν την αμερικανική ασφάλεια.
Το Newsweek ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι διοικητές και στρατιωτικοί παρατηρητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραστηριότητα του ρωσικού υποβρυχιακού στόλου στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Eurasian Times, ρωσικά υποβρύχια έχουν επίσης εντοπιστεί συχνότερα στη Μεσόγειο και κοντά στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Michael Peterson, διευθυντής του Russia Maritime Studies Institute (RMSI), το οποίο ερευνά τον ρωσικό στρατό, δήλωσε: “Υπάρχουν ενδείξεις ότι “πυρηνικά υποβρύχια έχουν αναπτυχθεί στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Μεσόγειο και αλλού στην περιφέρεια της Ευρώπης”.

«Τακτικές σοβιετικού τύπου»

Ο Peterson πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αναπτύξεις μοιάζουν με τακτικές υποβρυχίων σοβιετικού τύπου την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό υπό το φως της ανακοίνωσης που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ενώ επέβλεψε τη θέση σε λειτουργία μερικών σκαφών, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού υποβρυχίου Generalissimus Suvorov, το οποίο είναι ικανό να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο Putin δήλωσε ότι η χώρα του θα κατασκευάσει περισσότερα πυρηνικά υποβρύχια, “εξασφαλίζοντας την ασφάλεια της Ρωσίας για τις επόμενες δεκαετίες”. Αυτό είναι επίσης συμβατό με την εκτίμηση ότι η Ρωσία συνέχισε να εργάζεται για την επέκταση του στόλου των πυρηνικών υποβρυχίων της.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η ακριβής κλίμακα της ανάπτυξης των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων παραμένει ασαφής, αλλά σίγουρα έχει σημειώσει τεράστια αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το φόβητρο Belgorod

Η Ρωσία συνέχισε να αυξάνει την ικανότητα των υποβρυχίων της και διεξάγει δοκιμές με το πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει υποβρύχια μη επανδρωμένα οχήματα (UUV).
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αναφορές ανέφεραν ότι το Belgorod ολοκλήρωσε μια σειρά δοκιμών της τορπίλης Poseidon mock-up, που χαιρετίστηκε ως “υπερόπλο”.
Τα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας βρίσκονται παντού!
Ως κρίσιμη συνιστώσα της στρατηγικής αποτροπής της, η Μόσχα θεωρεί ότι ορισμένα από αυτά τα υποβρύχια μπορούν να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.
Από τότε που η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε το 1991, η χώρα εργάζεται αδιάκοπα για την αναβάθμιση της υποβρυχιακής της δύναμης.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα έχει αναπτύξει πολυάριθμα υποβρύχια που μπορούν να προσεγγίσουν τους πιο στρατηγικούς στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ηπειρωτική Ευρώπη.
Με περίπου 58 σκάφη, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εποπτεύει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους υποβρυχίων στον κόσμο. Ωστόσο, τα σκάφη αυτά μπορούν να αναπτυχθούν παγκοσμίως, θορυβώντας τους Αμερικανούς διοικητές και αμφισβητώντας την επιρροή του αμερικανικού ναυτικού.
Το Ρωσικό Ναυτικό διαθέτει τον πιο ποικιλόμορφο στόλο υποβρυχίων στον κόσμο. Ως κρίσιμο συστατικό της στρατηγικής αποτροπής της, η Μόσχα θεωρεί ότι ορισμένα από αυτά τα υποβρύχια μπορούν να εκτοξεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.
Συναγερμός σήμανε και από τον διευθυντή της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ και της NORAD, τον στρατηγό Glen VanHerck της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος εξέδωσε προειδοποίηση τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης Severodvinsk– στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ.
Ο διοικητής προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το έθνος.
“Μόλις μετέφεραν υποβρύχια, το πρώτο τους [υποβρύχιο Severodvinsk] στον Ειρηνικό”, δήλωσε ο VanHerck στο συνέδριο της Ένωσης Στρατού των ΗΠΑ. “Ένα άλλο [το Severodvinsk] είναι έξω στη Μεσόγειο αυτή τη στιγμή, και ένα άλλο που είναι έξω και κατευθύνεται προς τον Ατλαντικό. Αυτό θα είναι μια επίμονη, κοντινή απειλή ικανή να μεταφέρει πολλούς πυραύλους κρουζ επίθεσης ξηράς που μπορούν να απειλήσουν την πατρίδα μας”.
Έναν μήνα πριν από τα σχόλια του VanHerck, ο αναλυτής OSINT και ναυτικού HI Sutton είχε υποστηρίξει ότι οι δυνάμεις του ρωσικού ναυτικού είχαν ενισχυθεί στη Μεσόγειο.
Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της περιοχής στους υπολογισμούς των ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Μεσόγειο.

К-560_Северодвинск.jpg

Επιπλέον, ο υποναύαρχος Michael Studeman, διοικητής του Office of Naval Intelligence, τόνισε τον κίνδυνο που ενέχουν τα ρωσικά SSGN Severodvinsk, ή τα SSGN κλάσης Yasen, όπως είναι ευρέως γνωστά.
Ο Studeman δήλωσε: “Αυτά τα υποβρύχια είναι “πολύ, πολύ προηγμένα”, έχουν “δυνατότητες πολλαπλών αποστολών” και είναι όλο και πιο ενεργά.
Τα ρωσικά υποβρύχια είναι επίσης παρόντα στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό.
Ο Studeman ανέφερε στις παρατηρήσεις του ότι τα υποβρύχια αυτά έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν περιπολίες στον Ατλαντικό, κρατώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κίνδυνο σε ορισμένες περιοχές.
Έτσι, πρόσθεσε ότι η παρακολούθηση αυτών των υποβρυχίων και των ενεργειών τους θα είναι ένα ζήτημα διπλής πτέρυγας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νωρίτερα, ένα ρωσικό στρατιωτικό περιοδικό υποστήριξε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ είχαν “προφανώς” ετοιμάσει σχέδια για να χτυπήσουν και να εξουδετερώσουν τη Ρωσία, λόγω των ανησυχιών τους ότι μπορεί να χάσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους.
Για την καταπολέμηση αυτής της πιθανής απειλής, το περιοδικό πρότεινε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναπτύξει μια νέα στρατιωτική στρατηγική με τη χρήση πυρηνικών όπλων για την αποτροπή πιθανής αμερικανικής επιθετικότητας.
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, η χρήση πυρηνικών όπλων έχει γίνει μια επαναλαμβανόμενη συζήτηση, με την πυρηνική απειλή να μην έχει φύγει ποτέ εντελώς από το τραπέζι.
Η Ρωσία συνέχισε να τολμά τα πυρηνικά υποβρύχια της σε μακρινές θάλασσες, παρά το γεγονός ότι ένας ολοκληρωμένος πόλεμος διεξάγεται κοντά στην πατρίδα της. Αν και στρατιωτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβραδύνει το τρομερό ρωσικό ναυτικό για μερικά χρόνια, οι τρέχουσες αναπτύξεις ανησυχούν το Πεντάγωνο.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube