Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Συναγερμός στις ΗΠΑ – Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια κοντά στις αμερικανικές ακτές

Δημοσιεύτηκε στις

 Τακτικές «σοβιετικού τύπου» – Τα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας βρίσκονται παντού

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ, καθώς οι διοικητές του Πολεμικού Ναυτικού ανησυχούν ότι τα πρότυπα ανάπτυξης ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων στα ανοικτά των αμερικανικών ακτών θα μπορούσαν να απειλήσουν την αμερικανική ασφάλεια.
Το Newsweek ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι διοικητές και στρατιωτικοί παρατηρητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραστηριότητα του ρωσικού υποβρυχιακού στόλου στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Eurasian Times, ρωσικά υποβρύχια έχουν επίσης εντοπιστεί συχνότερα στη Μεσόγειο και κοντά στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Michael Peterson, διευθυντής του Russia Maritime Studies Institute (RMSI), το οποίο ερευνά τον ρωσικό στρατό, δήλωσε: “Υπάρχουν ενδείξεις ότι “πυρηνικά υποβρύχια έχουν αναπτυχθεί στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Μεσόγειο και αλλού στην περιφέρεια της Ευρώπης”.

«Τακτικές σοβιετικού τύπου»

Ο Peterson πρόσθεσε ότι οι ρωσικές αναπτύξεις μοιάζουν με τακτικές υποβρυχίων σοβιετικού τύπου την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό υπό το φως της ανακοίνωσης που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ενώ επέβλεψε τη θέση σε λειτουργία μερικών σκαφών, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού υποβρυχίου Generalissimus Suvorov, το οποίο είναι ικανό να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο Putin δήλωσε ότι η χώρα του θα κατασκευάσει περισσότερα πυρηνικά υποβρύχια, “εξασφαλίζοντας την ασφάλεια της Ρωσίας για τις επόμενες δεκαετίες”. Αυτό είναι επίσης συμβατό με την εκτίμηση ότι η Ρωσία συνέχισε να εργάζεται για την επέκταση του στόλου των πυρηνικών υποβρυχίων της.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η ακριβής κλίμακα της ανάπτυξης των ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων παραμένει ασαφής, αλλά σίγουρα έχει σημειώσει τεράστια αύξηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το φόβητρο Belgorod

Η Ρωσία συνέχισε να αυξάνει την ικανότητα των υποβρυχίων της και διεξάγει δοκιμές με το πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod, το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει υποβρύχια μη επανδρωμένα οχήματα (UUV).
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αναφορές ανέφεραν ότι το Belgorod ολοκλήρωσε μια σειρά δοκιμών της τορπίλης Poseidon mock-up, που χαιρετίστηκε ως “υπερόπλο”.
Τα πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας βρίσκονται παντού!
Ως κρίσιμη συνιστώσα της στρατηγικής αποτροπής της, η Μόσχα θεωρεί ότι ορισμένα από αυτά τα υποβρύχια μπορούν να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.
Από τότε που η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε το 1991, η χώρα εργάζεται αδιάκοπα για την αναβάθμιση της υποβρυχιακής της δύναμης.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα έχει αναπτύξει πολυάριθμα υποβρύχια που μπορούν να προσεγγίσουν τους πιο στρατηγικούς στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ηπειρωτική Ευρώπη.
Με περίπου 58 σκάφη, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εποπτεύει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους υποβρυχίων στον κόσμο. Ωστόσο, τα σκάφη αυτά μπορούν να αναπτυχθούν παγκοσμίως, θορυβώντας τους Αμερικανούς διοικητές και αμφισβητώντας την επιρροή του αμερικανικού ναυτικού.
Το Ρωσικό Ναυτικό διαθέτει τον πιο ποικιλόμορφο στόλο υποβρυχίων στον κόσμο. Ως κρίσιμο συστατικό της στρατηγικής αποτροπής της, η Μόσχα θεωρεί ότι ορισμένα από αυτά τα υποβρύχια μπορούν να εκτοξεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.
Συναγερμός σήμανε και από τον διευθυντή της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ και της NORAD, τον στρατηγό Glen VanHerck της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο οποίος εξέδωσε προειδοποίηση τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό πυρηνικών υποβρυχίων κλάσης Severodvinsk– στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ.
Ο διοικητής προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το έθνος.
“Μόλις μετέφεραν υποβρύχια, το πρώτο τους [υποβρύχιο Severodvinsk] στον Ειρηνικό”, δήλωσε ο VanHerck στο συνέδριο της Ένωσης Στρατού των ΗΠΑ. “Ένα άλλο [το Severodvinsk] είναι έξω στη Μεσόγειο αυτή τη στιγμή, και ένα άλλο που είναι έξω και κατευθύνεται προς τον Ατλαντικό. Αυτό θα είναι μια επίμονη, κοντινή απειλή ικανή να μεταφέρει πολλούς πυραύλους κρουζ επίθεσης ξηράς που μπορούν να απειλήσουν την πατρίδα μας”.
Έναν μήνα πριν από τα σχόλια του VanHerck, ο αναλυτής OSINT και ναυτικού HI Sutton είχε υποστηρίξει ότι οι δυνάμεις του ρωσικού ναυτικού είχαν ενισχυθεί στη Μεσόγειο.
Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της περιοχής στους υπολογισμούς των ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στη Μεσόγειο.

К-560_Северодвинск.jpg

Επιπλέον, ο υποναύαρχος Michael Studeman, διοικητής του Office of Naval Intelligence, τόνισε τον κίνδυνο που ενέχουν τα ρωσικά SSGN Severodvinsk, ή τα SSGN κλάσης Yasen, όπως είναι ευρέως γνωστά.
Ο Studeman δήλωσε: “Αυτά τα υποβρύχια είναι “πολύ, πολύ προηγμένα”, έχουν “δυνατότητες πολλαπλών αποστολών” και είναι όλο και πιο ενεργά.
Τα ρωσικά υποβρύχια είναι επίσης παρόντα στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό.
Ο Studeman ανέφερε στις παρατηρήσεις του ότι τα υποβρύχια αυτά έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν περιπολίες στον Ατλαντικό, κρατώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κίνδυνο σε ορισμένες περιοχές.
Έτσι, πρόσθεσε ότι η παρακολούθηση αυτών των υποβρυχίων και των ενεργειών τους θα είναι ένα ζήτημα διπλής πτέρυγας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νωρίτερα, ένα ρωσικό στρατιωτικό περιοδικό υποστήριξε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ είχαν “προφανώς” ετοιμάσει σχέδια για να χτυπήσουν και να εξουδετερώσουν τη Ρωσία, λόγω των ανησυχιών τους ότι μπορεί να χάσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους.
Για την καταπολέμηση αυτής της πιθανής απειλής, το περιοδικό πρότεινε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναπτύξει μια νέα στρατιωτική στρατηγική με τη χρήση πυρηνικών όπλων για την αποτροπή πιθανής αμερικανικής επιθετικότητας.
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία, η χρήση πυρηνικών όπλων έχει γίνει μια επαναλαμβανόμενη συζήτηση, με την πυρηνική απειλή να μην έχει φύγει ποτέ εντελώς από το τραπέζι.
Η Ρωσία συνέχισε να τολμά τα πυρηνικά υποβρύχια της σε μακρινές θάλασσες, παρά το γεγονός ότι ένας ολοκληρωμένος πόλεμος διεξάγεται κοντά στην πατρίδα της. Αν και στρατιωτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβραδύνει το τρομερό ρωσικό ναυτικό για μερικά χρόνια, οι τρέχουσες αναπτύξεις ανησυχούν το Πεντάγωνο.

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Σύμφωνη με την πρόταση των ΗΠΑ η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Χαμάς συμφώνησε με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα Παλαιστίνιος αξιωματούχος της οργάνωσης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιθανό τέλος του πολέμου.

Τι προβλέπει η πρόταση Γουίτκοφ

Η νέα πρόταση, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση δέκα ομήρων και 70 ημέρες εκεχειρίας, ελήφθη από τη Χαμάς μέσω διαμεσολαβητών.

«Η πρόταση περιλαμβάνει την απελευθέρωση δέκα ζωντανών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς σε δύο ομάδες με αντάλλαγμα μια εκεχειρία 70 ημερών και μια μερική απόσυρση από τη Λωρίδα της Γάζας», είπε η πηγή.

Η πρόταση προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων εκείνων που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Αυτή είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Η φοίτηση, οι συνθήκες, αλλά και τις προοπτικές των αυριανών μας Αξιωματικών

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ιστορική Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποτελεί το φυτώριο για τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, από την απελευθέρωση μέχρι και σήμερα. Είναι εδώ, όπου οι νέοι και οι νέες μόλις τελειώσουν το σχολείο και εφόσον περάσουν στη σχολή, θα αποκτήσουν τις γνώσεις, πνευματικές και σωματικές, για να ανταποκριθούν σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο.

Την επισκεφτήκαμε, μαζί με σχολεία λυκείου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μια Ημέρα Εύελπις», και σας παρουσιάζουμε την εκπαίδευση κι όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι σκέφτονται να γίνουν οι αυριανοί μας αξιωματικοί…

Δείτε το ρεπορτάζ:

Επισκεφτήκαμε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και σας παρουσιάζουμε την εκπαίδευση των φοιτητών

Με αποστολή τη μετάδοση της γνώσης της Στρατιωτικής Επιστήμης και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών, οι Ευέλπιδες με τη φοίτησή τους αναπτύσσουν επίσης τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή, έτσι ώστε να εξελιχθούν στους ηγέτες του αύριο, σε αυτή την τόσο κρίσιμη υπηρεσία.

Η ιστορία της, συνυφασμένη με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αφού είναι το αρχαιότερο ανώτατο ίδρυμα της χώρας και λειτουργεί ήδη από το 1828 -ήταν από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος όρκισε ο ίδιος και τους πέντε πρώτους Ευέλπιδες. Έκτοτε, από αυτή τη σχολή αποφίτησαν οι αξιωματικοί που καθοδήγησαν τους Έλληνες στην εθνική ολοκλήρωση και στην απελευθέρωση των υπόλοιπων εδαφών.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180120.jpg
Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180131.jpg

Η Σχολή μετεξελισσόταν διαρκώς στα σύγχρονα στρατιωτικά πρότυπα, και μάλιστα πέρσι συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο, καταλαμβάνοντας μάλιστα και την έκτη θέση.

Ωστόσο, μέχρι πριν λίγα χρόνια, η βάση στις πανελλαδικές εξετάσεις για τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αλλά και τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές, ήταν πολύ υψηλή, αλλά πρόσφατα έπεσε αρκετά, εξαιτίας των ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Πάντως με έναυσμα τις σημαντικές αυξήσεις στον μισθό που λαμβάνουν από την πρώτη ημέρα φοίτησης οι Ευέλπιδες, αλλά και με τις προοπτικές που διανοίγονται για μια ενδιαφέρουσα καριέρα, γίνεται προσπάθεια να αναστραφεί αυτή η τάση.

Οι Ευέλπιδες που ολοκληρώνουν την τετραετή φοίτηση ορκίζονται Ανθυπολοχαγοί και κατατάσσονται στα ανάλογα Όπλα (Πεζικό, Τεθωρακισμένα, Πυροβολικό, Μηχανικό, Διαβιβάσεις, Αεροπορία Στρατού) ή στα τρία Σώματα (Τεχνικό, Υλικού Πολέμου, Εφοδιασμού Μεταφορών). Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δυνατότητα μεταπτυχιακών αλλά και διδακτορικών σπουδών, ενώ οι Αξιωματικοί μπορούν να φοιτήσουν στη συνέχεια σε σχολές του εξωτερικού, αλλά και να υπηρετήσουν σε διάφορες θέσεις στο εξωτερικό, όπως στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, σε πρεσβείες, ειρηνευτικές αποστολές κ.α.

Η εκπαίδευση

Η Σχολή προσφέρει επίσης ευρεία Ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία συμπληρώνει αλλά και διευρύνει την Στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, από Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, από Χημεία σε Ιστορία και από Ψυχολογία σε Μηχανική.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180518.jpg
Ο τριτοετής φοιτητής ξεναγεί τον φακό του Newsbomb στη Σχολή

Η στρατιωτική εκπαίδευση ξεκινά από το πρώτο έτος, οπότε ο Εύελπις υφίσταται Βασική Στρατιωτική Εκπαίδευση και εκπαιδεύεται στην ατομική τακτική. Συνεχίζει τα επόμενα χρόνια ώστε να καταστεί άριστος γνώστης στη διοίκηση ομάδος και διμοιρίας και μαθαίνει τα στοιχεία οργάνωσης και λειτουργίας του Λόχου Πεζικού.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180104.jpg

Οι φοιτητές διαμένουν σε θαλάμους της σχολής, συνηθίζοντας έτσι την στρατιωτική ζωή.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180243.jpg
Επιθεώρηση θαλάμου από τον Υπολοχαγό Θεόδωρο Γκιρεμέζη

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180204.jpg
Η τριτοετής φοιτήτρια επιδεικνύει ένα στρατιωτικό όργανο σε μαθήτρια λυκείου

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180800.jpg
Η στίγμης της φοίτησης για τους φοιτητές

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180330.jpg
Οι Ευέλπιδες μαθαίνου άριστα τον χειρισμό των όπλων, ενώ εξασκούνται και σε βολές

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180405.jpg

Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του Εύελπι παίζει και η φυσική αγωγή, με σκοπό αφ’ενός την προσωπική ενδυνάμωσή του ώστε να ανταπεξέρχεται στις κακουχίες και στον απαιτητικό τρόπο ζωής του στρατιωτικού και αφ’ετέρου τη δυνατότητα λειτουργίας του ως εκπαιδευτού, ο οποίος θα εκπονεί και εκτελεί ένα κατάλληλο, ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα σωματικής αγωγής για τους υφισταμένους του.

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180112.jpg
Οι ασκήσεις και εκπαιδεύσεις με όπλα, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις μάχης, είναι συνεχείς

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180631.jpg
Οι ασκήσεις αυτοάμυνας αποτελούν βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης

Stigmiotypo-o8onhs-2025-05-18-180450.jpg

Ο Υπολοχαγός Θεόδωρος Γκιρεμέζης αναφέρει στο Newsbomb.gr ότι οι βασικοί λόγοι που έχει κάποιος για να φοιτήσει στη Σχολή, είναι «η εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση, η στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, η ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, η προσφορά στην πατρίδα, η προσωπική ανάπτυξη και περιπέτεια, καθώς και η προσωπική εξέλιξη και ειδίκευση».

Ο τριτοετής φοιτητής Ζαννής Βεντούρης προσθέτει ότι όσοι το σκέφτονται, θα πρέπει να κατανοήσουν τις ειδικές απαιτήσεις της σχολής, και για το ειδικό πρόγραμμα, καθώς και αν εκφράζει κάποιον αυτό το επάγγελμα. «Το αίσθημα της πειθαρχίας και της ομαδικότητας είναι απαραίτητο», τονίζει, όπως και οι επαγγελματικές προσδοκίες από αυτή την καριέρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τι συζητήθηκε στην Ακαδημία της τουρκικής MIT για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας;

Το γεγονός ότι πλέον και η ίδια η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας ασχολείται με το θέμα, δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία η Άγκυρα αντιμετωπίζει το ζήτημα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Νίκος Μελέτης
Κινητοποίηση εκτός του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και της ΜΙΤ προκαλεί η δημοσίευση, εκ μέρους της Ελλάδας, του χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ). Η δημοσίευση του χάρτη στις 16 Απριλίου είχε προκαλέσει την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Ωστόσο, το γεγονός ότι πλέον και η ίδια η ΜΙΤ ασχολείται με το θέμα, δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία η Άγκυρα αντιμετωπίζει το ζήτημα, καθώς ο ΘΧΣ, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσής του στην Κομισιόν, θα αποτελεί μια ακόμη κατοχύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Τουρκία:  Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό - Τι συζητήθηκε σε εκδήλωση της ακαδημίας της ΜΙΤ
O χάρτης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού φιλοκυβερνητικού πρακτορείου DHA, η Τουρκική Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών (MIA -Milli Istihbarat Akademisi) διοργάνωσε πάνελ με θέμα: «Χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού: νομική φύση, αποτελέσματα και το μέλλον», με συμμετοχή του προέδρου της Ακαδημίας, αλλά και εξειδικευμένων επιστημόνων και τεχνοκρατών.

Ο πρόεδρος της MΙΑ, καθηγητής Τ. Κοσέ, δήλωσε, σύμφωνα με το DHA, ότι «οι περιοχές Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοίνωσε η Ελλάδα συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις περιοχές της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο», και ότι αυτό αποδεικνύει πως παραβιάζονται οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της MΙΑ καλεί, μάλιστα, την Ε.Ε. «αντί να είναι εμπλεκόμενο μέρος στο ζήτημα, να υιοθετήσει μια αντίληψη που να συμβάλλει στη δίκαιη επίλυση του προβλήματος».

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης της Ακαδημίας της ΜΙΤ βρέθηκε ο χάρτης του τουρκικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας (DEHUKAM) λίγες ώρες πριν από την επίσημη ελληνική ανακοίνωση σχετικά με τον ΘΧΣ που θα κατατεθεί στην Κομισιόν. Ο ελληνικός χάρτης αποτυπώνει την πραγματικότητα επί του πεδίου όσον αφορά τη ζώνη των ελληνικών χωρικών υδάτων και την δυνητική ΑΟΖ βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

Τουρκία:  Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό - Τι συζητήθηκε σε εκδήλωση της ακαδημίας της ΜΙΤ
Ο χάρτης της Milliyet ο οποίος διέρρευσε μετά τις ελληνικές ανακοινώσεις

Στο πάνελ της Ακαδημίας της ΜΙΤ συζητήθηκαν οι περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκίας στις θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα, η ασφάλεια των ακτών και οι οικονομικές συνέπειες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Στο πάνελ, που συντόνισε ο καθηγητής της ΝΙΑ Φετουλάχ Μπαϊρακτάρ, συμμετείχαν η καθηγήτρια Ν.Α. Ατεσόγλου, ο Γ. Ατσέρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπεγιαζίτ της Άγκυρας), και ο Μουσταφά Μπασκαρά, διευθυντής του DEHUKAM, ο οποίος έχει σχεδιάσει τον τουρκικό χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Ο πρόεδρος της MΙΑ, καθηγητής Ταλχά Κοσέ, έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, τονίζοντας ότι η «προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας σε χερσαίο, θαλάσσιο, εναέριο, διαστημικό και κυβερνοχώρο αποτελεί βασική προτεραιότητα». Τόνισε, μάλιστα, ως προτεραιότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών την «αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό των νέων ευκαιριών, αλλά και την αντιμετώπιση των απειλών που ενδέχεται να προκύψουν στους πέντε αυτούς τομείς».

Ο Τ.Κοσέ δήλωσε ότι η Τουρκία κήρυξε «άκυρο» τον Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ε.Ε. για την Ελλάδα , που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2024, καθώς περιλαμβάνει περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, το οποίο, όπως είπε, οι «πρόγονοί μας αποκαλούσαν “Θάλασσα των Νησιών”». Μια αναφορά που παραπέμπει στον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο οποίος αποφεύγει να αναγνωρίσει ρητά την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών, αμφισβητώντας ουσιαστικά το καθεστώς που έχει εδραιωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας κατηγόρησε, μάλιστα, την Ε.Ε. ότι με τους χάρτες Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, επιδιώκει να «αποκτήσει έλεγχο στον μεγαλύτερο δυνατό χώρο εντός της τουρκικής περιοχής αποκλειστικής δικαιοδοσίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο». Απέδωσε επίσης τη στάση της Ε.Ε. στην υιοθέτηση των «μαξιμαλιστικών» θέσεων των δύο κρατών-μελών της, στην προσπάθεια να επεκτείνει την κυριαρχία της στις θάλασσες και συγχρόνως να έχει λόγο σε περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος, όπου υπάρχει υπόγειος πλούτος, κυρίως φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Ο διευθυντής της Ακαδημίας της ΜΙΤ τόνισε ότι αυτή η προσέγγιση της Ε.Ε. είναι «αντίθετη με τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας». Ο Τ.Κοσέ, προβάλλοντας την επίσημη γραμμή της Άγκυρας, τόνισε ότι οι «μονομερείς απόπειρες παρέμβασης της Ε.Ε. σε τέτοιου είδους διμερείς διαφορές βλάπτουν την ολοκληρωμένη και δίκαιη επίλυση των προβλημάτων», καλώντας την Ε.Ε. να υιοθετήσει μια «δίκαιη επίλυση του προβλήματος αντί να μετατρέπεται σε εμπλεκόμενο μέρος της διαφοράς», καθώς αυτό, υποστήριξε, θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι, εξετάζοντας τον ελληνικό Χάρτη του ΘΧΣ, διαπιστώνεται ότι στην Τουρκία απομένει πολύ μικρή περιοχή πέραν των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο, ενώ χαρακτηρίζεται απαράδεκτη η θαλάσσια περιοχή που αποδίδεται στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση τον υπολογισμό των θαλάσσιων ζωνών του Καστελόριζου.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας της ΜΙΤ κατηγορεί την Ελλάδα ότι οι ζώνες του ΘΧΣ που δημοσίευσε συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις περιοχές υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας έτσι τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και υπεραμύνθηκε του χάρτη που δημοσίευσε το DEHUKAM και καταγράφει τις διεκδικήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αλλά και ο πρόεδρος του DEHUKAM, καθηγητής Μουσταφά Μπασκαρά, εκτίμησε ότι η «Νότια Κύπρος έχει καταθέσει στην Κομισιόν έναν ΘΧΣ που παραβιάζει τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ”, η οποία θα πρέπει», όπως είπε, «να δημοσιεύσει τον δικό της Χάρτη», ανακοινώνοντας συγχρόνως ότι το DEHUKAM θα ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει προαναγγείλει την διαμόρφωση τουρκικού χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην βάση του χάρτη που δημοσιοποίησε το DEHUKAM που θα αποτυπώνει πρακτικά όλες τις διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και την κατάθεση του τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και της Unesco.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός22 λεπτά πριν

Ο Μωάμεθ έταζε αγόρια και κορίτσια στους πολεμιστές του…

Γυναίκες ωραιότατες, παρθένες έτοιμες γιά γάμο, ευγενείς κυρίες, νεότατα αγόρια καί κορίτσια, όλα αυτά θά γίνουν δικά σας

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Ο τελευταίος Λόγος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Εκείνο το βράδυ 28 προς 29 Μαΐου 1453 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων από τα χέρια του Πατριάρχη...

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

29η Μαΐου 1453: Εάλω η Πόλις

Η ημέρα που η βασιλεύουσα των Πόλεων κυριεύθηκε από τους Οθωμανούς και έπαψε να είναι η Πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας χιλίων...

Διεθνή4 ώρες πριν

Πρόταση της Κομισιόν για δημιουργία θαλάσσιου κόμβου στον Εύξεινο Πόντο! Στόσο η σύνδεση με τον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία

Σχέδιο για νέα στρατηγική της ΕΕ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

Πολιτική4 ώρες πριν

Σχέδιο «Αμάλθεια 2» ετοιμάζει για τη Γάζα η Κύπρος

Επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Μεγαλόνησο

Δημοφιλή