Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση 16 Μαρτίου 2023

Στέφανος Μάνος στο Capital.gr: Αφόρητος πελατειασμός και απουσία αξιολόγησης στο δημόσιο προκάλεσαν τα Τέμπη

Στέφανος Μάνος στο Capital.gr: Αφόρητος πελατειασμός και απουσία αξιολόγησης στο δημόσιο προκάλεσαν τα Τέμπη

Ο κ. Στέφανος Μάνος, υπουργός στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993, τονίζει μιλώντας στον Διευθυντή του Capital.gr Σπύρο Δημητρέλη, ότι η ατιμωρησία στο δημόσιο διαβρώνει όλη τη νοοτροπία στη δημόσια διοίκηση.

Θεωρεί λανθασμένη την προεκλογική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι “δεν θα απολύσει κανέναν από το δημόσιο” και περιγράφει πως ο ίδιος οργάνωσε το έργο του Μετρό της Αθήνας που παραμένει επιτυχημένο έως σήμερα. Σημειώνει ότι κακώς η διοίκηση του ΟΣΕ έχει μείνει εκτός του κάδρου των ευθυνών για την τραγωδία καθώς ο ΟΣΕ είναι ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός. Σημειώνει σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ότι παρά τα προβλήματα που έχει η Νέα Δημοκρατία, αυτή είναι σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ η πιο αξιόπιστη πρόταση αυτή τη στιγμή για τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Σ. Δημητρέλης: Έχουμε τον κύριο Στέφανο Μάνο για μία συνέντευξη μετά από μία εθνική τραγωδία, αυτή των Τεμπών. Κύριε Μάνο  θα ήθελα με τη δική σας την κρίση να μας πείτε τι είναι αυτό που έφτιαξε και έγινε αυτό το τραγικό δυστύχημα.

Σ. Δημητρέλης: Κύριε Μάνο να σας ρωτήσω ότι έχουν περάσει περίπου δυο εβδομάδες από την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος. Με τον τρόπο που το έχει χειριστεί η κυβέρνηση εσείς ως πολίτης, ως πρώην πολιτικός και Υπουργός είστε ικανοποιημένος; Δηλαδή έχουμε αρχίσει να είμαστε σε έναν δρόμο έτσι ώστε να κάνουμε τα πράγματα πιο σωστά για να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο; 

Στέφανος Μάνος: Η πηγή του κακού είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις σχέσεις που επικρατούν μέσα στο δημόσιο και για αυτό δεν μιλάει κανένας. Δηλαδή να αλλάξουμε τους κανόνες που ισχύουν στο Δημόσιο. Θα σας θυμίσω μερικές φράσεις κλειδιά. Έλεγα και νομίζω το έλεγε και η κυρία Κεραμέως, ότι αξιολογούμε αλλά θα κάνουμε αξιολόγηση χωρίς συνέπειες. Το θυμόσαστε αυτό; Τι αξιολόγηση χωρίς συνέπειες; Αντιθέτως θα έπρεπε η αξιολόγηση να έχει συνέπειες. Και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, να αξιολογούμε και αν ένα ποσοστό των αξιολογούμενων δεν κάνει θα έπρεπε να βγαίνει στην άκρη.

Σ. Δημητρέλης: Κύριε Μάνο ακούγοντας όλο το αποτέλεσμα της δημοσιογραφικής αλλά και των διαρροών της δικαστικής έρευνας, τις συνομιλίες μεταξύ των σταθμαρχών, το γεγονός ότι υπάρχουν πρώην εργαζόμενοι που λένε ότι ο ΟΣΕ διοικείται από τους συνδικαλιστές, με ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση αυτές τις 10 ημέρες, με την τοποθέτηση Υπουργού ο οποίος ανακοίνωσε κάποια μέτρα, εσείς θεωρείτε ότι έχουμε ξεκινήσει σωστά για να κάνουμε κάτι σωστό για να λυθεί αυτό το πρόβλημα που υπάρχει στον ΟΣΕ;

Στέφανος Μάνος: Δεν νομίζω.  Δεν νομίζω ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα, διότι για να λυθεί το πρόβλημα δεν περιμένω να το λύσει η δικαιοσύνη. Εδώ είναι διοικητικά πράγματα που πρέπει να παρθούν, να ληφθούν αποφάσεις. Δεν χρειάζομαι τη δικαιοσύνη να μου πει ότι οι άνθρωποι που το έσκασαν από τη δουλειά αν πρέπει να τιμωρηθούν. Και πρέπει να τιμωρηθούν διοικητικά. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ή ξέρω γω δικαστικά θέματα ας τα βρει η δικαιοσύνη. Αλλά στο μεταξύ διοικητικά πρέπει να τιμωρηθούν και δεν το κάνουν. Δηλαδή λένε στην δικαιοσύνη να βγάλει αυτή τα κάστανα από τη φωτιά, ενώ δεν είναι δουλειά… Μπορεί να είναι και της δικαιοσύνης δουλειά, αλλά είναι πάνω από όλα δουλειά της διοίκησης. Η διοίκηση πρέπει να πει: “εσείς παιδιά δεν μου κάνετε, δεν κάνετε για αυτή τη δουλειά”. Αυτό δεν θέλουν να το κάνουν διότι δεν θέλουν να μπλέξουν ούτε τους συνδικαλιστές ή με τον έναν ή με τον άλλον. Όσο δεν κάνουν αυτό, αυτό που σας περιέγραφα δηλαδή, να βάλουν μία τάξη και να πουν… να αποφασίσουν ότι πρέπει το πράγμα να λειτουργεί σωστά, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει κάτι σωστό. Δεν περιμένω από τους δικαστές να λύσουν τα διοικητικά προβλήματα του ΟΣΕ ή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας.

για τη συνέχεια CAPITAL

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube