Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 24 Μαρτίου 2023

Σπείρα εμπόρων ναρκωτικών στην Αδριανούπολη με “επικεφαλής” τον Υποδιευθυντή της Αστυνομίας – Εμπλέκεται και η Ελλάδα

Σπείρα εμπόρων ναρκωτικών στην Αδριανούπολη με “επικεφαλής” τον Υποδιευθυντή της Αστυνομίας – Εμπλέκεται και η Ελλάδα

Σπείρα εμπόρων ναρκωτικών στην Αδριανούπολη, που είχε σχέσεις με Ελλάδα

Νέα στοιχεία προστέθηκαν στις αξιοσημείωτες εξελίξεις με επίκεντρο το εμπόριο ναρκωτικών στην Αδριανούπολη, τα οποία εμπλέκουν τον Υποδιευθυντή της Αστυνομίας Αδριανουπόλεως.

Ελεύθερος αφέθηκε υπό τον όρο του δικαστικού ελέγχου, ο υποδιευθυντής της αστυνομίας της Αδριανούπολης Ζ.Α., ο οποίος φέρεται να συνδεόταν με δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών, ο οποίος συνελήφθη και έδωσε κατάθεση ως «ύποπτος». Προέκυψαν λεπτομέρειες για το περιστατικό.

Ο δημοσιογράφος του T24 Tolga Shardan είπε: «Τι συμβαίνει στην Αδριανούπολη; Ο υπαρχηγός της αστυνομίας που έχει δεσμούς με το δίκτυο ναρκωτικών και ο Διοικητής του Συντάγματος Στρατοχωροφυλακής του νομού που αποστρατεύθηκε αθορύβως!».

Στο άρθρο του με τίτλο «Ο αστυνομικός διευθυντής Ζ.Α., ο οποίος κλήθηκε στην Εισαγγελία, τέθηκε υπό κράτηση σε κατ’ οίκον περιορισμό από το δικαστήριο στο οποίο προσήχθη μετά την πρώτη του κατάθεση. «Ενημερώθηκα ότι η σύλληψη αποτράπηκε μετά από παρέμβαση που έγινε στις αρχές της Αδριανούπολης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι η σύλληψη μετατράπηκε από το δικαστήριο σε διάταγμα κατ’ οίκον περιορισμού».

Το σχετικό μέρος του άρθρου έχει ως εξής:

Το τι συνέβη έγινε κατανοητό με τη δικαστική έρευνα που διεξήγαγε η Γενική Εισαγγελία της Αδριανούπολης κατά δικτύου διακίνησης ναρκωτικών.

Στο Pazarkule, τη συνοριακή πύλη της Τουρκίας που συνδέεται με την πύλη των Καστανιών προς την Ελλάδα, στις 18 Νοεμβρίου 2022 οι τελωνειακοί υπάλληλοι σταμάτησαν το φορτηγό με πινακίδες 34 FYE 532, το οποίο ήταν «ύποπτο». Το όχημα μεταφέρθηκε στη συνοριακή πύλη Kapikule, προς Βουλγαρία, επειδή στο Pazarkule δεν υπήρχε σκυλί εκπαιδευμένο για εντοπισμό ναρκωτικών και συσκευή ακτίνων Χ που να ελέγχει τα οχήματα.

Αρχικά, έγινε έρευνα με σκύλο ειδικευμένο στον εντοπισμό ναρκωτικών. Αφού ο σκύλος έκανε σήμα ότι υπήρχαν ναρκωτικά, βρέθηκαν 13 κιλά μαριχουάνας στην «ψιλή έρευνα» που έγινε κάτω από το αυτοκίνητο που μεταφέρθηκε στη γραμμή ακτινογραφίας.

Στη συνέχεια ξεκίνησε δικαστική έρευνα σε βάρος των υπόπτων. Τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν. Η έρευνα επεκτάθηκε και στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, ορισμένοι από τους συλληφθέντες παραδέχθηκαν ότι ένας αρχηγός της αστυνομίας στο Αστυνομικό Τμήμα της Αδριανούπολης τους στήριξε και τους βοήθησε κατά τη διάρκεια της αποστολής ναρκωτικών. Μετά την ομολογία, ο εισαγγελέας Gencay Akçay, εξέδωσε απόφαση για υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Υποδιευθυντή της Αστυνομίας της Αδριανούπολης Z.A. 

Ο Επικεφαλής της Διώξης Ναρκωτικών

Ένα αξιοσημείωτο σημείο είναι το εξής. Ο ύποπτος αστυνομικός διευθυντής Ζ.Α είναι υπεύθυνος για το Κυλικείο της Αστυνομίας, καθώς και για την Διώξη Ναρκωτικών και την Αντιτρομοκρατική, ιδιαίτερα το Τμήμα Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Αστυνομικού Τμήματος Αδριανούπολης. Είναι δηλαδή υπεύθυνος για την οργάνωση της κάλυψης των αναγκών του αστυνομικού τμήματος εκ των εσόδων του κυλικείου. 

Λόγω του ότι ήταν ο ανώτερος αρχηγός της αστυνομίας υπό δικαστική έρευνα, η εισαγγελία ξεκίνησε την παρακολούθησή του μέσω της Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής του Νομού Αδριανούπολης. Οι διασυνδέσεις του αρχηγού της αστυνομίας με το δίκτυο εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών του.

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη σημειώθηκε καθώς συνεχίζονταν η παρακολούθηση του τηλεφώνου του υπόπτου αστυνομικού. Μετά από λίγο διάστημα φάνηκε ότι ο υποδιευθυντής της αστυνομίας Ζ.Α είχε κόψει τα τηλεφωνήματά του με τον έμπορο ναρκωτικών. Η Εισαγγελία έλαβε την απόφαση να οριστικοποιήσει τις προκαταρκτικές μελέτες της έρευνας με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, όταν προέκυψε το ενδεχόμενο «διαρροής» σχετικά με τον φάκελο.

Τα σχολικά έξοδα του παιδιού του

Στο πλαίσιο της έρευνας, ελέγχθηκαν και οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών του ύποπτου αστυνομικού διευθυντή Ζ.Α. Εντοπίστηκαν μεταφορές χρημάτων στους λογαριασμούς του υπόπτου Ζ.Α. από άτομα ύποπτα για διακίνηση ναρκωτικών. Επιπλέον, αναφέρεται από την εισαγγελία ότι τα σχολικά έξοδα του παιδιού του Ζ.Α τα πλήρωναν οι ύποπτοι. της σπείρας διακίνησης ναρκωτικών.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκε μετά την πρώτη κατάθεσή του ο αστυνομικός διευθυντής Ζ.Α., ο οποίος κλήθηκε στον εισαγγελέα. Πληροφορήθηκα ότι η σύλληψη αποτράπηκε όταν έγινε παρέμβαση στην Αδριανούπολη από το Υπουργείο Εσωτερικών για να εκδώσει το δικαστήριο διάταγμα κατ’ οίκον περιορισμού.

Το αστυνομικό τμήμα της Αδριανούπολης χρειάστηκε να ζητήσει επιθεωρητή από την Άγκυρα, καθώς το σκάνδαλο δεν μπορούσε να καλυφθεί. Ορίστηκε επιθεωρητής από το Συμβούλιο Επιθεώρησης. Επιπλέον, έφτασε η πληροφορία στην Άγκυρα ότι αυτή η διαδικασία δεν εφαρμόστηκε στον Ζ.Α., ο οποίος έπρεπε να απολυθεί μετά τις εξελίξεις και ότι εμφανίστηκε με διοικητική άδεια στα επίσημα αρχεία και ότι άλλαξαν μόνο τα καθήκοντα που μέχρι τότε είχε την ευθύνη!

Είναι ο μόνος Διευθυντής Αστυνομίας;

Λοιπόν, το θέμα περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι στην πραγματικότητα πιο σοβαρή. Πάμε με τη σειρά:

Ο ύποπτος Υποδιευθυντής της Αστυνομίας Z.A. έφτασε στην πόλη μετά τον διορισμό του Mustafa Alçalar στη θέση του Διευθυντή της Αστυνομίας Αδριανούπολης τον Ιούλιο του 2021. Ο Alçalar και ο Z.A. υπηρέτησαν μαζί στην Αστυνομική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Ήταν βοηθός του. Διορίστηκε δηλαδή ως Υποδιευθυντής στην Αδριανούπολη μετά από σχετικό αίτημα του  ο Αλτσαλάρ!

Ο Alçalar, από την άλλη, είναι ένας αστυνομικός διευθυντής που έχει περάσει σχεδόν όλη την επαγγελματική του ζωή στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την αποφοίτησή του από την Αστυνομική Ακαδημία το 1990, εργάστηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης. Μετά από τρία χρόνια ως επικεφαλής ασφαλείας της πρεσβείας στην Ιταλία, επιστρέφει ξανά στην Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια, υπηρέτησε στο Şemdinli (στα σύνορα με το Ιράκ) για δύο χρόνια. Επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη για άλλη μια φορά! Εκτός από την Κωνσταντινούπολη και το Şemdinli, δεν έχει υπηρετήσει πουθενά αλλού στη γεωγραφία της χώρας. Ένας αστυνομικός διευθυντής που αγαπά την Κωνσταντινούπολη. Η υψηλότερη θέση που τοποθετήθηκε, Διευθυντής στην αστυνομική σχολή στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την έρευνα που έκανα στα παρασκήνια μετά το περιστατικό στην Αδριανούπολη, το όνομα πίσω από το διορισμό του Alçalar σε μια πολύ σημαντική πόλη όπως η Αδριανούπολη, χωρίς εμπειρία ως επαρχιακός αστυνομικός διευθυντής, είναι ο Fenni Gürsel, Επικεφαλής του Συμβουλίου Επιθεώρησης της Γενικής Διεύθυνσης της Ασφάλειας, με έδρα την Άγκυρα. Ο Gürsel είναι επίσης από την “πρώτη ομάδα” του υπουργού Εσωτερικών Soylu σε όλη την Αστυνομία. Ως εκ τούτου, μετά από μια ενδιαφέρουσα αλυσίδα παρεμβάσεων, τοποθετήθηκε στην Αδριανούπολη!

***

Σιωπηλή αποστρατεία του Διοικητή Στρατοχωροφυλακής Αδριανούπολης

Αυτό που συνέβη στην Αδριανούπολη δεν περιορίζεται σε αυτό το γεγονός.

Ο συνταγματάρχης Taşkın Keleş, ο οποίος διορίστηκε τον Αύγουστο του 2022 ως διοικητής του Συντάγματος Στρατοχωροφυλακής Αδριανούπολης, παίρνοντας μετάθεση από τα Άδανα, όπου υπηρετούσε επίσης ως Διοικητής Συντάγματος του νομού,  αποστετεύθηκε αθόρυβα από την πόλη αμέσως μετά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο συνταγματάρχης Suat Dönmez, ο οποίος υπηρετούσε στο Aydın, διορίστηκε αντικαταστάτης του Keleş».

Πηγή: cumhuriyet

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube