Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Σοκ από την απόφαση του Πρωτοδικείου Φλώρινας για λειτουργία του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις της Εισαγγελίας Φλώρινας, της Περιφέρειας Μακεδονίας και πλήθους άλλων οργανώσεων

Μια απόφαση που μόνο ως εθνικά επιζήμια μπορεί να τη δει και ο πιο αδαής είναι εκείνη που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Φλώρινας και αφορά την επίσημη λειτουργία του «Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας» στη Φλώρινα.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Yeni Safak: Το ψευδοκράτος ανακοινώνει Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού

Υπό τον τίτλο, «Νέο μέτωπο για τη Γαλάζια Πατρίδα», η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι «η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη τον χάρτη των θαλάσσιων πάρκων της, που περιλαμβάνει τα σχέδιά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) ετοιμάζεται να ανακοινώσει το ψευδοκράτος, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”, η οποία αναφέρει ότι η Τουρκία ανακοίνωσε τον δικό της χάρτη ΘΧΣ. Και αυτά, σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ, ως απάντηση στον χάρτη θαλάσσιων πάρκων που ετοιμάζεται να καταθέσει η Ελλάδα στα Ηνωμένα Έθνη.

Υπό τον τίτλο, «Νέο μέτωπο για τη Γαλάζια Πατρίδα», η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι «η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη τον χάρτη των θαλάσσιων πάρκων της, που περιλαμβάνει τα σχέδιά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τουρκία, προσθέτει, «η οποία ανέλαβε δράση ενάντια σε αυτή την προσπάθεια κατοχής στη Γαλάζια Πατρίδα, ανακοίνωσε τον χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (ΘΧΣ) και καθόρισε τα σύνορα στις θάλασσες. Τους επόμενους μήνες, θα ανακοινώσει και η τδβκ τον δικό της χάρτη ΘΧΣ. Έτσι, δεν θα επιτραπεί κανένα ελληνικό τετελεσμένο γεγονός στις θάλασσες».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Ελλάδα ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον χάρτη των θαλάσσιων πάρκων της στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Ωκεανούς που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια της Γαλλίας μεταξύ 9-13 Ιουνίου». Η Ελλάδα, προσθέτει, «με τον χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, που δημοσίευσε τον περασμένο Απρίλιο, είχε βάλει για πρώτη φορά σε χάρτη τις μαξιμαλιστικές της διεκδικήσεις. Η Ελλάδα, η οποία στοχεύει να δημιουργήσει μια νέα de facto περιοχή κυριαρχίας στο Νότιο Αιγαίο, ιδίως γύρω από τα Δωδεκάνησα με τα αποκαλούμενα περιβαλλοντικά έργα, σχεδιάζει να φέρει τη διαδικασία προ τετελεσμένων γεγονότων κάνοντας μια διεθνή παρουσίαση του σχεδίου αυτού στη διάσκεψη του ΟΗΕ».

Η «Γενί Σαφάκ» γράφει ότι «παρά τα εν λόγω βήματα της Ελλάδας, τους περασμένους μήνες η Τουρκία ανακοίνωσε τον χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (ΘΧΣ). Καθώς η μέση γραμμή που χάραξε η Τουρκία στο Αιγαίο είχε ευρεία απήχηση, η τδβκ μετρά μέρες για να ανακοινώσει τον δικό της Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «με την ανακοίνωση του χάρτη της τδβκ, θα έχει δοθεί απάντηση στην ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου για τον χάρτη που είχε ανακοινωθεί το 2023, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον χάρτη της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου επιδιώχθηκε να σφετεριστούν και τα δικαιώματα των Τ/κ που ζουν στην τδβκ». Τα δικαιώματα του κυπριακού λαού, ισχυρίζεται, «παραβιάστηκαν και από τις συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσών, που έκανε η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου με την Αίγυπτο το 2003, με το Λίβανο το 2007 και με το Ισραήλ το 2010, οι οποίες δεν είχαν καμία νομική υπόσταση και ήταν άκυρες».

Αναφέρει ακόμα ότι «ο χάρτης του ΘΧΣ που θα ανακοινωθεί από την τδβκ θα εξασφαλίσει να κάνει ένα βήμα πίσω η ελληνοκυπριακή διοίκηση στις μονομερείς δραστηριότητές της. Η τδβκ θα ακολουθήσει επίσης μια ενεργητική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι «σύμφωνα με τον χάρτη ΘΧΣ που θα ανακοινωθεί από την τδβκ θα τέμνει και θα συναντάται στο μέσο σημείο με τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας εντός των ορίων της συμφωνίας για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου το 2011 και την οποία η Τουρκία κοινοποίησε στα Ηνωμένα Έθνη το 2020. Έτσι, θα αναδυθούν νέες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της τδβκ».

Θα αυξηθούν, προσθέτει, «οι δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων που θα πραγματοποιηθούν από την Τουρκία και την τδβκ στην περιοχή. Η τδβκ είχε χορηγήσει άδεια στην Turkish Petroleum Corporation για δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων». Με την εξαγγελία του ΘΧΣ, καταλήγει, «θα τεθούν στην ημερήσια διάταξη νέες ευκαιρίες για δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Αναφορά στην προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στη θάλασσα από Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, με φόντο τις προκλήσεις που αφορούν την παράνομη αλιεία και την ασφάλεια των θαλάσσιων περιοχών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα και την Κύπρο έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της Κομισιόν και του Κύπριου επιτρόπου, Κώστα Καδή, με αντικείμενο την προστασία των ωκεανών. Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, με φόντο τις προκλήσεις που αφορούν την παράνομη αλιεία και την ασφάλεια των θαλάσσιων περιοχών.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε: «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το 30% των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών μας, αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την παράνομη, λαθραία και ανεξέλεγκτη αλιεία, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την επιστήμη μας, πρέπει να προστατεύσουμε τις αποκλειστικές οικονομικές μας ζώνες. Επομένως, πρέπει να είμαστε ασυμβίβαστοι όταν απειλείται η εδαφική κυριαρχία ορισμένων από τους εταίρους μας. Σκέφτομαι εδώ τους Έλληνες ή Κύπριους φίλους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε τονίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής ενότητας και αποφασιστικότητας στο θαλάσσιο πεδίο:

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα χωρικά μας ύδατα και αυτές τις θαλάσσιες περιοχές παντού. Επομένως, η προσπάθεια ασφάλειας και άμυνας που καταβάλλεται από όλους τους Ευρωπαίους, συνοδευόμενη από την Επιτροπή, πρέπει να ενσωματώσει το ωκεάνιο στοιχείο στη διάστασή του. Καμία από τις δεσμεύσεις μας δεν θα είναι αξιόπιστη αν δεν είμαστε σε θέση να την υλοποιήσουμε».

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Σχόλιο Άραβα δημοσιογράφου: Κατασκευασμένο αφήγημα ο Στολίσκος της ελευθερίας! Δεν είναι μια ανθρωπιστική αποστολή

Όταν ένας σκοπός ευθυγραμμίζεται με την ιδεολογία τους ενισχύεται. Όταν εκθέτει την ασυνέπειά τους εξαφανίζεται. Απλώς τα μήντια που τους υπηρετούν δεν μιλάνε ποτέ για αυτό. Σε αυτό το κενό ζει η αλήθεια που αρνούνται να μεταφέρουν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο «Στολίσκος Ελευθερίας» (Freedom Flotilla) της Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν είναι μια ανθρωπιστική αποστολή. Είναι ένα επιμελώς κατασκευασμένο αφήγημα. Η Γάζα προσφέρει συναισθηματικό θέατρο και φορτισμένα ηθικά δυαδικά στοιχεία. Το Σουδάν όχι.

 

Ο Στολίσκος Ελευθερίας της Γκρέτα Τούνμπεργκ πέρασε δίπλα από μια βάρκα με Σουδανούς πρόσφυγες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από μια γενοκτονία 200.000 νεκρών και 20 εκατομμύρια ψυχών που λιμοκτονούν. Δεν σταμάτησαν να τους βοηθήσουν. Όχι επειδή δεν γνώριζαν, αλλά επειδή οι ζωές των Σουδανών δεν έχουν καμία αξία στο σενάριο της παράστασής τους. Αυτή δεν είναι παγκόσμια αλληλεγγύη. Είναι αλγοριθμική «ενσυναίσθηση» που επιλέγει σκοπούς με βάση την έλξη των μέσων ενημέρωσης και την ιδεολογική ευκολία. Αυτό που μεταφέρουν δεν είναι βοήθεια. Είναι αφηγηματικά πυρομαχικά φτιαγμένα για χειροκροτήματα, όχι για να προκύψουν απτά αποτελέσματα.

Αυτός δεν είναι ακτιβισμός. Είναι στρατηγική σιωπή τυλιγμένη σε επιλεκτικό θόρυβο. Όταν ένας σκοπός ευθυγραμμίζεται με την ιδεολογία τους ενισχύεται. Όταν εκθέτει την ασυνέπειά τους εξαφανίζεται. Απλώς τα μήντια που τους υπηρετούν δεν μιλάνε ποτέ για αυτό. Σε αυτό το κενό ζει η αλήθεια που αρνούνται να μεταφέρουν.

ΠΗΓΗ: Αhhmedshh, Potical analyst from the United Arabe Emirates

Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα12 ώρες πριν

Τουρκική εισβολή σε όλον τον πλανήτη μέσω της αμυντικής βιομηχανίας

Πωλεί όπλα σε όλες τις ηπείρους με εισπράξεις 7,2 δις δολαρίων, συμπαραγωγές και γεωπολιτικά κέρδη παγκοσμίων διαστάσεων

Πολιτική13 ώρες πριν

Yeni Safak: Το ψευδοκράτος ανακοινώνει Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού

Υπό τον τίτλο, «Νέο μέτωπο για τη Γαλάζια Πατρίδα», η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι «η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει στα...

Αναλύσεις13 ώρες πριν

China’s expanding economic footprint in South America

While these engagements are often presented as mutually beneficial, a closer examination reveals a pattern of exploitative practices that prioritize...

Πολιτική14 ώρες πριν

Αναφορά στην προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στη θάλασσα από Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της ΕΕ, με φόντο τις προκλήσεις...

Άμυνα14 ώρες πριν

Σχολή Πυροβολικού: Ισχύς δια της γνώσεως

To Σώμα του Πυροβολικού έχει χαρακτηριστεί και δικαίως, ως «ο Βασιλιάς της μάχης».

Δημοφιλή