REAL TIME |

Weather Icon

Ρούμπεν Σαφραστιάν: Το Μπακού θα εντείνει την πίεση για να πραγματοποιήσει εθνοκάθαρση στο Αρτσάχ, για να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Αρμενίας

Ρούμπεν Σαφραστιάν: Το Μπακού θα εντείνει την πίεση για να πραγματοποιήσει εθνοκάθαρση στο Αρτσάχ, για να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Αρμενίας

Στις 5 Μαρτίου, το Μπακού κατέφυγε σε μια άλλη πρόκληση: σαμποτέρ πυροβόλησαν το αυτοκίνητο των υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών του Αρτσάχ, τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν, ένας τραυματίστηκε, βρίσκεται στο νοσοκομείο. Νωρίτερα, ακούστηκαν πυροβολισμοί προς την κατεύθυνση ενός πολίτη του Αρτσάχ που ασχολούνταν με γεωργικές εργασίες, ευτυχώς, δεν υπήρξε θύμα σε αυτή την υπόθεση. Γιατί το Αζερμπαϊτζάν δείχνει πιο επιθετική συμπεριφορά; Το Factor TV μίλησε με τον ακαδημαϊκό και ειδικό σε ανατολικά θέματα Ρουμπέν Σαφραστιάν για το θέμα.

Σύμφωνα με τον Σαφραστιάν, το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα πρέπει σταδιακά να εντείνει την πίεση στο Αρτσάχ, να προσπαθήσει να αποσπάσει παραχωρήσεις από την Αρμενία και να προσπαθήσει να επιτύχει την εθνοκάθαρση, γενοκτονία στο Αρτσάχ. Αυτός είναι ο στόχος του Αζερμπαϊτζάν, να έχει το Αρτσάχ χωρίς τον λαό του Αρτσάχ και να αναγκάσει την Αρμενία να συμβιβαστεί με αυτό το γεγονός.

Αναφερόμενος στην άποψη ειδικών ότι υπάρχει ανάγκη για διεθνείς δομές και διεθνείς μεσολαβητές στο διάλογο Στεπανακέρτ-Μπακού, ο Σαφραστιάν είπε ότι η διαμεσολάβηση είναι απαραίτητη για να έχει κανονική πορεία η διαδικασία διαπραγμάτευσης και όχι να προσπαθήσει το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία για να κάνει πραγματικότητα τις μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις του. Τόνισε ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από διεθνείς οργανισμούς στο Αζερμπαϊτζάν, ώστε το Μπακού να συμφωνήσει στη συμμετοχή του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις.

«Οι πιέσεις στο Αζερμπαϊτζάν ενισχύονται. Επίσημες δηλώσεις που σχετίζονται με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης γίνονται από διάφορες χώρες, καθώς και από μεμονωμένα δημόσια και πολιτικά πρόσωπα. Νομίζω ότι η διπλωματία της Αρμενίας κατάφερε να κάνει το ζήτημα του Αρτσάχ αντικείμενο της προσοχής τόσο των επίσημων όσο και των ανεπίσημων διεθνών κύκλων», είπε ο ειδικός.

Όσον αφορά το ερώτημα, εάν θα υπάρξει πίεση από τη Δύση στο Αζερμπαϊτζάν, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο πλαίσιο του ουκρανικού πολέμου ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν ως εταίρου της Δύσης έχει αυξηθεί σε κάποιο βαθμό, ο Σαφραστιάν απάντησε ότι η Δύση αντιλαμβάνεται ότι ο Νότιος Καύκασος ​​πρέπει να γίνει περιοχή ειρηνικής συνεργασίας και εάν η διπλωματία μας μπορέσει να δείξει ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι το κύριο εμπόδιο σε αυτό, θα είναι δυνατό να το χρησιμοποιήσει για να αυξηθεί η πίεση στο Αζερμπαϊτζάν.

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube