Τη σύλληψη του Αμερικανού δημοσιογράφου Ίβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος νωρίτερα είχε τεθεί υπό κράτηση στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ ως ύποπτος για κατασκοπεία, αποφάσισε και επισήμως η ρωσική δικαιοσύνη.

Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Μόσχα θα παραμείνει προφυλακιστέος έως τις 29 Μαΐου. Η κράτησή του μπορεί να παραταθεί.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανέφερε ότι  «σταμάτησε τις παράνομες δραστηριότητες του Αμερικανού πολίτη Έβαν Γκέρσκοβιτς, γεννημένου το 1991, ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal στη Μόσχα, διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών».

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, οι ρωσικές αρχές καταλογίζουν στον δημοσιογράφο ότι είχε λάβει εντολή «από την αμερικανική πλευρά» να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατού.

Προτού ενταχθεί στο δυναμικό της αμερικανικής εφημερίδας το 2022, ο 31χρονος Γκέρσκοβιτς ήταν ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Μόσχα, καθώς και της αγγλόφωνης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Moscow Times. Γνωρίζει άπταιστα ρωσικά καθότι είναι ρωσικής καταγωγής και είχε εγκατασταθει με τους γονείς του στις ΗΠΑ στην παιδική του ηλικία.

Η Wall Street Journal εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την ασφάλεια του δημοσιογράφου της.

Από την πλευρά της η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δήλωσε θορυβημένη, σημειώνοντας ότι ο δημοσιογράφος διενεργούσε έρευνα για την ομάδα Wagner, την στρατιωτική αυτή οργάνωση μισθοφόρων που πολεμά στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία.

Μόσχα: «Πιάστηκε στα πράσα»

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα». Όπως έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου.

Ναυτεμπορική