Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Προϋποθέσεις Αναβίωσης Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε στις

Τα εθνικά οφέλη από την εφαρμογή τού ΔΕΑΧ την περίοδο 1993-2000

Του Φοίβου Κλόκκαρη *

Στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και ειδικά στόν τομέα «Άμυνα και Ασφάλεια», περιλαμβάνεται η μελέτη σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, της προοπτικής «…ουσιαστικής αναβίωσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου(ΔΕΑΧ) Κύπρου-Ελλάδας σε επιχειρησιακό επίπεδο».

ΤοΔΕΑΧ υπήρξε η σύλληψη και εφαρμογή από τον Ελληνισμό, στρατηγικής <<ανάσχεσης>> τής Τουρκικής στρατηγικής <<επέκτασης>> προςΝότο και Δυσμάς.Η ουσιαστική αναβίωση τούΔΕΑΧ είναι επιτακτική ανάγκη ώς αντίποδας προς το επιθετικό δόγμα και τη συνεχιζόμενη  επεκτατική πολιτική τής Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων τής Ελλάδας και Κύπρου στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο (ΑΜ) και Κύπρο.

Ο γεωγραφικός και αμυντικός χώρος τής Κύπρου και Ελλάδας είναι ενιαίος και οι ΑΟΖ τους στην ΑΜ( που θα έπρεπε να είχαν οριοθετηθεί) εφάπτονται.Το αμυντικό μέτωπο τούΕλληνισμού έναντι τήςΤουρκίας, εκτείνεται από τον Έβρο, τα νησιά τούΑιγαίου μέχρι τήνΚύπρο, η οποία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη τρωτότητα.Έχει στο έδαφος της ένα τεράστιο Tουρκικό στρατιωτικό προγεφύρωμα, στο οποίο η ηΤουρκία διατηρεί ισχυρές κατοχικές δυνάμεις επιπέδου Σώματος Στρατού με επιθετική διάταξη.Η ΚΔ δεν έχει τη δυνατότητα με τους εσωτερικούς συντελεστές ισχύος της(κυρίως η Εθνική Φρουρά(ΕΦ) με ασθενέςΠΝ και ΠΑ),να εξισορροπήσει τη μεγάλη στρατιωτική ισχύ τήςΤουρκίας και να προτάξει αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα. Χρειάζεται τήν βοήθεια εξωτερικών συντελεστών ισχύος και αυτήν μπορεί και πρέπει να  προσφέρει  μέσω τούΔΕΑΧ η Ελλάδα ,η οποία έχει συμβατική και ηθική υποχρέωση να προστατεύσει τον Ελληνισμό τής Κύπρου αλλά και συνταγματική  υποχρέωση να προστατεύσει τίς Ελλαδικές δυνάμεις στο νησί. Την συνείδηση μας, βαραίνει η τραυματική εμπειρία τής καταστροφής τού1974, όταν οιΕλληνικές κυβερνήσεις δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους προς τη Κύπρο.

Επειδή το ΔΕΑΧ  άρχισε με καλούς οιονούς αλλά δεν είχε αίσιο τέλος, είναι απαραίτητο, να μελετηθούν ενδελεχώς τα αίτια που οδήγησαν στην υποβάθμιση του, τα οφέλη από την εφαρμογή του τη περίοδο 1993-2000 και να καθορισθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχή αναβίωση του.

Αίτια υποβάθμισης τού ΔΕΑΧ: Η έλλειψη αποφασιστικότητας και  πολιτικής βούλησης από τις κυβερνήσεις  Ελλάδας – Κύπρου. Η Ελλάδα δεν  έδωσε την δέουσα βαρύτητα σε τρείς βασικούς παράγοντες: στη σημασία τής ΑΜ για τα  ζωτικά συμφέροντα της –  στις απαιτήσεις αναβάθμισης των αεροναυτικών δυνάμεων της – στις συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι τής ΚΔ.Η Κύπρος επηρεάστηκε αρνητικά από τη σχολή σκέψης ότι οι μικρές χώρες είναι μάταιο να επενδύουν στην άμυνα τους, μείωσε τις αμυντικές δαπάνες της, παραμέλησε τη στρατιωτική ισχύ της, ιδιαίτερα στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο και συμφώνησε στον αφοπλισμό τού κυπριακού κράτους στα πλαίσια λύσης ΔΔΟ στο Κυπριακό, που επέβαλαν ηΒρετανία και Τουρκία(αυτό προέβλεπε και το σχέδιο Ανάν ).Ο αφοπλισμός τής Κύπρου και τών νησιών τού Ανατολικού Αιγαίου, είναι επιδίωξη τής Τουρκίας για να είναι εύκολη λεία τής επεκτατικής βουλιμίας της .

Οφέλη από την εφαρμογή τού ΔΕΑΧ την περίοδο 1993-2000:Τα οφέλη ήσαν πολλαπλά για τήνΕλλάδα και ιδιαίτερα τήνΚύπρο.Συνέβαλε στην τόνωση τού ηθικού τούΚυπριακού Ελληνισμού και  στην ενδυνάμωση τής επιχειρησιακής δυνατότητας τών ενόπλων Δυνάμεων(ΕΔ) τής Ελλάδας για ενίσχυση της Κύπρου καθώς και τής  αποτρεπτικής ικανότητας  τής ΕΦ. Κατασκευάσθηκαν στή Κύπρο η στρατιωτική αεροπορική βάση<<Ανδρέας Παπανδρέου>> και ναυτική βάση<< Ευάγγελος Φλωράκης>>, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις ξηράς ,πραγματοποιήθηκαν διακλαδικές Τακτικές Ασκήσεις Μετα Στρατευμάτων(ΤΑΜΣ) αεροναυτικών δυνάμεων και δυνάμεων ξηράς στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Καστελλορίζου-Κύπρου και στο έδαφος τής Κύπρου (ΤΟΞΟΤΗΣ-ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΒΕΡΓΙΝΑ-ΝΙΚΗ).Έγινε δοκιμή στη πράξη του Συστήματος Χειρισμού κρίσεων (ΣΧΚ), των επιχειρησιακών σχεδίων, τού Συστήματος Διοικήσεως Ελέγχου και Πληροφοριών (ΣΔΕΠ), τών δυνατοτήτων και τής διαλειτουργικότητας τών μέσων και οπλικών συστημάτων. Αποκτήθηκαν πολύτιμες εμπειρίες από τους χειριστές, τα στελέχη και τούς επιτελείς τής ΕΦ και τών ΕΔ Ελλάδας, ιδιαίτερα στους τομείς της αεράμυνας, τής διακλαδικής συνεργασίας, τής τακτικής κίνησης των αεροναυτικών δυνάμεων τής Ελλάδας στηνΑΜ με τον οπλισμό τους , από την Ελλάδα στη Κύπρο μακράν των βάσεων ανεφοδιασμού τους καθώς και τής αντιμετώπισης τής Τουρκικής αντίδρασης(αναχαιτήσεις στον εναέριο χώρο τής Κύπρου).Έγινε στη πράξη δοκιμή τής  διασύνδεσης τού αμυντικού χώρου Κύπρου-Ελλαδας  και   υπήρξαν χρήσιμα συμπεράσματα  για τη δυνατότητα ενίσχυσης τής Κύπρου,την επάρκεια των υποδομών και τούς απαιτούμενους εξοπλισμούς και επιχειρησιακούς συντονισμούς τών ενεργειών τών επιτελείων τών δύο χωρών.

Η υποβάθμιση τού ΔΕΑΧ ,που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα και από τήν  μή έλευση τών S-300,προκάλεσε κενό ασφάλειας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου-Καστελλορίζου, το οποίο εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία με  δυναμική προβολή διεκδικήσεων σε βάρος τών ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου.

Προϋποθέσεις επιτυχούς αναβίωσης του ΔΕΑΧ: Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποφασιστικότητα και η ύπαρξη πολιτικής βούλησης από τις κυβερνήσεις Ελλάδας-Κύπρου, η οποία να βασίζεται: (1) στην αμοιβαία πίστη στην αξία και αποτελεσματικότητα τούΔΕΑΧ, ώς μέσου υπεράσπισης τών εθνικών συμφερόντων τών δύο χωρών (2) στην απαίτηση οι δύο χώρες να έχουν τις απαραίτητες αεροναυτικές δυνάμεις και υποδομές υποστήριξης τους,  συνεργασία στούς εξοπλισμούς (διαλειτουργικότητα μέσων) και κοινή αμυντική σχεδίαση (3)στην κοινή διαπίστωση ότι ηΤουρκία συνεχίζει να υλοποιεί την επεκτατική στρατηγική της σε βάρος τής Ελλάδας –Κύπρου και ότι  η ΑΜ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για τα εθνικά συμφέροντα τους (ασφάλεια, ΑΟΖ, ενεργειακά αποθέματα, ναυτιλία κ.α.) (4)στην δέσμευση τήςΕλλάδας να θεωρήσει casus belli νέα επιθετική ενέργεια τής Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και να τήν υπερασπιστεί με όλα τα μέσα.Δέσμευση συναφής και με την υποχρέωση τής Ελλάδας, να εγγυηθεί  την εδαφική  ακεραιότητα τής ΚΔ ( άρθρο ΙΙ τής Συνθήκης Εγγυήσεως).

Σήμερα από πλευράς στρατιωτικών δυνατοτήτων, δημιουργούνται ευνοικές προοπτικές αναβίωσης του ΔΕΑΧ.Στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης τουΠΝ (Φρεγάτες Belhara, Κορβέτες κ.ά.) και τής ΠΑ (αεροσκάφη Rafale, F16 Viber, F-35).H ΚΔ τον τελευταίο χρόνο αύξησε  τις αμυντικές δαπάνες της και πρέπει επειγόντως να επεκτείνει τις δυνατότητες τής ναυτικής και αεροπορικής βάσης της και να δρομολογήσει σε συνεργασία με την Ελλάδα την απόκτηση σύγχρονων πολεμικών σκαφών ναυτικού και αεροπορίας.Η νέα κυβέρνηση τήςΚΔ έχει θέσει ως προτεραιότητα τού εξοπλιστικού προγράμματος της «…την ενίσχυση τού ΠΝ και ΠΑ τής ΕΦ».Είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεχής παρουσία αεροναυτικών δυνάμεων τής Ελλάδας στη Κύπρο και να αξιοποιηθεί η συμμετοχή των δύο χωρών στή PESCO τής ΕΕ.Η PESCO(Permanent Structured Cooperation)παρέχει τη δυνατότητα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στα πλαίσια τής Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας(ΚΠΑΑ) τήςΕΕ.

* αντιστράτηγος ε.α.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Στο κόκκινο η ένταση! Τί συνέβη στην περιοχή των Ιμίων μεταξύ τουρκικής ακταιωρού με σκάφος του λιμενικού

Για 40 λεπτά σε Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό η ένταση χτύπησε κόκκινο στην περιοχή των Ιμίων, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε τουρκική ακταιωρός, με την Ελλάδα να απαντά άμεσα με σκάφος του Λιμενικού αλλά και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κατακόρυφα ανέβηκε η ένταση το πρωί στην θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, όταν σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, εμφανίστηκε ξαφνικά τουρκική ακταιωρός.

Στο σημείο ήταν πλοίο τύπου Island του Πολεμικού Ναυτικού, ένα από τα 4 που παρέλαβε η Ελλάδα από τις ΗΠΑ και που πρόσφατα μπήκε σε υπηρεσία. Δίπλα του ήταν και σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού – Ακτοφυλακής.

Πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι λειτούργησε το «πορτοκαλί» τηλέφωνο διαχείρισης κρίσεων μεταξύ των επικεφαλής αξιωματικών των λιμενικών Ελλάδας – Τουρκίας.

Συμφωνήθηκε να αποχωρήσει πρώτα από την περιοχή η τουρκική ακταιωρός με κατεύθυνση τα παράλια προς Τουργκούτ Ρεΐς και λίγη ώρα αργότερα απομακρύνθηκαν και τα ελληνικά σκάφη

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Israel Radar: Αξιολόγηση στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ και Τουρκίας!

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας: Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, η αξιολόγηση της στρατιωτικής ισχύος Ισραήλ εναντίον Τουρκίας υποδηλώνει ότι ο Ισραηλινός Στρατός είναι μια πιο αποτελεσματική μαχητική δύναμη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

”Η αυξανόμενη τριβή μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας αυξάνει την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ τους αργότερα αυτή τη δεκαετία. Σίγουρα και οι δύο χώρες έχουν ισχυρούς στρατούς που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές η μία στην άλλη.

Ενώ ο στρατός της Τουρκίας είναι μεγαλύτερος, ορισμένες σημαντικές αδυναμίες την καθιστούν ευάλωτη στις ανώτερες δυνατότητες του ισραηλινού στρατού. Το οπλοστάσιο των IDF είναι πιο προηγμένο και μπορεί να προσφέρει τεράστια δύναμη πυρός, αλλά ορισμένοι περιορισμοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα για το Ισραήλ μακροπρόθεσμα.

Ποιος λοιπόν θα κέρδιζε μια υποθετική μάχη με τον ισραηλινό στρατό εναντίον της Τουρκίας; Η ακόλουθη εκτίμηση υποδηλώνει ότι αυτή τη στιγμή, ο IDF είναι πιο ισχυρή δύναμη από τον τουρκικό στρατό.

Τουρκία: στρατιωτικές δυνάμεις

Ο τουρκικός στρατός είναι μια τρομερή στρατιωτική δύναμη δυτικού τύπου που διαθέτει ορισμένα προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών και άλλων αμερικανικών όπλων. Το ναυτικό της Τουρκίας ειδικότερα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό του Ισραήλ και εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται περαιτέρω.

Η Τουρκία διαθέτει ήδη μεγάλο στόλο πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων και κατασκευάζει μεγαλύτερες φρεγάτες καθώς και ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Τα τουρκικά πλοία είναι επίσης εξοπλισμένα με εξελιγμένα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ. Εν ολίγοις, η Τουρκία είναι μια μεγάλη ναυτική δύναμη και διαθέτει ορισμένες δυνατότητες που στερούνται από το Ισραήλ (αλλά δεν τις χρειάζεται άμεσα δεδομένου του τρέχοντος περιβάλλοντος απειλής).

Το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) που εδρεύει στο Τελ Αβίβ λέει ότι η Τουρκία μπορεί να παρουσιάσει μια «σημαντική απειλή» για το Ισραήλ δεδομένου του μεγέθους του στρατού και των τεράστιων δαπανών του. Η Άγκυρα διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και εκπαιδεύει με δυτικές δυνάμεις. Ως εκ τούτου, θέτει μια δυνητικά πιο σοβαρή πρόκληση σε σύγκριση με μικρότερες ή πιο καθυστερημένες αραβικές δυνάμεις.

Τουρκία: στρατιωτικές αδυναμίες

Παρά το μέγεθός του και την κατοχή κάποιου προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας υποφέρουν από ορισμένα μειονεκτήματα. Πρώτα και κύρια, πολλά τουρκικά οπλικά συστήματα είναι υποβαθμισμένα και ξεπερασμένα, σημείωσε μια μελέτη του στρατιωτικού αναλυτή Kenneth S. Brower.

Επιπλέον, οι αμυντικές βιομηχανίες του Ισραήλ σε πολλές περιπτώσεις αναβάθμισαν παλαιότερο τουρκικό εξοπλισμό, όταν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών ήταν καλύτεροι. Αυτό είναι ένα βασικό όφελος για το Ισραήλ, το οποίο είναι εξοικειωμένο με τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της Τουρκίας.

Ένα άλλο μειονέκτημα για τον τουρκικό στρατό είναι η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού του και ιδιαίτερα η υψηλή του διοίκηση. Την περασμένη δεκαετία, οι Τούρκοι εκκαθάρισαν πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς και φέρεται να απέλυσαν πολλούς αεροπόρους, έγραψε ο Μπράουερ.

Επιπλέον, το τουρκικό πλεονέκτημα σε μέγεθος δεν εκτείνεται στην αεροπορική δύναμη. Οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας και του Ισραήλ είναι παρόμοιες σε μέγεθος, αλλά το IDF έχει σαφές τεχνολογικό πλεονέκτημα και περισσότερη εμπειρία μάχης. Τα μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας δεν είναι γενικά τα πιο πρόσφατα μοντέλα και οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κρατήσουν την Άγκυρα έξω από το πρόγραμμα των F-35.

Σε άλλο μέτωπο, η Τουρκία έχτισε επίσης μια τοπική βιομηχανία UAV, αλλά το ιστορικό της είναι μικτό. Ομοίως, ο τουρκικός στρατός διαθέτει επίσης περιορισμένο οπλοστάσιο πυραύλων.

Ισραήλ: στρατιωτικές δυνάμεις

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μια εντυπωσιακή σειρά όπλων και στρατιωτικών συστημάτων. Μεταξύ άλλων, το IDF διαθέτει μια παγκόσμιας κλάσης Πολεμική Αεροπορία οπλισμένη με πολλά όπλα ακριβείας, σύγχρονα άρματα μάχης εξοπλισμένα με καινοτόμο προστασία και ένα προηγμένο δορυφορικό πρόγραμμα .  

Το Ισραήλ είναι επίσης μια πυραυλική δύναμη με τεράστιες επιθετικές και αμυντικές δυνατότητες. Το οπλοστάσιο του IDF περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και εξαιρετικά αποτελεσματικούς τακτικούς πυραύλους, όπως το Tamuz (γνωστό ως Spike NLOS στο εξωτερικό).

Επιπλέον, η πολυεπίπεδη αεράμυνα του Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι η καλύτερη στον κόσμο. Το Iron Dome, το πιο αποτελεσματικό σύστημα του είδους του, ενισχύεται από τις άμυνες του David’s Sling and the Arrow.

Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος
μαχητικό αεροσκάφος των IDF (Φωτογραφία:IDF/CC)

Το πλεονέκτημα του IDF είναι ιδιαίτερα έντονη η ικανότητα να χρησιμοποιεί αεροπορική δύναμη. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία μπορεί να βομβαρδίζει χιλιάδες στόχους την ημέρα και αναπτύσσει αεροσκάφη F-35i, αναβαθμισμένα με τοπική τεχνολογία. Τα μαχητικά stealth μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο φορτίο πυραύλων και βομβών και να τα παραδώσουν σε βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων.

Εκτός από τα παραδοσιακά αεροσκάφη, το Ισραήλ είναι επίσης παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τα UAV και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με μεγάλο στόλο για συλλογή πληροφοριών και επιχειρήσεις κρούσης.

Ισραήλ: στρατιωτικές αδυναμίες

Το IDF είναι ένας ισχυρός στρατός, αλλά αντιμετωπίζει κάποια όρια. Καθώς ο πληθυσμός του Ισραήλ είναι σχετικά μικρός, ο στρατός αντλεί από μια περιορισμένη ομάδα νεοσύλλεκτων. Επιπλέον, ο Ισραηλινός Στρατός τις τελευταίες δεκαετίες έκανε βαθιές περικοπές στη σειρά μάχης του λόγω του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος απειλής και των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων.

Ως μέρος των προσπαθειών εξορθολογισμού, ο Ισραηλινός Στρατός έκοψε ουσιαστικά το σώμα των τεθωρακισμένων και του πυροβολικού ενώ εκτρέπει πόρους αλλού. Ενώ η Πολεμική Αεροπορία διατηρεί το καθεστώς προτεραιότητάς της, εφάρμοσε επίσης ορισμένες μειώσεις.

Ο Μπρόουερ και άλλοι ειδικοί επισημαίνουν επίσης την υπερβολική εστίαση του Ισραήλ στις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας και του αστικού πολέμου. Ενώ η αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τους Ισραηλινούς, υπονομεύει την ετοιμότητα του IDF για μεγάλης κλίμακας πολέμους.

Η ανάγκη για συνεχή παρουσία ασφαλείας για την αντιμετώπιση τρομοκρατών και ανταρτικών δυνάμεων μειώνει επίσης τον διαθέσιμο χρόνο για εκπαίδευση. Επιπλέον, ο περιορισμένος πόλεμος περιορίζει επίσης την εμπειρία των μονάδων πεδίου των IDF και των επίλεκτων στρατευμάτων μάχης στην αντιμετώπιση μεγάλων συμβατικών στρατών.

Ισραήλ εναντίον Τουρκίας: μελλοντικές προοπτικές

Τα περισσότερα από τα αδύναμα σημεία του IDF είναι λιγότερο σημαντικά για πιθανή σύγκρουση με τον τουρκικό στρατό αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένα, οποιαδήποτε στρατιωτική τριβή στο εγγύς μέλλον πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνει ελιγμούς εδάφους μεγάλης κλίμακας.

Η περιορισμένη τριβή στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα θα ευνοήσει το IDF, το οποίο κατέχει αποφασιστικό πλεονέκτημα στην αεροπορική ισχύ καθώς και πιο εξειδικευμένες Ειδικές Δυνάμεις. Ενώ η ναυτική δύναμη της Τουρκίας είναι σημαντικά μεγαλύτερη, το ναυτικό του Ισραήλ είναι σύγχρονο και καλά εξοπλισμένο και θα υποστηρίζεται από προηγμένα αεροσκάφη και υποβρύχια.  

Ωστόσο, η υπεροχή των IDF μπορεί να διαβρωθεί σε κάποιο βαθμό μακροπρόθεσμα. Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει τις αμυντικές της βιομηχανίες θα εκσυγχρονίσει τον στρατό της και θα τον εξοπλίσει με νέα σκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και περισσότερα UAV. Η Τουρκία μπορεί να μην επιτύχει πλήρως τους στόχους της καθώς δυσκολεύεται οικονομικά, αλλά η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τη στρατιωτική της ισχύ και την περιφερειακή της θέση.

Γενικότερα, οι αντίπαλοι του Ισραήλ πιθανότατα θα αποκτήσουν με την πάροδο του χρόνου τις προηγμένες τεχνολογίες που επί του παρόντος ανήκουν αποκλειστικά στον IDF.

Wildcard: Συνασπισμός υπό την ηγεσία της Τουρκίας

Ένα προβληματικό μελλοντικό σενάριο για το Ισραήλ είναι μια τουρκική επίθεση ως μέρος ενός περιφερειακού συνασπισμού. Ένας μεγάλος άξονας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα όρια ανθρώπινου δυναμικού και την αδυναμία του IDF να αυξήσει δραματικά τις δυνάμεις μάχης του. Μια συμμαχία με αραβικά κράτη θα προσφέρει επίσης στην Τουρκία πιο άμεση πρόσβαση στα σύνορα του Ισραήλ.

Μια μελέτη του INSS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να διαμορφωθεί μια περιφερειακή αντι-ισραηλινή συμμαχία είναι χαμηλή. Ωστόσο, άλλοι αναλυτές προειδοποιούν ότι απροσδόκητες εξελίξεις, όπως αλλαγές καθεστώτος στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα το στρατηγικό τοπίο.

Προς το παρόν, υπάρχουν αρκετοί ανασταλτικοί παράγοντες για να αποτραπεί μια ολοκληρωτική σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ. Αυτά περιλαμβάνουν την ασταθή οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, τους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και τη σχετική στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες τριβές και οι αντικρουόμενοι στόχοι αναμένεται να αυξήσουν τον κίνδυνο σύγκρουσης τα επόμενα χρόνια.

 

ΠΗΓΗ: Israel Radar

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Δένδιας: Μηνιαίες αυξήσεις αποδοχών από 13% έως 20% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι αυξήσεις δίδονται μετά από έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη και μακράς, μακρότατης συνεργασίας πολλών μηνών με τον αρμόδιο υφυπουργό Θάνο Πετραλιά, τον οποίο ο κ, Δένδιας ευχαρίστησε για «τη σημαντική αύξηση των αμοιβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα λάβουν εντός των επόμενων λίγων μηνών αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους που θα κυμαίνονται από 13% έως 20% και πλέον. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας.

Επεσήμανε ότι οι αυξήσεις δίδονται μετά από έγκριση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά από συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη και μακράς, μακρότατης συνεργασίας πολλών μηνών με τον αρμόδιο υφυπουργό Θάνο Πετραλιά, τον οποίο ο κ, Δένδιας ευχαρίστησε για «τη σημαντική αύξηση των αμοιβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Πρόκειται για μια μισθολογική μεταρρύθμιση η οποία θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου του 2025, και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου του 2025. Αυτή είναι η πρώτη φάση της» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Οι αυξήσεις θα εξαρτώνται από τον βαθμό, τη θέση ευθύνης, την άσκηση Διοίκησης και την κατηγορία» πρόσθεσε.

«Η συνολική ενίσχυση των βασικών μισθών και των επιδομάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα ανέρχεται σε 268 εκατ. ευρώ» διευκρίνισε.

«Το 60%, περίπου, της ενίσχυσης είναι αποτέλεσμα της εξοικονόμησης που δημιουργείται στο υπουργείο από τον εξ ορθολογισμό της Δομής και της Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων βάσει της «Ατζέντας 2030». Μάλιστα, από αυτήν τη μεταρρύθμιση και την εξοικονόμηση, ο κρατικός προϋπολογισμός διατηρεί 8 εκατ. ευρώ» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

«Κατά τα λοιπά, προφανώς η δημοσιονομική επίπτωση είναι ουδέτερη για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας» συμπλήρωσε.

«Το υπόλοιπο 40% περίπου, αποτελεί τμήμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει ήδη ανακοινωθεί για την ενίσχυση των αποδοχών του συνόλου των Ενστολών. Οι αυξήσεις αυτές αποτελούν την ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στο ρόλο που επιτελούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συμβολή τους στη διασφάλιση της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα» ανέφερε.

«Επίσης», συνέχισε, «επεξεργαζόμαστε τρόπους ενίσχυσης των αποδοχών και του πολιτικού μας προσωπικού, που από την πλευρά του συμβάλλει κι αυτό στον τομέα της άμυνας μας».

«Η μεταρρύθμιση με το όνομα «Ατζέντα 2030» που εφαρμόζουμε αλλάζει ριζικά τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας. Σκοπός είναι η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι σε κάθε απειλή. Η αλλαγή αφορά τα πάντα» είπε.

Συνοπτικά, ανέλυσε:

Τη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την απόκτηση σύγχρονων μέσων και σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Τη διαμόρφωση ενός νέου, απολύτως διαφοροποιημένου δόγματος αποτροπής.

Την εισαγωγή της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τη νέα Διεύθυνση Καινοτομίας και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ.

Τη δημιουργία νέας γενιάς επικοινωνιών με την πρόσκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου.

Τη δημιουργία νέου συστήματος Command & Control με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τη συμμετοχή του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων άμυνας με τουλάχιστον 25% στα νέα προγράμματα εξοπλισμών.

«Όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις καθίστανται πλέον αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας. Παύουν να είναι απλώς καταναλωτής δημοσίου χρήματος. Το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου μετατρέπεται σε start-up προηγμένης τεχνολογίας και όχι σε κατανάλωση σε κυλικεία στην περιφέρεια άχρηστων στρατοπέδων» υπογράμμισε.

Επίσης, «η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε, «καλυπτόμενη από τον ισχύοντα προϋπολογισμό τους, διευρύνεται και συνιστά στην ουσία επαναδιανομή κοινωνικού μερίσματος» ενώ ανέλυσε τη συνεισφορά αυτή στους εξής τομείς:

Στην Πολιτική Προστασία με τη συγκρότηση και τη λειτουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ), από το στάδιο της πρόληψης και της ετοιμότητας μέχρι εκείνο της αντιμετώπισης και της αποκατάστασης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών.

Με τη συνδρομή στην παροχή υπηρεσιών υγείας:

Με τις Αεροδιακομιδές.

Με τη συμμετοχή Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ (Εθνικού Συστήματος Υγείας).

Με την υγειονομική κάλυψη δεκάδων δομών πολιτικών νοσοκομείων, ακριτικών περιοχών και αγροτικών ιατρείων, με γιατρούς και προσωπικό από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Και με την περίθαλψη στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία κι άλλων κλάδων, όπως πρόσφατα των Δικαστικών Λειτουργών.

«Η μεταρρύθμιση όμως αφορά, πρώτα και πάνω από όλα, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι αυτά τα στελέχη ο κύριος πολλαπλασιαστής της ισχύος μας.

Και στο τέλος της ημέρας όλες οι άλλες αλλαγές προϋποθέτουν ικανά στελέχη για να αξιοποιήσουν αυτά τα συστήματα προς όφελος της εθνικής μας άμυνας. Και πρέπει αυτά τα στελέχη να αισθάνονται ότι η Πολιτεία τούς παρέχει όσα απαιτούνται για τη διαβίωσή τους. Θέλουμε τα στελέχη μας να ζουν περήφανα, όπως περήφανη είναι για αυτές και για αυτούς η πατρίδα» τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Τα στελέχη μας δεν επιτρέπεται να διάγουν σε «έντιμη πενία». Η «Ατζέντα 2030» περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα προσωποκεντρικών δράσεων που αφορούν όπως είπε χαρακτηριστικά:

Πρώτον, τη στέγαση για κάθε στέλεχος -και την οικογένειά του- που μετατίθεται κατ’ εντολήν της υπηρεσίας στις εσχατιές της πατρίδας για να την υπηρετήσει. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των πρώτων 1.000 κατοικιών στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη. Θα παραδοθούν όλα έτοιμα το 2026.

Δρομολογείται, επίσης, με ήδη προβλεφθέντες πόρους η κατασκευή επιπλέον 4.000 κατοικιών έως το 2030. Και το πρόγραμμα θα συνεχίσει και μετά το 2030 με 1.000 κατοικίες κάθε χρόνο.

Δεύτερον, υποδειγματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δημιουργούμε ένα μοντέλο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών πρότυπο και υπόδειγμα για το σύστημα υγείας, για τα στελέχη μας που υπηρετούν, αλλά και για τους απόστρατούς μας μετά την αφυπηρέτησή τους. Συστήνουμε δομές όπως το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών, η Στέγη Ημερήσιας Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Το σχετικό σχέδιο νόμου είναι ήδη σε διαβούλευση και θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Τρίτον, αναβαθμίζεται η εκπαίδευση με έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών και εξοπλισμού των Στρατιωτικών Σχολών και θεσμοθέτηση μέτρων που παρέχουν στους σπουδαστές και τα στελέχη νέες δυνατότητες για έρευνα και εξειδίκευση.

Τέταρτον, ένα νέο μισθολόγιο, δικαιότερο, ανάλογο των θέσεων και των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις52 λεπτά πριν

Ο Ερντογάν δεν τελείωσε!

Παρέμβαση του Μιχάλη Ψύλου στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η Ουκρανία σε διεθνή επιτροπεία και ο πλούτος της αρπάζεται από τις ΗΠΑ

Ο Πούτιν προτείνει να περάσει ο πολιτικός έλεγχος της κυβέρνησης του Κιέβου στον ΟΗΕ και παράλληλα ο Τραμπ απαιτεί να...

white red and green map white red and green map
Απόψεις3 ώρες πριν

Στην Ιστορία πάντα οι ηττημένοι έπαψαν να είναι αφέντες

Μια από τις πολύ μεγάλες τούμπες στους συσχετισμούς Ισχύος που υποβίβασε την Ευρώπη στις παρακατιανές Δυνάμεις.

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Βουλγαρο-τουρκική ”άλωση” στρατηγικής σημασίας σε Θράκη-Αιγαίο

Η Θράκη και η ακριτική ακτογραμμή του ΒΑ και Ανατολικού Αιγαίου φυλλορροούν και αιμορραγούν, προφανώς, πράγμα που κάνει τους Τούρκους...

Γενικά θέματα5 ώρες πριν

Προς τα πού οι ανεκδιήγητοι και επικίνδυνοι αγγλο-γαλλο-γερμανοί ηγετίσκοι»;

Ποιος θα τους σταματήσει, επιτέλους; Υπερβολική ζημιά έκαναν ήδη στους λαούς της Ε.Ε.

Δημοφιλή