Weather Icon
Τουρκία 17 Μαρτίου 2023

Προεκλογική φιέστα Ερντογάν με τους ηγέτες των τουρκόφωνων κρατών

Προεκλογική φιέστα Ερντογάν με τους ηγέτες των τουρκόφωνων κρατών

Κάνει «παιχνίδι» με τα τουρκόφωνα κράτη η Άγκυρα – Και ο Τατάρ στο κάδρο

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Σε διπλό ταμπλό οι κινήσεις της Τουρκίας εντός των τουρκόφωνων κρατών, όπου έχει ισχυρή επιρροή, προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Από τη μια διαμηνύει ότι η επιδίωξή της είναι η αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και από την άλλη μιλά για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο Ερσίν Τατάρ  βρέθηκε στην Τουρκία για να παραστεί στη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, όπως βρέθηκε και ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΤΚ. 

Ο Ερσίν Τατάρ ήταν χθες στην Άγκυρα για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και είχε κάθε λόγο να εμφανίζεται χαρούμενος καθώς όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του γραφείου του «είναι η πρώτη φορά που η «ΤΔΒΚ» θα συμμετάσχει σε διεθνή συνάντηση με το «συνταγματικό» της όνομα». Πρόθεσή του ήταν να εκμεταλλευθεί το γεγονός για να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές. 

Η παρουσία του Ερσίν Τατάρ στη σύνοδο του ΟΤΚ διασφαλίστηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απηύθυνε και τις σχετικές προσκλήσεις. Στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στην παράλληλη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΤΚ βρέθηκε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου μετά από πρόκληση τη Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Οι δύο είχαν συνάντηση στην Άγκυρα και σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις  Πόστασι (πηγή ΓΤΠ)  ο Μ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία του ψευδοκράτους στον ΟΤΚ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «πρέπει να είναι κοινός μας σκοπός η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας, των δικαιωμάτων και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού και η άρση της απομόνωσης και των περιορισμών που υφίσταται». 

Σημειώνοντας ότι η ιστορική διαδικασία την οποία περνούμε φέρνει μαζί της και πολλές δοκιμασίες, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ενδιαφέρουν άμεσα τον ΟΤΚ και τα μέλη του ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τα άλλα  προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Με αυτή την έννοια, πρόσθεσε, πρέπει να προτιμήσουν να δίδουν οι ίδιοι κατεύθυνση στην ιστορία και επομένως αποτελεί προϋπόθεση να ενισχύσουν την ενότητά τους. Υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού ήταν στην Σαμαρκάνδη και ότι το Ουζμπεκιστάν που προεδρεύει του ΟΤΚ πρότεινε να φιλοξενηθεί στην Τουρκία η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα ήθελαν να είχαν άλλο θέμα συζήτησης, όμως λόγω της «καταστροφής του αιώνα» που συνέβη στην Τουρκία με τους σεισμούς, διάλεξαν να μιλήσουν για την «Διαχείριση Καταστροφών-Εκτάκτων Καταστάσεων και Ανθρωπιστική Βοήθεια».

Ο Ερτουγρούλογλου (πηγή Μπαϊράκ/ΓΤΠ) μιλώντας στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στη λεγόμεμη απομόνωση που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό «λαό», ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι προσπάθησαν να ξεπεράσουν τα «καταστροφικά αποτελέσματα της απάνθρωπης και παράνομης απομόνωσης», κατά την έκφρασή του, με την «ατέλειωτη βοήθεια που παρέχει σε όλους τους τομείς» η Τουρκία και ισχυρίστηκε:  «Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την δίκαιη υπόθεσή μας με την στήριξη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που θεωρούμε ως οικογένεια και την δική σας στήριξη, των αδελφών μας. Αυτή η υπόθεση δεν αποτελείται μόνο από τον αγώνα ύπαρξης των Τούρκων της Κύπρου στο νησί της Κύπρου. Είναι ταυτοχρόνως και υπόθεση της Τουρκίας και των τουρκικών κρατών. Αυτή η υπόθεση είναι υπόθεση του τουρκικού κόσμου, ο οποίος ετοιμάζεται να βάλει την σφραγίδα του στον 21ο αιώνα».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη σύνοδο του ΟΤΚ (πηγή Τ24/ΓΤΠ) διαμήνυσε ότι ο αγώνας για αναγνώριση του ψευδοκράτους θα συνεχιστεί: «Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη χαρά μου που ο κ. Ερσίν Τατάρ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, η οποία είναι μέλος παρατηρητής του οργανισμού μας, βρίσκεται ανάμεσά μας. Με τη συμμετοχή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, η σύνοδος της οικογένειας μας ενδυναμώθηκε περισσότερο. Ως οργάνωση, έχουμε συγκεκριμενοποιήσει την ισχυρή και αποφασιστική μας υποστήριξη προς τον τουρκικό λαό της Κύπρου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και την άρση των περιορισμών που υφίστανται οι αδελφοί μας Τούρκοι της Κύπρου».

Ο Ερντογάν έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στη μεγάλη σεισμική καταστροφή που έπληξε την Τουρκία και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει  για την βοήθεια τα μέλη του οργανισμού λέγοντας:  «Δεν μας αφήσατε μόνους στην πιο δύσκολη στιγμή μας. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης επανάφεραν στη ζωή πολλούς από τους πολίτες μας. Περιθάλψατε τους τραυματίες μας. Οι προγονικές σκηνές που στείλατε έγιναν σπίτι για το έθνος μας. Το αγαπημένο μας έθνος δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή την υποστήριξη».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube