Πόλεμος στην Ουκρανία: Με πυρηνικά γυμνάσια πιέζει ο Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με πυρηνικά γυμνάσια πιέζει ο Πούτιν

Tα ρωσικά γυμνάσια άρχισαν χθες σε τρεις περιοχές της ανατολικής Σιβηρίας με τη συμμετοχή 3.000 στρατιωτών και 300 οχημάτων μεταφοράς βαλλιστικών πυραύλων Yars, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της χώρας. [EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY]

Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για εαρινή αντεπίθεση, ενώ ο Ζελένσκι καλεί τον Κινέζο πρόεδρο στο Κίεβο

A.P., REUTER

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωσή του ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν πόνταρε και πάλι στο πυρηνικό χαρτί, επιδιώκοντας να πιέσει τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στο Ουκρανικό με την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας γυμνασίων που αφορούν τη μετακίνηση και χρήση διηπειρωτικών πυραύλων.

Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, τα γυμνάσια άρχισαν χθες σε τρεις περιοχές της ανατολικής Σιβηρίας με τη συμμετοχή 3.000 στρατιωτών και 300 οχημάτων μεταφοράς βαλλιστικών πυραύλων Yars. Οι εν λόγω διηπειρωτικοί πύραυλοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, έχουν βεληνεκές περί τα 11.000 χιλιόμετρα και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ρωσικού, πυρηνικού οπλοστασίου.

Τέλος η ενημέρωση

Παράλληλα με την έναρξη των γυμνασίων, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ ανακοίνωσε χθες ότι η Μόσχα σταμάτησε κάθε ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουάσιγκτον για το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ανέστειλε την εφαρμογή της συμφωνίας ελέγχου των πυρηνικών όπλων New START, που είχαν υπογράψει το 2010 οι τότε πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Βάσει της συμφωνίας, καθεμιά από τις δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις έδινε ανά τακτά διαστήματα πληροφορίες για το οπλοστάσιό της και έγκαιρη πληροφόρηση για τις πυρηνικές δοκιμές της.

Στις ίδιες δηλώσεις του, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ υποστήριξε ότι η ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκατάσταση τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία ήταν αναγκαία λόγω της «βαθύτατα ανεύθυνης στάσης των δυτικών ελίτ έναντι των λαών τους και της διεθνούς ασφάλειας» στο Ουκρανικό, για να προσθέσει: «Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη νέα πραγματικότητα. Ελπίζουμε ότι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θα εκτιμήσουν σωστά τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Επιθέσεις στο Ντονέτσκ

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, ο ρωσικός στρατός συνέχισε τις ανελέητες επιθέσεις του στις πόλεις Μπαχμούτ και Αβντίβκα της ανατολικής επαρχίας Ντονέτσκ, αλλά μόνο με οριακά εδαφικά κέρδη, ενώ έχασε μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος των ρωσόφωνων συμμάχων της Μόσχας στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, υποστήριξε ότι ο βασικός όγκος των ουκρανικών δυνάμεων αποσύρθηκε από μια μεταλλουργία που αντιπροσώπευε βασικό οχυρό του, στο δυτικό τμήμα του Μπαχμούτ και ότι ο ρωσικός στρατός σημειώνει πρόοδο.

Με συνέντευξή του στο Associated Press, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να κερδηθεί η μάχη του Μπαχμούτ, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να καμφθεί η αποφασιστικότητα των Δυτικών συμμάχων του και να ενισχυθεί η πίεση της Ρωσίας για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα επιβάλει απαράδεκτες υποχωρήσεις στη χώρα του. Στην ίδια συνέντευξη, ο Ζελένσκι προσκάλεσε τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί το Κίεβο. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν είναι δουλειά της Ρωσίας» να συμβουλεύσει τον πρόεδρο της Κίνας αν θα επισκεφθεί ή όχι την Ουκρανία.

Βόμβες στη Μελιτόπολη

Ενώ η ρωσική επίθεση στο ανατολικό μέτωπο φαίνεται να εξασθενεί, ενισχύονται οι ενδείξεις για την επικείμενη εξαπόλυση της από καιρό αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης. Χθες, ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε αμαξοστάσιο σιδηροδρόμων και προκάλεσε μπλακ άουτ στη Μελιτόπολη της νότιας επαρχίας Ζαπορίζια, μιας από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που προσάρτησε εν μέρει η Ρωσία μετά την εισβολή του 2022. Βορειότερα της Μελιτόπολης βρίσκεται το επίσης κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο επισκέφθηκε για δεύτερη φορά χθες ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την ασφάλεια του εργοστασίου.

Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άνοιξε χθες τη δεύτερη (διαδικτυακή) Σύνοδο των Δημοκρατιών, στην οποία εκπροσωπούνται 120 χώρες, ενώ δεν προσκλήθηκαν η Ρωσία και η Κίνα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα αφιερώσει 690 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο με προγράμματα που θα στηρίζουν τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, την πάταξη της διαφθοράς και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube